LIVE UPDATE | Războiul din Ucraina, ziua 481. Kievul ar putea întrerupe temporar contraofensiva: „Această pauză nu înseamnă sfârșitul”

LIVE UPDATE | Războiul din Ucraina, ziua 481. Kievul ar putea întrerupe temporar contraofensiva: „Această pauză nu înseamnă sfârșitul”
Sursa Foto: Facebook/ Volodimir Zelenski
Publicat: 19/06/2023, 08:36
Actualizat: 19/06/2023, 10:46

Războiul din Ucraina intră miercuri în ziua cu numărul 469, iar GÂNDUL vă prezintă cele mai importante evenimente din țara cu care România are cea mai mare graniță din flancul estic al NATO.

UPDATE 4: Kievul ar putea întrerupe temporar contraofensiva: „Această pauză nu înseamnă sfârșitul”

Forțele ucrainene ar putea întrerupe temporar operațiunile contraofensive pentru a reevalua tacticile, potrivit unui important think-tank de apărare, relatează Joe Barnes.

Institutul pentru Studiul Războiului, cu sediul în SUA, a declarat că astfel de mișcări sunt „o trăsătură obișnuită a întreprinderilor ofensive majore”, adăugând: „Această pauză nu înseamnă sfârșitul contraofensivei Ucrainei”.

Evaluarea lor a venit după ce colonelul Margo Grosberg, șeful Centrului de informații al forțelor de apărare din Estonia, a declarat vinerea trecută: „nu vom vedea o ofensivă în următoarele șapte zile”.

Șeful serviciilor de informații a declarat că faza inițială de contraofensivă a fost mai degrabă destinată găsirii punctelor slabe în apărarea rusă prin atacuri de sondare mai mici și localizate.

Comentariile sale au fost reluate de raportul Wall Street Journal, potrivit căruia forțele ucrainene „și-au întrerupt în mare parte avansurile în ultimele zile”, în timp ce comandanții își revizuiesc strategiile.

În ciuda pauzei aparente, Ucraina a anunțat luni eliberarea localității Piatikatki din regiunea Zaporojie.

Aceasta a fost a opta așezare care a fost eliberată în cadrul contraofensivei în curs de desfășurare a Ucrainei, potrivit The Telegraph.

UPDATE 3: Putin se lăuda că Rusia a distrus 5 sisteme Patriot în Ucraina. Zelenski: „Nici măcar un singur Patriot nu a fost distrus!”

Toate sistemele de apărare antiaeriană și antirachetă Patriot furnizate de SUA Ucrainei în aprilie sunt încă funcționale, contrar afirmațiilor Rusiei, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski în ultimul său discurs.

„Ele sunt încă aici, funcționează, toate doboară rachetele rusești. Cât mai eficient posibil. Nici măcar un singur Patriot nu a fost distrus!”. a spus Zelenski.

Comentariul a părut a fi un răspuns la remarcile făcute de președintele rus Vladimir Putin la Forumul Economic Internațional de la Sankt Petersburg săptămâna trecută, în care a sugerat că Moscova a distrus cinci sisteme Patriot în apropiere de Kiev.

Zelenski a mulțumit, de asemenea, „apărătorilor noștri din cer”, inclusiv piloților ucraineni, afirmând că aceștia au lansat „peste o sută de lovituri aeriene de grup asupra pozițiilor și a spatelor inamice” în ultima săptămână, în timp ce aproape trei duzini de rachete și aproximativ cincizeci de drone de atac au fost distruse, potrivit The Guardian.

UPDATE 2: ONU acuză Rusia că a blocat accesul în zonele afectate de inundații după distrugerea barajului Kahovka

ONU a acuzat Rusia că refuză să permită livrarea de ajutoare în zonele controlate de Moscova și afectate de inundații în urma distrugerii barajului Kahovka în urmă cu aproape două săptămâni.

