Lovitură de teatru în dosarul în care temutul interlop Gongoi l-a jignit pe fostul ministru de Interne Marcel Vela

Lovitură de teatru în dosarul în care temutul interlop Gongoi l-a jignit pe fostul ministru de Interne Marcel Vela
Viorel Motoi/Sursa foto/Facebook
Publicat: 11/11/2021, 18:43
Actualizat: 11/11/2021, 20:03

Polițiștii au clasat dosarul penal de incitare la ură deschis pe numele liderului interlop Viorel Motoi, zis Gongoi, la sfârșitul lunii august a anului trecut. Prin intermediul unui site de socializare, bărbatul i-a transmis un mesaj ministrului Afacerilor Interne care la momentul respectiv era Marcel Vela, în care, pe un ton nepoliticos, a afirmat că polițiștii care se ocupă de grupările infracționale sunt „corupți”. După această ieșire publică, Viorel Motoi a fost acuzat de incitare la ură și reținut pentru 24 de ore.

Fiu al fostei vrăjitoare cunoscute drept Mama Omida, Viorel Motoi, zis Gongoi, este cunoscut în lumea interlopă atât ca judecător de stabor (n.r. – judecată după tradiția romilor), dar și ca lider al unor comunități de romi.

În urma scandalului public generat de parastasul liderului interlop Emi Pian, Gongoi a avut o ieșire publică, pe Facebook, în care l-a atacat pe Marcel Vela, dar și o structură a Poliției Capitalei, specializată în combaterea grupărilor violente.

Băi omule, băi Vela, tu ești de undeva din Mehedinți, de-acolo. Cum poți să fii așa…? Băi Vela, întreabă-mă pe mine, pe Motoi Viorel zis Gongoi… Întreabă-mă pe mine de departamentul celor care se ocupă de grupările infracționale. Să-ți spun eu, Gongoi, ce notă poartă departamentul ăsta al tău și cât de cretini și de corupți sunt.

Băi, te rog frumos, uită-te bine la mine, tu ești Vela, eu sunt Gongoi! Întreabă-mă pe mine, trimite un reprezentant al tău să mă întrebe pe mine de grupul ăsta împotriva clanurilor. Bă tu ești…, ești ministru …?”, este o parte din mesajul transmis de Gongoi.

Poliția Capitalei s-a autosesizat imediat după ce mesajul a fost preluat de presă și a fost deschis un dosar penal pentru instigare la ură și discriminare, iar în 28 august 2020, polițiștii au descins în vila lui Gongoi, de unde l-au luat pe sus și l-au adus la audieri. După câteva ore, bărbatul, care la momentul respectiv avea 69 de ani, a fost reținut pentru 24 de ore.

„În cuprinsul actului de sesizare din oficiu reiese că în data de 24.08.2020, în spațiul virtual a fost lansată o sesiune video în timp real, pe durata căreia un bărbat utilizează, în mod frecvent, expresii și opinii ce se pot constitui ca acte de incitare la discriminare la adresa unor categorii sociale și profesionale, la adresa statului și instituțiilor sale, dar și a poporului român”, informa, atunci, Poliția Capitalei.

După expirarea ordonanței de reținere, acesta a fost lăsat să plece acasă, iar cercetările au continuat sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1.

Gongoi șantaja dezvoltatori imobiliari din Sectorul 1

Potrivit unor surse judiciare, anchetatorii au stabilit, după câteva luni, că mesajul interlopului Gongoi nu incita nici la ură și nici la discriminare, motiv pentru care dosarul a fost clasat, chiar dacă acesta a petrecuse deja, în arest, noaptea de 28 spre 29 august 2020.

Gongoi nu s-a bucurat, însă, prea mult de libertate. Procurorii DIICOT au descins, la începutul acestei săptămâni, împreună cu polițiști ai Serviciului Grupuri Infracționale Violente, la trei adrese din București și județul Prahova, pentru destructurarea unei grupări conduse chiar de Gongoi, care ar fi șantajat mai mulți dezvoltatori imobiliari din sectorul 1.

Sursele judiciare au precizat, pentru Gândul, că Gongoi și oamenii lui amenințau muncitorii care lucrau pe șantierele respective și îi obligau să sisteze lucrul, fapt care ducea la întârzierea lucrărilor și nerespectarea termenelor. Pentru a-i lăsa să muncească, liderul grupării solicita sume de ordinul miilor de euro.

Andrei Dumitrescu
Andrei Dumitrescu este un jurnalist specializat în realizarea de articole legate, în special, de activitatea Ministerului Afacerilor Interne și toate mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
GALERIE FOTO. Cum arată Cernobîl și Pripiat la 38 de ani de la dezastrul nuclear...
Indicatorul rutier pe care puțini șoferi îl cunosc. Ce trebuie să faci și unde poate...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
27 aprilie aduce cea mai bună veste pentru pensionarii din România
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
3.500 DE LEI în fiecare lună pentru aceşti români. KLAUS IOHANNIS a promulgat legea deja
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Postarea Andreei Bostanică care a strâns peste 1 milion de like-uri. Artista a primit numeroase...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
A fost descoperită o mutație genetică rară, nemaivăzută până acum la oameni