O localitate din Moldova, complet IZOLATĂ în urma ninsorilor și a viscolului puternic. Troiene de doi metri îi țin blocați în case pe localnici

O localitate din Moldova, complet IZOLATĂ în urma ninsorilor și a viscolului puternic. Troiene de doi metri îi țin blocați în case pe localnici
Sursa FOTO: caracter ilustrativ
Publicat: 10/01/2024, 11:10

Noaptea de marți spre miercuri, 10 ianuarie, a fost cea mai geroasă de la începutul acestui an. Iar în Moldova frigul s-a simțit cumplit. O localitate este complet izolată.

Ninsorile și viscolul puternic au format troiene de doi metri. Localnicii dintr-un  sat din județul Vrancea sunt blocați în case.

Vrancea, înzăpezită. Localnici blocați în case

Județul Vrancea este printre cele mai afectate de ciclonul polar care a lovit România. Temperaturile au scăzut brusc, iar vântul tăios accentuează senzația de frig.

În plus, s-au format troiene înalte de doi metri. Localitatea Haret este izolată de mai bine de 24 de ore, deși se află foarte aproape de Drumul European 85.

Casele sunt acoperite de munți de zăpadă.

„În sat, în pădure, cred că nu reuşesc să pătrund nicăieri. Se pune la loc, să ştiţi. O viscoleşte din câmp şi o bagă înapoi”, a povestit Viorel Tuchilu, șoferul unui utilaj de deszăpezire, la Antena 1.

„Am avut zăpadă de jumătate de metru, un metru în uşă”, afirmă un sătean. Întrebat cam cât a muncit să îşi facă o cale de acces, acesta răspunde: „2-3 ore aşa, o cărare de trecut”.

Deși au muncit ore întregi, drumarii tot n-au reușit să curețe șoselele de zăpada căzută. Ambulanţele au răspuns cu greu apelurilor disperate lansate de oameni, iar multe mașini au ajuns înzăpezite, fiindu-le blocată înaintarea.

Peste 600 de școli din Moldova au fost închise din cauza vremii nefavorabile.

„Am lăsat pâine la primele magazine şi am rămas împotmolit. Înzăpezit acolo, nu am mai putut să ies. De ieri. Până aseară am stat acolo. Ce să faci? Să mori acolo? Ce să faci?”, a povestit un șofer. „Tot ce dădeam într-o parte, venea după câmp înapoi. Este dezastru cu vântul. Dacă nu ar bate, ar fi altă treabă”, se plâng sătenii.

Accidente cauzate de vremea rea

Mai multe accidente au avut loc pe șoselele din Moldova în ultimele zile, cauzate de vremea rea.

Pe drumul care leagă județele Vrancea și Galați, două maşini s-au ciocnit violent, după ce un şofer a forţat o depăşire și a derapat.

La Adjud, un microbuz plin cu copii din Republica Moldova s-a răsturnat după ce şoferul nu a mai putut controla autovehiculul.

„Drumul a fost destul de greu, cu zăpadă abundentă depusă pe carosabil. Înaintarea s-a făcut cu dificultate, iar la intrarea în localitatea Vutcani drumul era blocat de o maşină care rămăseseră în mijlocul drumului”, a explicat Daniel Ungureanu, de la SAJ Vaslui, despre dificultățile întâmpinate de o ambulanță trimisă să intervină în ajutorul unei femei însărcinate.

Se circulă în condiții de iarnă

Circulația rutieră se desfășoară în condiții de iarnă, miercuri dimineața, în anumite zone montane și pe șosele din zona Moldovei, unde, pe alocuri, acționează utilajele de deszăpezire.

Potrivit Centrului Infotrafic din Inspectoratul General al Poliției Române, miercuri dimineața nu sunt înregistrate drumuri naționale sau autostrăzi cu circulația închisă din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile sau ca urmare a vreunui eveniment rutier.

Rămân, însă, oprite manevrele în toate porturile de la Marea Neagră, din cauza vântului puternic.

La nivelul țării se circulă în general pe un carosabil uscat, însă în anumite zone de munte și pe șosele ale Moldovei, traficul se desfășoară în condiții de iarnă, se acționează unde se impune cu utilaje de deszăpezire și material antiderapant.

Pe arterele rutiere principale, respectiv autostrăzile A1 București-Pitești, A2 București-Constanța, A3 București-Ploiești și DN 1 Ploiești-Brașov, se circulă pe un carosabil uscat, cu vizibilitate bună și valori de trafic normale.

Polițțiștii rutieri îi sfătuiesc pe șoferi să adapteze viteza la condițiile de trafic și drum, să circule cu multă atenție, asigurându-se foarte bine înainte de schimbarea direcției, să păstreze în mers o distanță de siguranță între autovehicule și să evite manevrele riscante.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
"Banii noștri s-au dus". Doi tineri s-au trezit fără 10.000 de dolari în cont. Era...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Accidentul de la Suceava ar fi fost produs în mod intenționat. Victima și șoferul în...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Fenomenul El Niño SE TRANSFORMĂ chiar sub ochii lumii! Ce înseamnă asta
A murit zeul rock and roll. Lumea e în lacrimi: A fost un pionier
Antena 1, lider de audiență cu Chefi la cuțite. S-au folosit două amulete
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Guglielmo Marconi, inventatorul telegrafiei fără fir. Părintele radioului modern