INTERVIU | Cristina Isabela Bene, acționar majoritar BENCOMP: ”Dorim să devenim cel mai căutat și apreciat producător de profile WPC, nu doar în România, ci și în Europa”

INTERVIU | Cristina Isabela Bene, acționar majoritar BENCOMP: ”Dorim să devenim cel mai căutat și apreciat producător de profile WPC, nu doar în România, ci și în Europa”
Cristina Isabela Bene, acționar majoritar BENCOMP

BENCOMP, cel mai mare producător de profile WPC din Sud-Estul Europei și zona Balcanică, face parte dintr-un grup de firme cu tradiție în reciclarea și valorificarea deșeurilor de mase plastice, sticlă, electronice și ambalaje, acționarul majoritar Bene Internațional SRL activând în acest domeniu de peste 20 de ani.

Revoluționarul lemn compozit – Wood Plastic Compozit (WPC) – este o alternativă durabilă și ecologică la clasicul lemn, iar profilele WPC fabricate de BENCOMP și-au demonstrat deja durabilitatea în timp.

GÂNDUL i-a adresat câteva întrebări referitoare la transformarea în realitate a proiectului BENCOMP doamnei Cristina Isabela Bene, acționarul majoritar al companiei, din dorința de a afla mai multe informații despre această poveste de success, dar și despre profilele WPC – lemn compozit – produse de companie.

V-am ruga să ne spuneți, înainte de toate, când și cum a început ”povestea” BENCOMP, cel mai mare producător de profile WPC din Sud-Estul Europei și zona Balcanică?

Fabrica BENCOMP și-a început activitatea din dorința Bene Internațional SRL de a închide complet un circuit final de reciclare prin obținerea unor produse finite, care să adauge plus valoare pe mai multe niveluri: protectia mediului prin reciclarea deșeurilor din lemn și a deșeurilor de plastic HDPE (n.red. – polietilenă de mare densitate) care, astfel, nu mai ajung la groapa de gunoi, protecția mediului prin reducerea consumului energetic – știut fiind că producția din reciclat economisește între 30 și 50% consumul energetic, ceea ce înseamnă că emisiile de CO2 scad, producție durabilă în timp. Decizia finală a fost luată după ce, timp de mai bine de 2 ani, au fost analizate tehnologiile existente și furnizorii de materii prime/aditivi.

BENCOMP este primul producător de profile din WPC (lemn compozit) din România și face parte dintr-un grup de firme orădean cu tradiţie în reciclarea şi valorificarea deşeurilor de mase plastice, sticlă, electronice sau ambalaje. Valorificăm anii de experiență în domeniul prelucrării maselor plastice a unor ingineri talentați și entuziasmul, plus priceperea unei echipe motivate, în continuă dezvoltare, pentru a produce produse calitative și competitive pe plan intern și extern.

Cristina Isabela Bene, acționar majoritar BENCOMP: ”Ne propunem să creștem gradul de conştientizare asupra acestui produs revoluționar, lemnul compozit”

Unde este amplasată fabrica de producţie a profilelor de WPC?

În Buzău, la 100 km de Bucureşti şi 220 km de Constanţa. BENCOMP – care și-a propus, de la bun început, să nu rămână doar un ”jucător” național, ci să devină unul internațional, targetând și piața de export – reintroduce în circuitul economic excesul de lemn rămas în urma fabricării mobilei și mase plastice reciclate, rezultatul final fiind produse de o calitate superioară, pe care le exportă atât prin Europa, cât și în restul lumii.

Astăzi – după mai bine de 9 ani de producție – profilele WPC produse de BENCOMP (din care se pot fabrica terase exterioare, garduri, placări clădiri, mobilier urban etc.), au ajuns la clienți persoane fizice și juridice nu doar din România, ci și din Bulgaria, Belgia, Spania, Anglia, Cipru, Grecia, Ungaria, Quatar, Italia, Franța sau Republica Moldova.

De ce WPC, lemnul compozit? Ne puteți spune care sunt avantajele sale?

Lemnul compozit – Wood Plastic Compozit (WPC) – este un material hibrid care combină calitățile lemnului cu ușurința de prelucrare a materialului plastic și reușește să înlocuiască cu succes lemnul natural, fără a exista un compromis în ceea ce privește rezistența. Compus din fibre lemnoase, respectiv deșeurile generate în urma proceselor de producție ale lemnului, în amestec cu materiale plastice reciclate, WPC se dovedește a fi revoluționar și prin faptul că este un material prietenos cu mediul, realizat 100% din materiale regenerabile, rumeguș și plastic reciclat.

Ne propunem să creștem gradul de conştientizare asupra acestui produs revoluționar – lemnul compozit – pe piața din România și salvarea pădurilor autohtone prin crearea unor produse ecologice mai rezistente și mai usor de întreținut în timp decât clasicul lemn.

Cristina Isabela Bene, acționar majoritar BENCOMP

Cristina Isabela Bene: ”Oferim cea mai mare garanție de pe piața românească”

Ce înseamnă, practic, o investiție în profilele WPC produse de BENCOMP? Ce garanție oferiți cumpărătorilor din România și din alte țări?

Investiția în profilele WPC produse de BENCOMP este una pe termen lung, care elimină eforturi și cheltuieli viitoare cu întreținerea, este o alternativă durabilă și ecologică, oferind în același timp și aspectul natural al lemnului. Ne dorim livrări mai însemnate către bugetari – nu am lucrat cu statul, în general, până acum – ca atare trebuie să ne dezvoltăm o strategie în acest sens.

Suntem producătorul cu gamele cele mai dezvoltate de produse: 11 tipuri diferite de profile de pardoseală, peste 15 profile de gard – scânduri, traverse, stâlpi etc., 4 modele de profile de placare exterioara (lambriuri) și peste 20 de modele de accesorii pentru montajul acestor profile. Căutăm în permanență cei mai buni furnizori de materii prime și aditivi de pe piața europeană pentru a oferi calitatea așteptată de clienții noștri.

Dorim să devenim cel mai căutat și apreciat producător de profile WPC, nu doar în România, ci și în Europa, prin creșterea continuă a capacităților de producție în vederea optimizării costurilor. Oferim cea mai bună consiliere pentru alegerea profilului potrivit de către clienții noștri, în funcție de tipul, scopul și mărimea lucrării, de asemenea consiliem clientul în vederea montării în regie proprie sau direcționăm către rețeaua de montatori agreați Bencomp pentru a ne asigura că montajul profilelor este unul corect (și nu pune în pericol durata de viață a produsului).

De asemenea, oferim cea mai mare garanție de pe piața românească (5 ani, față de garanția legală de 2 ani obligatorie pentru produsele de folosință îndelungată) și un termen de viață al profilelor (montate corect!) ce poate ajunge până la 25 de ani (medie 15 ani).

Cristina Isabela Bene, acționar majoritar BENCOMP: ”Oferim cea mai mare garanție de pe piața românească”

Să vorbim și despre prețuri. Cum se poziționează oferta BENCOMP în piață și care sunt elementele definitorii pentru serviciile prestate?

Prețurile BENCOMP sunt situate peste prețurile produselor importate din China și sub al celor importate din Europa de Vest. În ceea ce privește elementele definitorii, discutăm despre o gamă mare de modele și culori oferite, de asistența pre și post vânzare, care este esențială în întregul proces dar și de această garanție de 5 ani pe care BENCOMP o oferă clienților săi.

Există, cu siguranță o competiție acerbă în acest domeniu inovator al profilelor WPC. Cum sunt ”jucătorii” din piață, ce oferă clienților?

Această competiție se desfășoară pe mai multe segmente. Pe segmentul de profile de pardoseală, spre exemplu, discutăm despre producători interni de profile WPC– cu gamă extrem de limitată de modele și cantitate produsă, dar cu prețuri sub prețurile BENCOMP. Dar trebuie luată în considerare calitatea redusă a produselor, iar garanția este de doar 2 ani, față de 5 ani la BENCOMP.

Sunt, apoi, importatorii de profile WPC. Există o gamă limitată de profile oferită clienților, iar prețurile mult sub prețurile BENCOMP. Pe de altă parte, calitatea și durabilitatea sunt reduse, fără a fi specificată garanția, în sensul că este oferită garanția legală de 2 ani, însă nu se face referire la ce anume acoperă această garanție. Există în piață și producători de profile de pardoseală din lemn – prețul fiind similar cu al profilelor WPC, dar costurile de întreținere sunt mari, iar durata de viață redusă, de obicei materialul putrezește după 3-5 ani.

