O actriță din Yemen a fost arestată, abuzată fizic și verbal de către anchetatori. Tânăra a încercat să se sinucidă în închisoare

O actriță din Yemen a fost arestată, abuzată fizic și verbal de către anchetatori. Tânăra a încercat să se sinucidă în închisoare
Publicat: 03/07/2021, 16:22
Actualizat: 04/07/2021, 15:42

Actriță și model, născută în Yemen, adolescenta este acuzată de un „act indecent”, deținerea de droguri, se confruntă cu un proces nedrept. Modelul din Yemen, în vârstă de doar 19 ani, a fost arestată pe 20 februarie, în timp ce se ducea spre o şedinţă foto. 

În luna iunie, autoritățile au adus-o pe Intisar al-Hammadi de două ori în fața instanței municipale din Sanaa, capitala Yemenului, pentru acuzații aparente de săvârșire a unor „acte indecente” și „deținere de droguri”, potrivit BBC News.

Avocatul lui Intisar al-Hammadi a transmis că autoritățile i-au refuzat accesul avocatului lui al-Hammadi la documentele instanței, că a fost abuzată fizic și verbal de către interogatori, supusă insultelor rasiste și obligată să semneze un document în timp ce era legată la ochi.

Procurorii ar mai fi amenințat-o și cu un „test de virginitate” forțat, dar au renunțat la această procedură, după ce Amnesty International a emis o declarație pe 7 mai, prin care a condamnat aceste planuri.

La 28 iunie 2021, Entisar al Hammadi a încercat să se sinucidă într-o închisoare din Sanaa condusă de rebeli Houthi, care le impun femeilor un cod moral” strict.

Surse de încredere au confirmat pentru GCHR că ea a încercat să se sinucidă din cauza deciziei administraţiei închisorii centrale de a o transfera în secţia rezervată prostituatelor, a adăugat organizaţia de apărare a drepturilor omului, cu sediul la Liban.

Forțele rebele houthi care controlează capitala și o mare parte din nordul Yemenului nu au dat publicității nicio informație cu privire la cazul ei.

„În stare critică”

Centrul din Golf pentru Drepturile Omului (GCHR) a declarat joi: „Un copil care îşi însoţea mama deţinută a văzut chipul fotomodelului albastru după ce ea a încercat să se spânzure.”

Potrivit Amnesty International, procesul modelului care a început pe 6 iunie a fost afectat de „nereguli și abuzuri”.

Născută dintr-o mamă etiopiană și tatăl yemenit, Hammadi a postat online zeci de poze în costum tradițional, blugi sau jachetă de piele, unele fără văl islamic.

Are mii de adepți pe Instagram și Facebook.

La arestarea sa, Hammadi a fost „interogată în timp ce era legată la ochi, abuzată fizic și verbal, supusă insultelor rasiste și forțată să„ mărturisească ”mai multe infracțiuni – inclusiv posesie de droguri și prostituție”, a transmis Amnesty în mai.

Violenţele împotriva femeilor yemenite, în special în zonele controlate de rebelii houthi, au fost intensificate de conflictul declanşat în 2014 în această ţară situată în peninsula arabică din sud-vestul Asiei, care trece prin cea mai mare catastrofă umanitară din lume, conform ONU.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase