Prima pagină » Actualitate » Orele de LINIȘTE la bloc în 2025: Ce sancțiuni se aplică celor care fac zgomot la ore nepermise

Orele de LINIȘTE la bloc în 2025: Ce sancțiuni se aplică celor care fac zgomot la ore nepermise

Orele de LINIȘTE la bloc în 2025: Ce sancțiuni se aplică celor care fac zgomot la ore nepermise
foto ilustrativa: sursa foto: Envato

Traiul la bloc înseamnă respect și toleranță față de ceilalți locatari. Astfel, pentru a asigura un climat liniștit și armomios în comunitățile rezidențiale, legislația românească impune respectarea unor ore de liniște atât în timpul săptămânii, cât și în weekend. Nerespectarea acestor reguli poate să atragă sancțiuni din partea autorităților, chiar și amenzi consistente.

Dacă locuiești la bloc sau intenționezi să te muți într-un astfel de imobil, trebuie să cunoști orele de liniște și consecințele încălcării lor. Potrivit Legii nr. 61/1991, care reglementează normele de conviețuire socială, orele de liniște trebuie respectate indiferent de ziua săptămânii, chiar și în weekend. Acestea sunt stabilite astfel:

  • Noaptea: între 22:00 și 08:00
  • Ziua: între 13:00 și 14:00

Între aceste ore, locatarii sunt obligați să evite producerea de zgmote puternice care i-ar putea deranja pe vecini. Asta include activități precum ascultarea muzicii la volum ridicat, utilizarea uneltelor sau organizarea petrecerilor zgmotoase.

Cu toate acestea, există posibilitatea ca asociațiile de proprietari să stabilească reguli suplimentare în ce privește liniștea, adaptate specificului comunității. Spre exemplu, programul de liniște pe timp de zi poate să fie extins între 13.00 și 16:00, în special în blocurile unde locuiesc persoane în vârstă sau familii cu copii mici. De asemenea, orice modificare a programului de liniște trebuie afișată vizibil la intrarea în bloc, astfel încât toți locatarii să fie informați.

Cât de tare poți să asculți muzica la bloc

Ascultarea muzicii la un volum ridicat poate să devină o sursă frecventă de conflicte între vecini. În țara noastră, În România, nivelul maxim de zgomot admis în interiorul locuințelor este reglementat de Ordinul Ministrului Sănătății nr. 536/1997:

  • 35 dB în timpul zilei
  • 25 dB pe timpul nopții

Prin urmare, ca să înțelegi mai bine aceste valori, trebuie să știi că o conversație obișnuită generează aproximativ 60 dB, iar muzica la un volum moderat poate ajunge la 50 – 60 dB. Astfel că, chiar și fără să vrei nivelul de zgomot din locuință poate să depășească pragul legal. Ca să eviți conflictele, este recomandat să menții volumul muzicii la un nivel care nu poate fi auzit în afara apartamentului, mai ales în orele de liniște impuse prin lege.

Astfel, dacă un locatar nu respectă orele de liniște și deranjează în mod repetat vecinii, autoritățile pot să aplice sancțiuni. Potrivit legii, amenzile sunt:

  • Încălcarea orelor de liniște: amendă între 500 și 1.500 de lei
  • Repetarea faptei în decurs de 24 de ore: amendă de până la 3.000 de lei
  • Organizarea de petreceri sau utilizarea de aparatură muzicală la volum ridicat: amendă între 2.000 și 3.000 de lei

Dacă un vecin este deranjat de zgmot, el poate să solicite intervenția poliției. Autoritățile pot să măsoare nivelul de zgomot și, dacă se constată o încălcare a legii, se vor aplica sancțiunile corespunzătoare. În cazuri extreme, persoanele care încalcă în mod repetat programul de liniște pot fi obligate să presteze muncă în folosul comunității, scrie Playtech.

Mirabela Năstase a absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, din cadrul Universității Hyperion. Vreme de 3 ani a fost redactor la revista VIP, unde a făcut reportaje și interviuri ... vezi toate articolele