Nicolae Ciucă: Vom avea până la jumătatea lui august o decizie finală privind rectificarea bugetară | VIDEO

Publicat: 27/07/2022, 13:25
Actualizat: 27/07/2022, 14:50

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat miercuri că până la jumătatea lunii viitoare va fi prezentată o decizie finală referitoare la rectificarea bugetară.

De asemenea, șeful Executivului a mai spus că în luarea acestei decizii se va ține cont atât de execuția bugetară pe primul semestru, cât și de indicatorul referitor la reducerea cheltuielilor cu 10% în ceea ce privește bunurile și serviciile, pentru a putea asigura o sumă pentru situații de urgență în Fondul de rezervă.

„O să avem o decizie finală, până la jumătatea lunii august, privind rectificarea bugetară. Vreau să spun de la bun început tuturor că principalii indicatori în baza cărora vom distribui sumele în interiorul procesului de rectificare vor fi cei legaţi de execuţia bugetară în prima jumătate a anului şi modul în care s-au desfăşurat investiţiile, ţinând cont, de asemenea, de un indicator foarte important pe care l-am asumat, şi anume reducerea cheltuielilor cu 10% la bunuri şi servicii, astfel încât să putem să ne asigurăm la Fondul de rezervă o sumă pe care să putem să o folosim în funcţie de situaţiile neprevăzute. S-a văzut cât se poate de limpede că dinamica tuturor acestor situaţii impune de la sine să avem o rezervă consistentă, astfel încât să putem să intervenim atunci când este cazul”, a declarat Nicolae Ciucă la începutul şedinţei de Guvern, potrivit Agerpres.

Nicolae Ciucă: Analiza execuției bugetare e aproape gata

Totodată, premierul a mai spus că analiza execuţiei bugetare pe primele şase luni este în proces de finalizare.

„Suntem în procesul de finalizare a analizei execuţiei bugetare pe prima jumătate a anului şi consider necesar să subliniez că această execuţie bugetară reprezintă, practic, radiografia corectă a tuturor deciziilor luate la nivelul Guvernului în primele şase luni. Şi, aşa cum arată datele, putem spune că în pofida crizelor succesive cărora trebuie să le facem faţă, măsurile pe care le-am luat la nivelul Guvernului pentru protejarea economiei şi a cetăţenilor s-au reflectat în creşterea veniturilor şi în menţinerea cheltuielilor bugetare sub creşterea valorii nominale a produsului intern brut”, a susţinut Ciucă.

Premierul a subliniat, ca aspecte benefice, faptul că deficitul bugetar pe primele şase luni este de 1,71% din PIB, iar veniturile au crescut cu 22,9% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase