O sibiancă a cerut donații, pretinzând că este refugiată din Ucraina. A primit un dosar penal. Ce pedeapsă riscă

O sibiancă a cerut donații, pretinzând că este refugiată din Ucraina. A primit un dosar penal. Ce pedeapsă riscă
Sursa foto: Crucea Roșie Română - caracter ilustrativ
Publicat: 14/03/2022, 14:02

O tânără din Sibiu este cercetată penal după ce a mers la un centru de colectare de donații și a cerut ajutoare susținând că este refugiată din Ucraina.

Tânăra, în vârstă de 32 de ani e pretins că provine din Kiev și a primit bunuri în valoare de aproximativ 1.500 de lei, constând în produse de igienă personală, alimente, jucării și rechizite școlare.

„S-a deschis un dosar de cercetare penală privind săvârșirea infracțiunii de înșelăciune”, anunță IPJ Sibiu, citat de G4Media.

Polițiștii au fost sesizați de voluntarii de la centrul de donații.

Cercetările continuă la nivelul Poliției Municipiului Sibiu, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sibiu.

Ce spune Codul Penal

Potrivit Codului Penal, înșelăciunea – inducerea în eroare a unei persoane prin prezentarea ca adevărată a unei fapte mincinoase sau ca mincinoasă a unei fapte adevărate, în scopul de a obţine pentru sine sau pentru altul un folos patrimonial injust şi dacă s-a pricinuit o pagubă – se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani.

Înşelăciunea săvârşită prin folosirea de nume sau calităţi mincinoase ori de alte mijloace frauduloase se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani. Dacă mijlocul fraudulos constituie prin el însuşi o infracţiune, se aplică regulile privind concursul de infracţiuni, conform legii penale.

Potrivit datelor Ministerului Afacerilor Interne (MAI), de la începerea conflictului din Ucraina, 3.814 de cetățeni ucraineni au solicitat azil în România, dintre care 52 în ultimele 24 de ore. Acești cetățeni beneficiază de toate drepturile prevăzute de legislația națională.

La acest moment, gradul de ocupare al centrelor de cazare ale IGI este de 66.2%. În ceea ce privește traficul prin punctele de trecere a frontierei, MAI a menționat că, în ultimele 24 de ore, frontiera de stat a fost tranzitată pe sensul de intrare de 16.782 de mijloace de transport și de 71.262 de persoane, dintre care 14.475 de cetățeni ucraineni.

Pe teritoriul României se află, în prezent, 75.081 de cetățeni ucraineni, dintre care 29.385 sunt copii, a spus, luni, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul Zilei de Transilvania”, la finalul anului citeste mai mult