Nicolae Ciucă: Pentru români, exploatarea gazelor naturale la Marea Neagră este obiectiv esenţial în obţinerea independenţei faţă de gazul rusesc

Nicolae Ciucă: Pentru români, exploatarea gazelor naturale la Marea Neagră este obiectiv esenţial în obţinerea independenţei faţă de gazul rusesc
Sursa foto: Mediafax Foto
Publicat: 17/05/2022, 19:06
Actualizat: 17/05/2022, 19:51

Prim-ministrul Nicolae Ciucă a declarat că începerea exploatării gazelor naturale la Marea Neagră reprezintă un obiectiv esenţial pentru români în demersul de a obţine independenţa de aprovizionare faţă de gazul rusesc. Potrivit premierului, lege offshore va juca un rol fundamental în acest proces.

Nicolae Ciucă a afirmat că România se află printre țările Uniunii Europene care își pot gestiona după bunul plac cantitatea de gaze naturale alocată pentru consumul intern.

„Pentru români, este un obiectiv esenţial, în demersul de a obţine independenţa de aprovizionare faţă de gazul rusesc. Guvernul încurajează investiţiile în sectorul energetic, iar ţara noastră se numără printre statele europene care îşi pot gestiona în bună măsură cantitatea de gaze naturale pentru consumul intern”, a declarat Nicolae Ciucă.

De asemenea, premierul a precizat că noua lege offshore, care urmează să fie intre la vot final în plenul Parlamentului, va oferi un cadru stabil investitorilor.

„Noua lege offshore, pe care am iniţiat-o la nivelul Coaliţiei de guvernare şi care va fi adoptată curând, creează un cadru predictibil şi stabil investitorilor. Oferind un echilibru între interesele statului şi cele ale mediului privat, România are oportunitatea de a deveni chiar exportator în regiune, după dezvoltarea exploatărilor de gaze la Marea Neagră”, a declarat Nicolae Ciucă.

Prim-ministrul a avut marţi o întâlnire, la Palatul Victoria, cu Eric Faillnet, director al Grupului Carlyle International Energy Partners și principalul acţionar al companiei Black Sea Oil&Gas.

Reprezentanţii companii Black Sea Oil&Gas au anunţat, la rândul lor, că proiectul de la Midia este pregătit să demareze în luna iunie, după efectuarea ultimelor teste. Proiectul are o capacitate de livrare de un miliard de metri cubi anual.