Maia Sandu, la deschiderea Forumului pentru integrare europeană: ”Cel mai important partener pentru Republica Moldova este Uniunea Europeană”

Maia Sandu, la deschiderea Forumului pentru integrare europeană: ”Cel mai important partener pentru Republica Moldova este Uniunea Europeană”
Maia Sandu, președintele Republicii Moldova | Foto - presedinte.md
Publicat: 09/11/2021, 13:45

Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, a ținut un discurs cu ocazia deschiderii Forumului pentru integrare europeană 2021, precizând că aspirațiile europene ale țării pot fi transformate în realitate, după o perioadă lungă în care, din cauza intereselor înguste sau ale politicienilor corupți, un astfel de proiect părea doar o iluzie.

Au fost 30 de ani de căutări și de tranziție prelungită, a reamintit Maia Sandu, anul 2021 însemnând trei decenii de la declararea independenței Republicii Moldova.

În toată această lungă perioadă, Moldova a fost ”un stat slab”, cu o ”guvernare ineficientă”, iar securitatea statului a fost grav amenințată de corupție.

”Un stat slab, vulnerabil a perpetuat guvernarea ineficientă și a permis creșterea fenomenului corupției, transformându-l într-un pericol real la adresa securității statului și a compromis aspirațiile a milioane de moldoveni de a-și construi un viitor prosper acasă. Dar oamenii au învățat din experiența deceniilor de încercări nereușite. Ei au înțeles că lozincile despre integrare europeană nu înseamnă nimic, dacă sunt purtate de politicieni care merg pe contrasens cu valorile europene. De aceea, la ultimele scrutine, cetățenii au sprijinit un program de guvernare orientat pe justiție, pe combaterea corupției, pe consolidarea proceselor democratice, pe reguli egale pentru business și pe șansa creării locurilor de muncă bune aici, acasă”, a spus Maia Sandu.

”Una dintre prioritățile mele în calitate de Președinte, în acest an, a fost restabilirea relațiilor Republicii Moldova cu comunitatea statelor europene, cu țările vecine și cu partenerii principali ai țării noastre, relații ce au stagnat în ultima perioadă din cauza eșecurilor de guvernare”

Maia Sandu

Maia Sandu | Foto – presedinte.md

Restabilirea bunelor relații cu instituțiile europene a ajutat țara noastră să treacă mai ușor prin criza pandemică

Președintele Moldovei a precizat, din nou, că pe agenda sa de lucru figurează, ca prioritate, restabilirea unor bune relații cu Uniunea Europeană, iar Republica Moldova a fost sprijinită de partenerii europeni pentru a lupta cu pandemia de coronavirus. De altfel, Republica Moldova a fost prima țară de pe continent care a obținut vaccinuri prin intermediul platformei COVAX și a putut porni imunizarea anti-COVID.

Uniunea Europeană este ”cel mai important partener” pentru Republica Moldova, a reamintit Maia Sandu, iar drumul pro-european al țării este o realitate.

”În cadrul vizitelor și al contactelor la nivel înalt cu liderii de la București, Kiev, Varșovia, Paris, Berlin, Roma, Viena, Vilnius, Ljubljana și alte capitale, dar și Bruxelles, Strasbourg și New York, am obținut confirmarea interesului partenerilor noștri de a ne ajuta și de a investi în țara noastră. Am agreat și am semnat mai multe acorduri importante pentru cetățeni și pentru Republicii Moldova. Cel mai important partener în acest sens, pentru Republica Moldova, este Uniunea Europeană. Restabilirea bunelor relații cu instituțiile europene a ajutat țara noastră să treacă mai ușor prin criza pandemică. Datorită inițiativei Echipa Europa și Mecanismului de protecție civilă al UE, Moldova a primit ajutoare semnificative pentru echiparea sistemului medical și protejarea lucrătorilor din prima linie. Suntem prima țară de pe continent care a obținut vaccinuri prin intermediul platformei COVAX și a putut porni imunizarea anti-COVID la începutul lunii martie”, a precizat Maia Sandu în fața participanților la Forumul pentru integrare europeană a Republicii Moldova.

Maia Sandu: ”Cel mai important partener pentru Republica Moldova este Uniunea Europeană” | Foto – presedinte.md

”Reforma justiției și combaterea corupției este prioritatea numărul unu”

Republica Moldova a avut de luptat, de-a lungul timpului, cu un fenomenul corupției generalizate, la nivel înalt, iar Maia Sandu a mai transmis că un stat de drept nu poate funcționa fără ca legea să fie respectată.

