Iarna a venit mai devreme la munte! Pe Transfăgărăşan, stratul de zăpadă depăşeşte 15 centimetri

Iarna a venit mai devreme la munte! Pe Transfăgărăşan, stratul de zăpadă depăşeşte 15 centimetri
Sursă Foto - DRDP Craiova/Facebook
Publicat: 04/10/2022, 18:15

La mijlocul toamnei vremea rea își face apariția, închizând deja primul drum din cauza ninsorii. Zăpada, viscolul și ceața de la munte au determinat drumarii să restricționeze circulația pe Transalpina, iar ciobanii le sugerează turiștilor să aibă echipament de iarnă.

Tronsonul dintre Rânca și Obârșia Lotrului a fost închis. De asemenea, mulți turiști au fost nevoiți să se întoarcă dn drum din cauza zăpezii.

Situația e asemănătoare și pe Transfăgărășan. La Bâlea, stratul de zăpadă depășește 15 centimtri.

Utilajele pentru deszăpezire au intervenit încă de la prima oră pe Transalpina, dar misiunea a fost aproape imposibilă.

Deși luna octombrie abia a început, la munte peisajul este mai degrabă desprins dintr-o zi de iarnă. Pe Transalpina ninge, bate vântul cu putere, iar drumarii au luat decizia de a închide temporar șoseaua.

Cristi Tudor, reprezentant DRDP Craiova: „S-a luat această decizie din cauza condiţiilor meteo nefavorabile, ceaţă care scade vizibilitatea până la sub 50 de metri, lapoviţă şi chiar ninsoare în zonele de creastă şi vânt foarte puternic care transformă zăpada şi lapoviţa în polei.”

Ciobanii le sugerează oamenilor să aibe echipament

Câţiva ciobani care au stâne la munte s-au încumetat să urce, dar au făcut şi ei cale-ntoarsă chiar şi cu maşini 4×4 şi echipate pentru iarnă.

Cioban: „Nici n-am putut să trecem vârful acum. Mâine, poate s-o mai linişti un pic şi coborâm oile la vale. E frumos şi acum peisajul, dar drumul e impracticabil.”

„Nu e de a te aventura. Eu, care fac traseul ăsta de ani de zile, şi iarnă, şi vară, am venit foarte greu. Din păcate, sunt foarte mulţi turişti în urmă care s-au aventurat. Unii s-au întors.”, a spus o femeie care locuia în zonă.

Ninsoare este şi pe Transfăgărăşan. Deocamdată, cea mai spectaculoasă şosea din România rămâne deschisă, potrivit Observator.ro.

Amyra Garey
Amyra Garey a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea București, secția Filologie, limbile - ucraineană-rusă. Pasionată de poezie și scriere, a câștigat concursuri literare, lucrând alături de scriitorul ucrainean citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase