Lămpile UV, folosite în cosmetică, pot declanșa cancer de piele

Lămpile UV, folosite în cosmetică, pot declanșa cancer de piele
Lămpile UV, folosite în cosmetică, pot declanșa cancer de piele / Sursa FOTO: doc.ro
Publicat: 20/01/2023, 13:33

Studiile cercetătorilor au arătat că expunerea la radiaţiile UV poate fi dăunătoare, iar riscul unor boli de piele crește direct proporțional cu durata petrecută într-un salon de bronzare.

Acum, o nouă ipoteză prezintă pericolul reprezentat de lămpile UV, folosite în cosmetică.

Risc mare de cancer

Potrivit cercetătorilor de la Universitatea California, din San Diego, folosirea în mod frecvent a lămpilor de uscare a ojei, în saloanele de manichiură, poate declanșa modificări la nivelul pielii, ceea ce prezintă un risc crescut de apariție a cancerului.

În munca lor, oamenii de știință au analizat cu atenție lămpile UV folosite în saloanele de cosmetică la uscarea unghiilor date cu gel. Astfel, ei au constatat că, la o utilizare într-o singură repriză de 20 de minute, 30% dintre celulele de pe pielea expusă au murit. La trei expuneri consecutive (a câte 20 de minute fiecare), 70% dintre celule au murit.

Mai mult de atât, unele leziuni apărute au dus la mutații prezente în cazuri de cancer de piele.

„Pe partea de lămpi utilizate în manichiură, lucrurile sunt destul de neclare, nu sunt încă suficiente studii efectuate, sunt cazuri raportate de pacienţi care au dezvoltat cancere de piele după utilizarea repetată pe timp îndelungat a acestor dizpozitive”, a declarat dr. Anca Stanciu, medic specialist dermatolog, potrivit ProTv.

„Pe termen scurt, sunt bine tolerate, pe termen lung, pielea expusă e posibil să prezinte pete pigmentare, uneori pete roşii, leziuni aspre la atingere, ulceraţii, ca o rană ce nu se vindecă” – dr. Anca Stanciu, medic specialist dermatolog

Ce spectru de lumină folosesc lămpile UV

În cele mai multe cazuri, lămpile din saloanele de cosmetică folosesc un anumit spectru de lumină UV, 340-395 nanometri. Această lumină ajută la întărirea substanțelor chimice care se regăsesc în manichiura cu gel.

Pătrund mult mai adânc în piele, ele nu stimulează producția de melanină, în schimb, o oxidează. Efectul poate fi destul de periculos. Celulele care sunt în piele în momentul în care interacționează cu radiația UV, de obicei este atacat ADN-ul și atunci sunt produse nişte procese care fac ca acest ADN să se distrugă, nu mai are structura inițială. În celule există enzime de autoreparare, dar dacă puterea de iradiere este foarte mare, nu au timp să recreeze ADN-ul inițial și o parte din aceste celule pot deveni fie canceroase fie mor ca atare”, susține Aurelian Cristian Boscornea, fizician.

Medicii dermatologi le recomandă doamnelor care merg la saloanele de cosmetică să folosească o cremă pentru mâini cu protecţie solară maximă înainte de a-și face manichiura.

Altfel, cel mai mare pericol îl reprezintă, în continuare, saloanele de bronzare, acolo unde puterea radiațiilor UV este de mare intensitate.

„Riscul de cancer poate creşte foarte mult, estimativ 59% mai crescut riscul de cancer la piele pentru saloanele de bronzare datorită faptului că doza de radiații uv puterea de radiere e mult mai mare decât ce se întâmplă normal la bronzarea la lumina solară” – Aurelian Cristian Boscornea, fizician

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
BOMBĂ! Cuplu nou la Survivor? Declarațiile devoalează situația reală dintre concurenți
FOTO. Actrița a promis că se dezbracă de tot dacă se întâmplă asta! Cum arată...
Șoșoacă vrea ca România să invadeze Ucraina. A depus un proiect de lege pentru anexarea...
Alimentul care face rău ficatului şi pe care îl consumi zi de zi. TOP 20...
Steliano Filip a divorțat pentru că soția nu a vrut să treacă la religia penticostală...
O Dacie mai rară decât un Ferrari? ESTE POSIBIL! Cât costă ce mai rară Dacie...
EXCLUSIV: Cel de-al doilea tânăr implicat în accidentul cu ATV-ul în Prahova a pierdut lupta...
BANCUL ZILEI. Bulă, șofer de taxi, sărută o calugăriță pe care o ia la ocazie:...
Donald Trump, primul fost preşedinte american care ar putea fi pus sub acuzare/ Starletă porno:...
Alina Sorescu, distrusă de sentința judecătorilor. Declarații tulburătoare | EXCLUSIV
O civilizație ASCUNSĂ, găsită din GREȘEALĂ chiar în Marea N...
Motivul pentru care băieții răi din filmele de la Hollywood nu folosesc iPhone
Informația nopții despre Ion ILIESCU! Anunț șocant despre fostul președinte al României
AVERTISMENTUL care DĂ FIORI. OMENIREA, în MARE PERICOL, atrage atenția ONU
Fetiță de 8 luni, botezată cu apă cu dezinfectant. Nașul a simțit o arsură pe...