Medicul Şerban Bubenek: „Mortalitatea în ATI este de 58-59% la sută. Situaţia devine aproape necontrolabilă”

Medicul Şerban Bubenek: „Mortalitatea în ATI este de 58-59% la sută. Situaţia devine aproape necontrolabilă”
Publicat: 23/10/2021, 15:44

Medicul Şerban Bubenek, managerul Institutului de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare din Bucureşti a declarat  sâmbătă că mortalitatea în secţiile de Terapie Intensivă din ţară este de 58-59 la sută.

„Noi ştiam de anul trecut că atunci când o să avem peste 1.300-1.400 de pacienţi COVID în Terapiile Intensive, calitatea îngrijirilor medicale şi promptitudinea cu care sunt aplicate se va diminua.

La 1.800 de pacienţi, câţi avem acum în Terapiile Intensive din România e foarte clar că un doctor îngrijeşte de patru ori mai mulţi pacienţi decât ar trebui să îngrijească în mod normal, iar răspunsul asistentelor la acest număr mare de pacienţi este că eficienţa lor scade cu 40 la sută, pentru că sunt supraîncărcate şi alienate în sarcini la foarte mulţi bolnavi, lucru care se vede şi la mortalitate”, a declarat sâmbătă medicul Şerban Bubenek, citat de News.ro.

„Bătălia nu se câştigă nici în ATI, nici în UPU, nici în spital”

Mangerul de la „CC Iliescu” a explicat cum a crescut rata mortațității în secțiile ATI de anul trecut și până în prezent.

„Dacă mortalitatea în ATI la mijlocul anului 2020 era sub 50 la sută, a crescut spre 50 la sută la sfârşitul anului 2020, iar în clipa de faţă mortalitatea în Terapia Intensivă se apropie de 58-59 la sută (…) Situaţia devine aproape necontrolabilă. Bătălia nu se câştigă nici în ATI, nici în UPU, nici în spital, bătălia se câştigă dacă ne distanţăm social şi ne vaccinăm contra virusului”, a mai precizat Bubenek.

Peste 430 de decese raportate sâmbătă

Grupul de Comunicare Strategică (GCS) a anunțat sâmbătă, 23 octombrie, că în România au fost înregistrate 15.261 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 (COVID-19) și 437 de pacienți au murit, în ultimele 24 de ore. Alte 1.854 de persoane sunt internate la ATI. Dintre acestea, 458 sunt minori, 417 fiind în secții și alți 41 la ATI.