Liber la nunți și botezuri din 1 iunie. Petrecerile organizate acasă rămân interzise

Liber la nunți și botezuri din 1 iunie. Petrecerile organizate acasă rămân interzise
Liber la nunți și botezuri din 1 iunie. Petrecerile organizate acasă rămân interzise / Sursă FOTO: Shutterstock - caracter ilustrativ
Publicat: 01/06/2021, 17:42

Nunțile, botezurile și mesele festive vor putea fi organizate fără limită de persoane, de la 1 iunie, dar doar dacă toate persoanele sunt vaccinate împotriva COVID-19, cu ambele doze. Cu toate acestea, petrecerile organizate acasă rămân în continuare interzise, potrivit unei hotărâri de guvern, publicate recent în Monitorul Oficial.

Guvernul a aprobat desfăşurarea, de la 1 iunie, a evenimentelor private – nunţi, botezuri, parastase – cu 50 de persoane în spaţii închise şi 70 de persoane în spaţii deschise. Numărul poate fi mai mare doar dacă toate persoanele sunt vaccinate.

 Se propune ca organizarea de evenimente private (nunți, botezuri, mese festive, parastase etc.) să fie permisă începând cu data de 01.06.2021, cu participarea a maxim 70 de persoane în spații deschise, sau cu participarea a maxim 50 de persoane în spații închise, dacă incidența cumulată la 14 zile a cazurilor din județ/localitate este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori și sunt respectate măsurile de protecție sanitară. La stabilirea numărului maxim de persoane, nu sunt incluși copiii cu vârsta mai mică de 16 ani, potrivit Hotărârii de Guvern.

Petrecerile acasă, în continuare interzise

Cu toate acestea petrecerile organizate acasă rămân interzise: „Se interzice desfășurarea de reuniuni cu prilejul unor sărbători, aniversări, petreceri în spații închise și/sau deschise, publice și/sau private”, aspect care indică clar că, în ciuda noilor măsuri de relaxare, se păstrează interdicția de a organiza petreceri private acasă, scrie avocatnet.ro.

Șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a explicat că este obligația organizatorilor să se asigure că toți participanții sunt vaccinați. Secretarul de stat a precizat că organizatorul trebuie să verifice, la intrare, dacă persoana respectivă are adeverință de vaccinare – în format pe hârtie sau electronic, pe telefon.

Organizatorul trebuie să se asigure – deci cine face invitaţia, dacă decide că vrea să depăşească procentul care este stabilit şi vrea să aibă capacitate maximă, atunci la invitaţie trebuie să spună: „vă rugăm să aduceţi documentul care dovedeşte că aţi fost vaccinaţ”. Dacă cineva vine şi nu are acest document, normal că organizatorul, care răspunde de organizare, este persoana care răspunde”, spune Raed Arafat, șeful DSU.

Liber și la festivaluri

Ulterior, hotărârea a fost completată cu un nou alineat, astfel încât să fie permisă organizarea de concerte sau festivaluri cu peste 1.000 de oameni, dacă aceștia sunt vaccinați: „Organizarea şi desfăşurarea în aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice şi private sau a altor evenimente culturale sunt permise cu participarea unui număr mai mare de 1.000 de spectatori, cu asigurarea unei suprafeţe de 2 mp pentru fiecare persoană, precum şi cu purtarea măştii de protecţie. Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase