Războiul din Ucraina, ziua 696: Rușii avansează în est/Kuleba ceartă, din nou, Occidentul: „Să devină serios”

Războiul din Ucraina, ziua 696: Rușii avansează în est/Kuleba ceartă, din nou, Occidentul: „Să devină serios”
Războiul din Ucraina, ziua 696: Rușii avansează în est / Sursa FOTO: wikimedia.org
Publicat: 20/01/2024, 07:31
Actualizat: 20/01/2024, 12:06

Războiul din Ucraina a intrat sâmbătă, 20 ianuarie 2024, în ziua cu numărul 696. GÂNDUL vă prezintă cele mai importante evenimente din țara vecină, cu care România are cea mai lungă graniță de pe flancul estic al NATO.

Armata rusă încearcă să avanseze în regiunea Harkov, din nord-estul Ucrainei, pentru a securiza zonele ruse de frontieră. La rândul său, Kievul se pregăteşte pentru o ofensivă majoră a trupelor Moscovei în vară, relatează agenția EFE.

„În sectorul Kupiansk, unităţile grupului Zapad (Vest) au continuat să îşi îmbunătăţească poziţiile în unele secţiuni ale liniei frontului”, a indicat Ministerul rus al Apărării în raportul său zilnic.

Conform acestuia, forţele ruse au respins în ultimele şapte zile 25 de atacuri a patru brigăzi motorizate, de asalt şi de apărare teritorială asupra localităţilor Sinkivka, Pescianoie şi Tabaivka.

Oleg Sinegubov, şeful administraţiei militare regionale ucrainene din Harkov, spune că ruşii îşi vor intensifica atacurile când se va face mai frig, iar pământul din zona frontului din Kupiansk va îngheţa complet.

Prognozele meteorologice indică faptul că o astfel de situaţie ar putea apărea la sfârşitul lunii ianuarie sau la începutul lunii februarie.

Ce pune la cale Rusia. Kievul, ținta finală?!

În acelaşi timp, Financial Times scrie despre presupuse planuri ruseşti privind o ofensivă majoră în Ucraina în vara acestui an.

Operaţiunea, potrivit ziarului britanic, va avea ca scop cucerirea tuturor teritoriilor din regiunile Doneţk, Lugansk, Zaporojie şi Herson, regiuni pe care Rusia le controlează doar parţial, deşi le-a anexat în septembrie 2022.

Surse militare ucrainene, citate de mass-media, nu exclud ca Rusia să încerce să cucerească Harkovul sau Kievul în timpul noii sale ofensive.

Cât despre planurile Ucrainei pe 2024, Kievul şi-a pierdut speranţa într-o victorie rapidă şi se pregăteşte pentru un conflict prelungit, conform mass-media. Prin urmare, anul 2024 va fi o perioadă de „apărare strategică”.

Această realitate pare să fi fost acceptată de Ucraina, al cărei preşedinte, Volodimir Zelenski, a invocat la începutul lunii decembrie intrarea într-o „nouă fază” a războiului şi a ordonat construirea de noi fortificaţii de-a lungul sectoarelor-cheie ale frontului.

Anunțul CNN: vin sau nu armele americane?

În acelaşi timp, postul de televiziune american CNN a transmis că oficialii administraţiei SUA sunt „dornici” să aprobe şi să trimită până la sfârşitul anului toate ajutoarele pentru Ucraina.

„Nu este important doar ca fondurile să fie alocate, ci şi ca ele să fie trimise înainte de alegeri, pentru că Donald Trump, în cazul în care va reveni la Casa Albă, poate bloca orice fonduri din anul fiscal 2024 care nu au fost încă cheltuite”, a declarat un oficial citat de CNN.

În acest timp, luptele de pe front continuă, iar Ucraina aplică noi lovituri în spatele frontului rus.

Direcţia Generală de Informaţii (GUR) a Ministerului ucrainean al Apărării a confirmat vineri un atac cu drone pe teritoriul rus asupra unei fabrici de praf de puşcă din Tambov (sud-est) şi asupra unui depozit de petrol din Klinţî, în regiunea de frontieră Briansk.

Mine în jurul centralei nucleare de la Zaporojie

În jurul centralei nucleare de la Zaporojie, controlate de forțele ruse, au fost plantate mine, a anunţat Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA).

În mâinile forţelor Moscovei încă de la începutul invaziei, centrala nucleară, cea mai mare din Europa, a fost lovită de mai multe ori de întreruperi de curent legate de lupte, iar armata rusă acuză în mod regulat Ucraina că bombardează zona.

„De-a lungul perimetrului ZNPP (acronim în engleză pentru centrala nucleară Zaporojie) au fost amplasate din nou mine”, a indicat într-un comunicat AIEA, cu sediul la Viena.

Minele au fost îndepărtate în noiembrie, dar au fost plantate din nou, ceea ce este „incompatibil cu cerinţele de securitate ale AIEA”. Acestea se află „într-o zonă interzisă angajaţilor care fac să funcţioneze centrala, între gardurile interioare şi exterioare ale instalaţiei”.

Agenţia încă nu are acces la mai multe zone ale centralei, s-a mai plâns AIEA. Moscova a invocat motive de securitate la începutul lunii pentru a limita acest acces.

Ministrul Kuleba ceartă Occidentul

Ucraina transmite că Occidentul trebuie să oprească livrările de piese de armament către Rusia.

Țările occidentale au sancționat o mare parte din industria de armament a Rusiei, dar Kievul insistă că Rusia continuă să primească componente esențiale fabricate de firme occidentale.

Vineri, Kievul a îndemnat Occidentul „să fie serios” în ceea ce privește reducerea producției de arme a Rusiei prin eliminarea lacunelor care îi permit să continue să se aprovizioneze cu piese-cheie.

Țările occidentale au sancționat o mare parte din industria de armament a Rusiei și au interzis exportul de bunuri și piese militare.

„Occidentul trebuie să devină serios în ceea ce privește strangularea capacității Rusiei de a produce arme”, a declarat ministrul ucrainean de Externe, Dmitri Kuleba, într-o postare pe rețelele de socializare.

„Potrivit unor date, până la 95% din componentele critice produse în străinătate găsite în armele rusești distruse în Ucraina provin din țări occidentale”, a adăugat el.

El nu a furnizat dovezi pentru această afirmație.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate...
Dieta Monicăi Anghel. A slăbit enorm în ultimii ani: alimentele la care a renunțat total!...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
O cisternă cu etanol s-a răsturnat pe carosabil, în Vrancea! Șoferul a decedat
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
O NOUĂ TAXĂ obligatorie în România. Trebuie să dai banii până pe 30 APRILIE
Vacanța perfectă e în acest oraș. Cea mai bună destinație de mers pe jos
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Vaccinurile au salvat în ultimii 50 de ani cel puțin 154 de milioane de copii