Ce informații de puteți oferi despre alte segmente aflate în această ”competiție”?

Putem vorbi despre segmentul de profile de gard. Există în piață producători și importatori de șipci de gard din lemn, cu prețuri sub prețurile profilelor BENCOMP, însă cu costuri de întreținere semnificative (vopsire și lăcuire periodică). Durata de viața a profilelor din lemn este redusă. Materialele putrezesc destul de rapid dacă nu sunt vopsite și lăcuite periodic.

Apoi sunt importatorii de profile de gard din WPC – discutăm despre produse chinezești ieftine și de calitate îndoielnică – și producătorii și importatorii de șipci de gard metalice. Prețurile oferite sunt mai mici, dar aspectul este inferior profilelor WPC. Și durabilitatea este redusă, din cauza riscului de ruginire și a cheltuielilor periodice de întreținere (grunduire, vopsire) care nu sunt necesare la profilele WPC produse de BENCOMP. Acestea sunt rezistente la mucegai, la umiditate, la diferențe de temperatură, rezistente la cari, insecte, ciuperci și alți dăunători ai lemnului. Suplimentar, profilele WPC Bencomp se pot spală cu jet de apa (eventual sub presiune) sau cu o soluție de apa cu clor.

Există și producători și importatori de panouri de gard din tabla prelucrată CNC cu laser. Prețurile sunt asemănătoare, însă aspectul este inferior gardurilor realizate din profile WPC, chiar daca gama de modele care se pot realiza este practic nelimitată.

În ceea ce privește producătorii de panouri de gard din fier forjat și/sau plasă sudată, prețul acestor panouri apropiindu-se foarte mult de prețurile practicate de BENCOMP. Cu unii dintre producătorii de astfel de panouri am încheiat deja contracte de colaborare, astfel că rezultă un gard care îmbină profile WPC Bencomp și fierul forjat, oferind un aspect elegant și totodată rezistent.

Nu în ultimul rând, există segmentul de profile de placare exterioară (lambriuri exterioare). Competitorii BENCOMP sunt toți producătorii și importatorii de sisteme de acoperire a pereților exteriori. Din păcate, placarea exterioară a clădirilor nu este populară în România, așa cum este în alte țari, și aș menționa Suedia, în acest context, și alte țări scandinave.

Cristina Isabela Bene, acționar majoritar BENCOMP: ”Comunicarea este esențială”

Cum ar putea definit succesul de care se bucură profilele WPC Bencomp? Există un cuvânt-cheie?

Comunicarea. Este esențială. Numai în acest fel poate fi cuantificat nivelul de satisfacție post-instalare, dar există și posibilitatea de monitorizare a comportamentului în timp al profilelor produse de BENCOMP. Pe de altă parte, este pus accent constant și pe comunicarea continuă cu potențialii clienți, tocmai pentru a afla care sunt dorințele acestora și care sunt eventualele probleme pe care profilele BENCOMP trebuie să le rezolve. Pe o piață unde concurența devine din ce în ce mai dură, un alt criteriu fundamental al dezvoltării îl reprezintă monitorizarea permanentă a concurenței directe și indirecte pentru a observa din timp eventuale schimbări importante în politica lor de preț, în design-ul de produs etc.

Dar asta nu este totul. BENCOMP ține legătura permanentă cu producătorii de echipamente tehnologice pentru producția de profile WPC – în special cu producătorii integrați deja în această colaborare pe termen lung –, pentru a fi la curent cu ultimele tendințe la nivel mondial pe piața acestor profile: noi modele, noi aplicații, noi tehnologii care să permită creșterea productivității și reducerea consumurilor de energie electrică. Suntem într-o căutare permanentă de noi surse de materii prime și aditivi care să permită aprovizionarea ritmică a fabricii, în condițiile creșterii constante de capacitate (investiții în noi linii de fabricație), monitorizăm permanent legislația cu legătură directă cu acest domeniu de activitate.

În același timp, dorim să atragem de muncă pregătită și calificată, dar și să păstrăm personalul de calitate.

Ce își doresc clienții BENCOMP? A fost realizat un ”profil” al clientului BENCOMP?

Dacă ne referim la persoane juridice, clienții BENCOMP sunt firme de construcții / dezvoltatori imobiliari, companii din domeniul HORECA (hoteluri, baruri, restaurante, pub-uri etc.), birouri de arhitectură și arhitecți, lanțuri de bricolaj / magazine tip DIY, depozite de materiale de construcții, revânzători online și offline, dar și firme de montaj – pentru montaj și revânzare profile.

În ceea ce privește clienții persoane fizice, aceștia au vârsta medie 35-40 ani, cu venituri medii și peste medie. Își doresc eleganță, durabilitate, dar și un raport bun preț-calitate. Preferă să plătească mai mult, dar să nu aibă probleme, în timp, cu întreținerea si mentenanța. În același timp, își doresc un produs elegant, iar faptul că aleg un produs ecologic – realizat din deșeuri de lemn și plastic – le oferă, permanent, un sentiment de împlinire a responsabilității față de mediul înconjurător.

”Investiția în profilele WPC produse de BENCOMP, o alternativă durabilă și ecologică”

Care sunt produsele și serviciile pe care BENCOMP le oferă clienților?

BENCOMP produce profile WPC pentru pardoseli exterioare – terase, pontoane, piste de joaca, alei pietonale, plaje pentru piscină, terase pentru restaurante, baruri. Pofilele pot fi utilizate pentru uz rezidențial, pentru uz comercial, pentru trafic greu. De asemenea, producem/livram și accesorii pentru montaj: cleme, șuruburi inox, șină suport și colțare.

Profilele WPC pentru garduri si împrejmuiri/balustrade sunt profile pline și profile celulare, putând fi menționate ulucile, scândurile, șipcile, traversele (mâna curentă), stâlpii și accesorii pentru montaj: capace si gulere pentru stâlpi, suporți metalici pentru stâlpi, conectori, cleme

Unele dintre profilele WPC pentru garduri pot fi utilizate si pentru confecționarea de mobilier urban – coșuri de gunoi, jardiniere etc. – sau pentru confecționarea de pergole si foișoare. Totodtă, sunt produse și profile WPC pentru lambriuri – placări exterioare.

Ce ne puteți spune despre capacitatea fabricii de producție BENCOMP la sfârșitul anului 2021?

Odată cu trecerea timpului, capacitatea de producţie a fabricii BENCOMP a crescut constant și, începând cu sezonul 2015, numărul de profile WPC realizate a ajuns la peste 40. Astazi avem în portofoliu un total de peste 70 de profile și accesorii.

Datorită calitatății ingredientelor folosite, dar şi tehnologiei de producţie, pot fi realizate profile de înaltă calitate, perfect similare celor produse în Europa de Vest.

Mai mult, în afară de tipurile uzuale de profile – pentru duşumea, lambriu, stâlpi sau garduri -, se pot realiza şi alte profile, la comandă, prin asimilarea extrem de rapidă a matriţelor necesare, pentru cantități care să permită amortizarea rezonabila a acestor matrite.

BENCOMP și-a propus de la bun început să performeze în acest domeniu și să devină, încetul cu încetul, cel mai căutat si apreciat producător de profile WPC, dar nu doar în Romania, ci și în Europa, capacitățile de producție fiind dezvoltate continuu în vederea optimizării costurilor. Investiția în profilele WPC produse de BENCOMP este una pe termen lung, care elimină eforturi și cheltuieli viitoare cu întreținerea, fiind o alternativă durabilă și ecologică și oferind, totodată, aspectul natural al lemnului, atât de căutat de consumatori, menționează Cristina Isabela Bene, acționarul majoritar BENCOMP, cel mai mare producător de profile WPC din Sud-Estul Europei și zona Balcanică.

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Primele & singurele imagini cu Mititelu Jr., după ce s-a intoxicat cu medicamente! E bine,...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Cât de sănătos este, de fapt, pateul vegetal! Ce aditivi conține și cât de periculos...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Vicepreşedintele Comisiei de Apărare: Rusia a urlat din toţi şoşocii în Parlamentul României
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
PRODUSELE INTERZISE definitiv. Ordinul final a fost dat chiar astăzi, 23 APRILIE
S-a schimbat legea pentru acești români. Cine stă la altă adresă riscă amenzi
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Poluarea cu metan, acum mai ușor de observat ca niciodată din spațiu