A crescut numărul accidentelor în rândul elevilor, din cauza folosirii lămpilor UV! INSP nu recomandă folosirea acestora în școli

A crescut numărul accidentelor în rândul elevilor, din cauza folosirii lămpilor UV! INSP nu recomandă folosirea acestora în școli
Lampă UV (FOTO - ilustrativ: Shutterstock)
Publicat: 27/02/2021, 13:35

Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) trage un semnal de alarmă asupra faptului că a crescut numărul accidentelor în școli din cauza lămpilor UV. În acest context, specialiștii spun că nu este recomandată utilizarea acestora pentru dezinfecția suprafețelor aflate în unități de învățământ.

Întrucât accidentele survenite în urma utilizării lămpilor UV în unitățile de învățământ, sunt tot mai dese, precizăm că specialiștii INSP nu susțin această metodă de dezinfecție, opinie transmisă de altfel, tuturor instituțiilor ce au solicitat un punct de vedere în această direcție”, precizează INSP, citat de Digi 24.

Potrivit sursei citate, utilizarea dezinfecției cu UV este specifică unităților sanitare, nu a celor de învățământ, fiind o metodă fizică de dezinfecție a aerului și suprafețelor din încăperi.

Punerea în funcțiune a acestor lămpi trebuie făcută numai de persoane calificate și instruite în acest sens

De asemenea, punerea în funcțiune a acestor lămpi trebuie făcută numai de persoane calificate și instruite în acest sens și, oricum, în timpul funcționării nu trebuie să fie persoane în încăpere, în caz contrar, cele expuse pot avea reacții nedorite la nivel ocular (conjunctivită, foto-oftalmie, cataractă) sau la nivel cutanat (arsură până la transformare malign), mai spun specialiștii.

Atragem atenția că măsurile de curățenie și cele de aplicare a produselor de curățenie și a dezinfectanților prevăzuțe atât în recomandările naționale cât și în cele ale Organizației Mondiale a Sănătății, asociate cu o aerisire fără abatere de la frecvența și perioada corectă de timp, asigură un mediu propice desfășurării activităților educative. Igiena mâinilor, igiena respirației, evitarea aglomerației, aerisirea frecventă a spațiilor sunt metodele dovedite ca fiind eficiente în prevenirea transmiterii COVID – 19. În concluzie metoda dezinfecției cu UV nu reprezintă o opțiune pentru dezinfectarea sălilor de curs în școli”, potrivit INSP.

Situație incredibilă la o școală din București: Elevi cu dureri de ochi după ce au fost uitaţi în clasă cu lampa UV aprinsă

Elevii de la un liceu din București au acuzat dureri de ochi, anul trecut, în luna septembrie, după ce au fost uitați în clasă cu lampa UV pornită timp de 3 ore, în loc de 15 minute, durata optimă pentru dezinfectarea clasei.

Astfel, elevii dintr-o clasă de a VII-a de la Liceul Gheorghe Lazăr s-au plâns părinților că au dureri de ochi, senzații de usturime sau vedere în ceață după ce au fost lăsați într-o sală de clasă unde o lampă UV a fost pornită timp de 3 ore.

Ulterior, diriginta le-a explicat părinților situația și le-a recomandat să consulte împreună cu elevii un medic oftalmolog.

Apoi, aceasta a transmis un mesaj și reporterilor care s-au interesat de caz: „A fost pur și simplu o eroare umană care a avut loc pe fondul stării de epuizare a femeilor de serviciu care nu au timp suficient ca să pună la punct toate clasele”, potrivit libertatea.ro.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase