Maia Sandu, primită de președintele Klaus Iohannis la Cotroceni. Despre ce au discutat cei doi șefi de stat | VIDEO

Publicat: 29/07/2022, 18:20

Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a fost primită cu onoruri militare de preşedintele Klaus Iohannis, vineri, la Palatul Cotroceni.

Astfel, cei doi oficiali au discutat pentru prima dată față în față după decizia istorică adoptată la Consiliul European din 23 – 24 iunie prin care a fost acordat Republicii Moldova statutul de stat candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană.

„Preşedintele Klaus Iohannis va evidenţia asistenţa multidimensională pe care România o acordă Republicii Moldova, inclusiv pentru gestionarea situaţiilor de criză cu care aceasta se confruntă, şi vor fi discutate modalităţi concrete de prioritizare şi diversificare a acestei asistenţe. Totodată, va fi punctată importanţa Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova, instrument lansat de România, Germania şi Franţa, cu relevanţă solidă atât sub aspect politic, cât şi pe dimensiunea de dezvoltare, menit să menţină Republica Moldova în atenţia prioritară a donatorilor şi să mobilizeze sprijin pentru eforturile autorităţilor de la Chişinău în ceea ce priveşte reformelor necesare integrării europene”, a informat Administraţia Prezidenţială înaintea vizitei.

Klaus Iohannis a declarat că a convenit cu omologul din Republica Moldova realizarea unor paşi decisivi în ceea ce priveşte interconectarea reţelelor de energie electrică din cele două ţări.

„În cadrul consultărilor noastre am abordat şi subiectul securităţii energetice a Republicii Moldova. După cum cunoaşteţi, Republica Moldova este deosebit de vulnerabilă în acest domeniu, iar populaţia resimte deja şocurile creşterilor masive ale preţurilor la gaze naturale şi energie electrică. Am trecut în revistă evoluţiile pe acest subiect şi opţiunile de sprijin în plan bilateral. În context, am discutat despre rolul foarte important şi potenţialul gazoductului Iaşi-Ungheni-Chişinău ca element esenţial în arhitectura de securitate energetică a Republicii Moldova. În acest cadru, pe lângă conectarea Republicii Moldova la reţeaua europeană de energie electrică, în martie, interconectarea reţelelor de energie electrică din România şi Republica Moldova are o relevanţă strategică evidentă şi am convenit să facem paşi decisivi în această direcţie”, a spus acesta.

Maia Sandu: Moldova va cumpăra gaze din România

Maia Sandu a declarat că războiul din Ucraina a destabilizat sectorul energetic al Republicii Moldova, iar țara sa intenționează să cumpere gaze din România pentru a asigura stocurile necesare pentru iarnă.

„În februarie, Guvernele ţărilor noastre au avut o şedinţă comună care a pus bazele mai multor proiecte bilaterale importante. În iunie, şi Parlamentele s-au convocat într-o şedinţă comună iar cooperarea dintre comisiile parlamentare este la fel, una foarte bună. Sunt convinsă că dialogul dintre instituţiile noastre se va intensifica şi mai mutl, pe măsură ce Republica Moldova va avansa pe calea aderării la UE”, a spus preşedintele Republicii Moldova.

Maia Sandu a mai arătat că „experienţa României în acest domeniu va fi foarte utilă”.

„Vă mulţumim pentru faptul că ne-aţi sprijinit în demersul nostrul european. Suntem foarte recunoscători pentru rolul României la toate etapele de pregătire a deciziei din 23 iunie şi pentru vocea României care a răsunat puternică, la Bruxelles, în susţinerea acordării Moldovei a statutului de ţară candidată pentru aderarea la UE”, a afirmat Maia Sandu.

După întâlnirea cu Klaus Iohannis, Maia Sandu a fost primită, la Palatul Victoria, de prim-ministrul Nicolae Ciucă.