Nu este o greșeală. Câți euro are salariu un șofer român de TIR în Spania

Nu este o greșeală. Câți euro are salariu un șofer român de TIR în Spania
Publicat: 05/10/2022, 11:13
Actualizat: 05/10/2022, 11:19

O firmă din Spania vrea să angajeze cinci șoferi de TIR în România, conform anunțului publicat în rețeaua europeană de ocupare, fiind o companie o experiență de 35 de ani în transportul de bunuri.

Potrivit anunțului postat pe ANOFM, serviciile de transport sunt în Spania și în țări precum Franța, Germania, Belgia și Marea Britanie, iar pentru a candida pe acest post este nevoie de o experiență în domeniu de 2-5 ani, scriu jurnaliștii de la cetateanul.net.

Conform anunțului postat, salariul minim este de 2.000 de euro (aproximativ 10.000 lei)  în mână, iar maximul poate ajunge la 2.500 de euro net (12.500 lei), și constă în salariul de bază plus bonusuri.

Durata contractului este de 6 luni și apoi contract permanent, cu normă întreagă, iar pentru cetățenii din UE care sunt eligibil se poate aplica pentru diferite alocații de mobilitate, de la caz la caz.

În Spania este prevăzut un salariu de bază pentru fiecare categorie profesională. Salariul acordat angajatului nu poate fi mai mic decât salariul minim interprofesional stabilit anual de Guvernul spaniol. Pentru anul 2020 pentru lucrul cu program complet salariul minim interprofesional este de 950 euro/lună; 31,66 euro/zi.

La acesta se adaugă valori salariale aşa cum este stabilit în convenţiile colective de muncă şi în contractul de muncă. Sumele care compensează orice cheltuială pe care munca efectuată a generat-o nu vor fi considerate salariu (de exemplu, un abonament la metrou, nu este considerat salariu). Cheltuielile de la locul de muncă, generate de anumite nevoi, nu se consideră salariu.

Salarizarea lucrătorilor, precum şi condiţiile de muncă şi prestaţiile sociale vor fi prevăzute în contractul individual de muncă, în conformitate cu legislaţia în vigoare pentru lucrătorii spanioli care au acceaşi profesie şi calificare, potrivit documentului Ghidul lucrătorului român în Spania, elaborat de Ambasada României la Madrid, actualizat decembrie 2020, care include și pașii pentru a beneficia de șomaj.

Românii au, din 1 ianuarie, un salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată de 2.550 lei lunar, respectiv aproximativ 510 de euro/dolari.

Potrivit Parlamentului European, cele mai mari salarii minime sunt în Luxemburg, Irlanda și Germania, iar cele mai mici în Bulgaria, Letonia și Estonia. În UE 21 din 27 de țări au salariu minim prevăzut de lege, iar în celelalte șase (Austria, Cipru, Danemarca, Finlanda, Italia și Suedia) nivelurile salariilor sunt determinate prin negocieri salariale colective. Datele sunt agregate pentru anul 2019, când România, conform statisticilor, avea un salariu minim de 491 de dolari, pe ultimele locuri în clasamentul UE-27, în timp ce în Luxemburg, acesta era de 2.339 de dolari, în timp ce în Spania era de 1.175 dolari.

Ce salariu se oferă în Germania

Și firme din Germania caută șoferi români în această perioadă. Una dintre ele este o companie din localitatea Ostringen caută 10 șoferi profesioniști. Se cere permis de conducere categoria CE și card șofer.

„Constituie avantaj pregătirea profesională completă ca șofer, precum și experiența de lucru cu materiale de construcții, disponibilitate de a conduce un camion cu macara, disponibilitate atât pentru rute naționale, cât și internaționale, bună înțelegere tehnică, atitudine prietenoasă și orientare către client, capacitate de exercițiu”, arată în anunțul de angajare.

Salariul este 2.600 de euro brut pe lună, la care se adaugă diurna. Angajatorul asigură cazare, persoană de contact care vorbește limba română și se face instruire periodică și se pot acorda bonusuri pe trei niveluri. Durata contractului este permanent, conform sursei citate.

Vă recomandăm să citiți și:

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Medicii ar putea fi nevoiți să îi amputeze un picior lui Florin Piersic! Dezvăluiri de...
FOTO. Transformarea incredibilă a lui Valentin Ceaușescu, la 76 de ani! Viața grea de după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Anunț oficial despre starea lui Florin Piersic: „I s-au infectat sondele din inimă. Situaţia era...
BREAKING | Florin Piersic avea septicemie când a fost internat în spital! Anunțul oficial al...
Boala RARĂ de care suferă Sebastian Dobrincu. Cum l-au afectat problemele de sănătate: „Plângeam în...
După ploi torenţiale şi inundaţii, meteorologii anunţă noi dezastre în zilele următoare. Zonele aflate sub...
Ce au găsit chirurgii în corpul lui Florin Piersic! Medicul care l-a operat a rupt...
Anunț de ultim moment despre starea de sănătate a lui Florin Piersic. Un medic din...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Ce înseamnă DEVANSARE pe autostradă? Este legal să depășești prin dreapta în această situație?
Guvernul a anunţat luna în care vor avea loc alegerile prezidenţiale în România
Substanța MINUNE din roșii! Le face cele mai sănătoase legume
MAGHIARII dau în clocot în TRANSIILVANIA. Abia acum s-a aflat ce sentimente au: Există o...
Cea mai mare minciună din istorie. Ziua în care oamenii au crezut că extratereștrii au...
Andreea Bălan, incident în timpul unui concert. A căzut de pe scenă când cânta și...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Nicolae Furdui Iancu, despre absența tatălui din copilăria sa și cum reușea mama lui să...
Gestul făcut de Ibrahim Ibru, după ce Raluca Pastramă a fost surprinsă cu presupusul iubit,...
BANCUL ZILEI. Bulă şi Lulă, pe faleză la Constanţa, se uitau în apă unde se...
A fost descoperită o nouă particulă. Cercetătorii o căutau de mult timp!