Sistemul judecătoresc al Moldovei ”trebuie curățat în profunzime”, a spus președintele Moldovei, starea justiției fiind esențială pentru bunul mers al societății, la toate nivelurile sale.

”Mai întâi de toate, mă refer aici la reforma justiției și combaterea corupției la nivel înalt în Republica Moldova. Funcționarea statului de drept și respectarea legilor în Moldova depinde de capacitatea noastră de a face regulă în acest domeniu și de a curăța în profunzime sistemul judecătoresc, organele procuraturii și alte structuri de drept de persoane compromise și de practici ce viciază actul justiției. Starea justiției influențează direct alte aspecte ale vieții societății – mediul de afaceri, colectarea impozitelor, calitatea serviciilor publice -, și, implicit, calitatea vieții oamenilor”, a mai menționat Maia Sandu.

”Reforma justiției și combaterea corupției este prioritatea numărul unu și angajamentul nostru principal în fața cetățenilor”

Maia Sandu

”Vor fi ani cu provocări majore, dar și ani în care putem pune bazele unui stat înnoit”

În ceea ce privește viitorul Republicii Moldova, Maia Sandu a specificat că urmează ”multe provocări”, iar o astfel de sarcină de transformare radicală a țării, în contextul drumului pro-european asumat, nu este facilă.

Urmează ani de reforme și de reconstrucție a Republicii Moldova, iar sintagma ”stat înnoit” trebuie să devină un laitmotiv.

”Avem în față o sarcină grea, cu multe provocări. Ceea ce ne propunem să facem nu este ușor de realizat, mai ales în condițiile unui stat ale cărui instituții sunt încă slabe și vulnerabile. Acest efort de transformare internă profundă a Republicii Moldova, având la bază Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, trebuie să devină un proiect național cu implicarea tuturor – a instituțiilor publice, a societății civile, a sectorului privat, a mediului academic, dar și a cetățenilor. Dacă fiecare va pune umărul la transformarea țării, putem fi siguri că schimbările se vor produce mai repede și vor fi de durată.Ne așteaptă câțiva ani de reforme și de reconstrucție a țării. Vor fi ani cu provocări majore, dar și ani în care putem pune bazele unui stat înnoit – mai rezistent, mai transparent, mai prosper, mai prietenos cu cetățenii săi”, a mai transmis Maia Sandu la deschiderea Forumului pentru integrare europeană.

”Și dacă vom acționa împreună și vom pune umărul cu toții, cu sprijinul prietenesc al Uniunii Europene și al altor parteneri, putem reuși. Republica Moldova poate reuși. Pentru că noi suntem mai puternici împreună”

Maia Sandu, președintele Republicii Moldova

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică – editorialist GÂNDUL.RO, scriind articole de investigație, politică internă, politică citeste mai mult
ŞOC! Bărbatul celebru adorat de întreaga ţară a violat o adolescentă de 16 ani. Mama...
EI au câștigat Asia Express! S-a aflat înainte de finală: „A ieșit o întreagă...”
FOTO. Nepoata lui Petre Roman, apariție controversată în costum de baie!
Alimentul-minune care repară ficatul bolnav. Ce să mănânci pentru un ficat sănătos
Gigi Becali, martor la tentativa de asasinat asupra lui Nuțu Cămătaru! Cine ar fi încercat...
Cercetătorii au dezvoltat medicamentul pentru diabetul de tip 1, care ar putea înlocui clasica injecţie
Trecerea de la cutie manuală la cutie automată. Avantaje și dezavantaje
BANCUL ZILEI – O blondă dotată, pe plajă la nudiști, intră în vorbă cu doi...
Africa de Sud a detectat o nouă variantă de coronavirus. B.1.1.529 are un număr mare...
EI au câștigat Asia Express! S-a aflat înainte de finală: „A ieșit o întreagă...”
Cât de MARE trebuie să fie? Răspunsul care îi LINIȘTEȘTE pe mulți bărbați
Medic: Varianta Omicron afectează mai ales persoanele tinere
Au fost prinși cu serialul „Squid Game” în Coreea de Nord. Ce a urmat e...
Carantină obligatorie timp de 14 zile. Măsura ȘOC anunțată de Alexandru Rafila
Descoperire uriașă despre Pfizer! Toți cei vaccinați trebuie să afle ce efect are
Un dezastru se poate produce oricând în România. Sute de oameni stau pe o bombă...
Schimbări majore pe piaţa RCA pentru şoferi. Preţurile de acum vor fi istorie
În urmă cu 15 ani, dădea cu mopul într-un Lidl din Germania, iar acum conduce...