„Guvernul Federației Ruse a refuzat până în prezent cererea noastră de a avea acces în zonele aflate sub controlul său militar temporar”, a declarat Denise Brown, coordonatorul umanitar al ONU pentru Ucraina, într-un comunicat.

„ONU va continua să se implice pentru a încerca să obțină accesul necesar. Îndemnăm autoritățile ruse să acționeze în conformitate cu obligațiile lor în temeiul dreptului umanitar internațional.

„Ajutorul nu poate fi refuzat oamenilor care au nevoie de el.”

Declarația vine în contextul în care autoritățile ucrainene și ruse au declarat că numărul morților în urma inundațiilor a crescut la 52. Oficialii ruși au declarat că 35 de persoane au murit în zonele controlate de Moscova, iar ministerul de interne ucrainean a declarat că 17 persoane au murit și 31 sunt date dispărute, potrivit Reuters.

Peste 11.000 de persoane au fost evacuate de ambele părți.

UPDATE 1: Ofensiva ucraineană contină în forță în regiunea Zaporojie. Rușii recunosc „pierderi colosale”

Rusia a recunoscut pierderi grele atât teritoriale în Ucraina, cât și în rândul soldaților, confirmând că forțele ucrainene au recâștigat localitatea Peatîhatkî din regiunea Zaporojie duminică, suferind, totodată, pierderi grele.

Reprezentantul administrației loiale Moscovei din Zaporojie, Vladimir Rogov, a scris duminică pe Telegram că „forțele ucrainene au reușit să preia controlul asupra satului”.

El a menționat că, în ciuda unor valuri de atacuri în care atât rușii cât și ucrainenii suferit „pierderi colosale”, forțele ucrainene au reușit să cucerească satul.

Nu există încă o confirmare oficială din partea Ucrainei. Rogov a adăugat că zona este acum supusă bombardamentelor de artilerie rusească, într-o încercare de a încercui trupele ucrainene, și că luptele violente sunt în desfășurare.

Între timp, forțele ucrainene au raportat lupte în mai multe direcții de-a lungul frontului. Imagini cu explozii puternice și un incendiu au fost distribuite pe rețelele sociale, ilustrând loviturile forțelor aeriene ucrainene asupra unui important depozit de muniții rusești în apropierea orașului Heniciesk, situat în zona ocupată a regiunii Herson.

Ministerul britanic al Apărării a declarat într-un raport zilnic că atât Ucraina, cât și Rusia „suferă pierderi semnificative” în luptele intense de pe front. Potrivit raportului, trupele rusești au suferit cele mai mari pierderi de la bătălia pentru orașul Bahmut din luna martie. Ministerul britanic nu a furnizat încă o estimare a numărului de morți și răniți.

Raportul menționează că cele mai intense lupte au loc în regiunea Zaporojie din vestul regiunii Donețk și în apropierea orașului Bahmut. „În toate aceste zone, Ucraina continuă să desfășoare operațiuni ofensive și a înregistrat progrese minore”. Pe de altă parte, în sud, Rusia obține adesea succese în „operațiuni defensive relativ eficiente”, potrivit CNN.

Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Florin Piersic este în pericol și trebuie dus de urgență la Viena! Scandal uriaș generat...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Roxana i-a șocat pe toți de 1 mai! A ajuns să fie cea mai tunată,...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Craterul din Slănic se mărește: a înghițit un stâlp și a dus la noi evacuări....
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Dan Negru, imagini spectaculoase din locul Cinei cea de Taină! Joia Mare vine cu o...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Marele GENIU al muzicii, îngropat FĂRĂ INIMĂ! S-a aflat abia acum
Putin a împietrit. Vin soldații americani. Decizia SUA se aplică din 9 Mai
A murit starul rock and roll-ului. Este cel care i-a inspirat pe artiștii de la...
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Guglielmo Marconi, inventatorul telegrafiei fără fir. Părintele radioului modern