Klaus Iohannis: „Cea mai gravă criză de securitate din ultimele decenii” Președintele, mesaj de ZIUA NATO

Klaus Iohannis: Cea mai gravă criză de securitate din ultimele decenii Președintele, mesaj de ZIUA NATO
Klaus Iohannis, mesaj de  ziua Alianței Nord-Atlantice (NATO), respectiv aniversarea a 74 de ani de la înființarea organizației
Publicat: 02/04/2023, 11:05
Actualizat: 02/04/2023, 11:07

Klaus Iohannis a transmis și el un mesaj de  ziua Alianței Nord-Atlantice (NATO), respectiv aniversarea a 74 de ani de la înființarea organizației. De asemenea, România marchează cei 19 ani de când a devenit membru NATO și drapelul românesc a fost arborat alături de cele ale Aliaților la Cartierul General din Bruxelles. Următorul Summit NATO va avea loc anul acesta în iulie, la Vilnius, Lituania.

Președintele României susține, că de la înființarea sa, la 4 aprilie 1949, NATO s-a dovedit a fi cea mai puternică alianță politico-militară din istorie, cu un rol determinant în asigurarea suveranității, a integrității teritoriale și a independenței statelor membre și în apărarea ordinii internaționale bazate pe reguli.

„Astăzi, când continentul european se confruntă cu cea mai gravă criză de securitate din ultimele decenii, generată de războiul ilegal și nejustificat declanșat de Rusia împotriva Ucrainei, rolul fundamental al NATO în asigurarea păcii și apărarea libertății, a valorilor democratice comune, a securității și a prosperității pentru membrii săi este mai important ca oricând.

Alianța își dovedește, încă o dată, caracterul indispensabil și relevanța absolută în planul securității, constituind unul dintre pilonii de bază pe care se fundamentează apărarea tuturor membrilor săi, inclusiv a României, alături de efortul nostru național. De la înființarea sa, la 4 aprilie 1949, NATO s-a dovedit a fi cea mai puternică alianță politico-militară din istorie, cu un rol determinant în asigurarea suveranității, a integrității teritoriale și a independenței statelor membre și în apărarea ordinii internaționale bazate pe reguli.

România a demonstrat că este un membru valoros și responsabil al Alianței, atașat deplin principiilor și valorilor euroatlantice pe care le apără și le susține, precum și un important furnizor de securitate la nivel regional și aliat. Aceste angajamente ale României sunt dovedite de atitudinea și acțiunile noastre în actualul context de securitate”, transmite Iohannis în discursul său, postat pe site-ul presidency.ro. 

„Apreciem în mod deosebit contribuțiile Aliaților noștri la securitatea României”

Președintele României a subliniat că, prin implementarea deciziilor adoptate la Summitul NATO de la Madrid, de anul trecut, România beneficiază de cele mai solide garanții de securitate din istorie.

„Structurile multinaționale operaționalizate, alături de prezența militară aliată semnificativă dislocată pe teritoriul țării noastre asigură o postură de descurajare și apărare eficientă și consolidată în regiunea Mării Negre și pe întregul Flanc Estic. Apreciem în mod deosebit contribuțiile Aliaților noștri la securitatea României, acestea constituind o expresie clară și puternică a solidarității și a coeziunii aliate, precum și a capacității de apărare a NATO.

Vom continua să ne implicăm activ și să acționăm cu consecvență în susținerea intereselor noastre specifice, ca aliat riveran în regiunea Mării Negre, o zonă devenită de importanță strategică pentru securitatea euroatlantică, așa cum a fost recunoscută, ca urmare a demersurilor României, în cadrul Summitului de la Madrid. Reafirm, și cu acest prilej, hotărârea României de a dezvolta, în continuare, cooperarea cu toți Aliații, pentru a întări postura NATO de descurajare și apărare în fața provocărilor tot mai complexe din regiunea Mării Negre, în beneficiul comun al tuturor statelor membre”, a mai adaăugat președintele Iohannis.

„Vom promova consolidarea relației transatlantice și a parteneriatului strategic dintre NATO și Uniunea Europeană”

„Vom rămâne implicați în misiunile și angajamentele aliate, iar întărirea capacității de apărare națională va continua să fie o prioritate a României, inclusiv prin alocarea, începând cu acest an, a 2,5% din PIB pentru Apărare.

Totodată, vom promova consolidarea relației transatlantice și a parteneriatului strategic dintre NATO și Uniunea Europeană, precum și sprijinul pentru creșterea rezilienței partenerilor din regiune, îndeosebi Republica Moldova, Ucraina, Georgia și Bosnia și Herțegovina.

Acum, când securitatea Flancului Estic și a regiunii Mării Negre, precum și a întregului spațiu euroatlantic se confruntă cu amenințări severe, este necesar să menținem solidaritatea și unitatea de acțiune în cadrul NATO și al Uniunii Europene. Trebuie să apărăm principiile și valorile democratice care susțin dezvoltarea societății noastre și care ne permit să construim un viitor prosper în pace și securitate”, conchide Iohannis.

Premierul Ciucă, mesaj la împlinirea a 19 ani de la aderarea României la NATO

Și premierul Nicolae Ciucă a transmis un mesaj, duminică cu ocazia împlinirii a 19 ani de la aderarea României la NATO. „Am adus, astăzi, omagiul meu celor care și-au dat viața pentru ca noi să trăim într-o lume mai sigură, sub protecția NATO, cea mai puternică alianță politico-militară din istorie”, a spus liderul Executivului.

„Războiul nu este un lucru pe care să și-l dorească cineva, cu atât mai puțin militarii, care știu ce înseamnă distrugerile, pierderi de vieți umane, suferința și durerea celor rămași în urmă.

Viața de militar m-a dus, în ultimii 30 de ani, în multe teatre de operații ale lumii, între care Afganistan și Irak. Am luptat alături de oameni care nu mai sunt astăzi, umăr lângă umăr cu partenerii americani, care și-au amestecat sângele în lupte cu ai noștri, în cel mai direct mod, fiind frați de arme. Iar astăzi, la 19 ani de la primirea României în NATO, când avem războiul în vecini, când în România ni s-au alăturat aliații pentru a întări descurajarea și apărarea comună, am aprins o lumânare și am reflectat asupra acestor ultimi ani”, a transmis premierul Nicolae Ciucă.

CITIȚI ȘI:

19 ani de la aderarea României la NATO. Premierul Nicolae Ciucă: „Este cea mai puternică alianță politico-militară din istorie”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niculina Stoican și Olguța Berbec se dușmănesc de moarte, iar acum s-a ajuns la alt...
Imagini exclusive. Gestul fiului lui Ion Țiriac arată cum merge, de fapt, relația cu Sorana...
Cum arată turnul rezidențial pe care îl va construi în Dubai un producător de mașini...
Dana Săvuică: Menopauza nu înseamnă că nu mai suntem femei. Interviu exclusiv
Viitura i-a luat maşina nouă, pentru care de abia făcuse credit pe patru ani. "E...
Manchester City s-a calificat în finala Champions League. Finala va avea loc pe 10 iunie,...
O Dacia Duster pregătită pentru off-road se vinde pe Autovit
Calendar ortodox 31 mai 2023. Ce sărbătoare este miercuri?
Gheorghe Dincă a fost condamnat definitiv la închisoare pentru 30 de ani
BANCUL ZILEI. Bulă: Ospătar, ăsta e cotlet de miel sau de porc?
Oamenii din Kiev au dat buzna la metrou, după ce primarul le-a cerut să se...
Kilogramele au învins-o pe Oana Sîrbu, fosta iubită a lui Robert Turcescu! Cum arată acum...
Inima OCEANULUI a fost GĂSITĂ! Cui a aparținut COLERIUL de pe TITANIC?
Motivul pentru care băieții răi din filmele de la Hollywood nu folosesc iPhone
Veste ŞOC despre Traian BĂSESCU! Anunțul venit CHIAR ACUM despre fostul președinte al României
Medicii au rămas ȘOCAȚI! Ce au găsit în corpul lui Luis Lazarus, după ce i-au...
Cât te costa sa închirezi un șezlong în mini vacanța de Rusalii. La malul mării...