Oxidul de etilenă, ingredientul cu potențial cancerigen din înghețată, descoperit și în diverse sortimente de băuturi răcoritoare produse în România

Oxidul de etilenă, ingredientul cu potențial cancerigen din înghețată, descoperit și în diverse sortimente de băuturi răcoritoare produse în România
Publicat: 15/08/2021, 11:47
Actualizat: 15/08/2021, 11:56

Două tipuri de băuturi răcoritoare au fost retrase din magazine Metro, Carrefour, Selgros şi Penny, în urma descoperirii prezenței oxidului de etilenă într-un ingredient al materiilor prime utilizate.

„Compania Maspex Romania, în calitate de producător al mărcii de băutură răcoritoare Figo, produs în România, a fost informată de către unul dintre furnizorii săi cu privire la existenţa substanţei oxid de etilenă ce depăşeşte limitele permise de reglementările în vigoare, într-un ingredient al materiilor prime care ni s-au livrat. Acest fapt are impact asupra anumitor produse Figo. Având în vedere cantităţile extrem de mici utilizate, considerăm că nu există niciun risc pentru sănătatea consumatorilor şi compania a decis rechemarea produselor doar pentru a elimina orice suspiciune din partea acestora”, indică un anunţ postat pe site-ul Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

Lista loturilor cu probleme poate fi consultată AICI. Compania producătoare îi roagă pe clienții care au achiziţionat unul sau mai multe dintre produsele respective şi doresc rambursarea costului să returneze produsul sau ambalajul din loturile menţionate în listă, la magazinul de la care au fost cumpărate, până la data de 4 septembrie 2021.

La rândul lor, lanţurile de magazine Selgros, Carrefour şi Metro au făcut propriile anunţuri, pe site-ul ANSVSA,  referitoare la loturile de sucuri FIGO vândute şi la magazinele din care acestea au putut fi achiziţionate.

De asemenea, producătorul ALONOR COMPANY SRL a iniţiat retragerea de la comercializare a două tipuri de sucuri Fruits & Friends, ca măsură de prevenţie, existând suspiciunea depăşirii conţinutului de oxid de etilenă peste limitele admise într-unul din ingredientele utilizate în fabricarea produselor, au anuţat reprezentanţii lanţului de supermarketuri Penny.

REWE România recomandă clienţilor care au achiziţionat produsele să NU le consume, ci să le distrugă sau să le returneze în oricare magazin PENNY.

Încă un sortiment de îngheţată este retras de pe piaţă din cauza oxidului de etilenă

Reprezentanții lanțului de magazine Mega Image au anunțat, recent, că retrag de la vânzare mai multe loturi de îngheţată Toblerone cu ciocolată şi miere (4 x 100 ml).

Retragerea a fost declanşată de furnizor, care a constatat rezultate necorespunzătoare la analizarea unui ingredient utilizat la fabricarea produselor, având un nivel de oxid de etilenă peste limitele legale. Toate produsele retrase urmează a fi distruse.

Nu mai departe de începutul acestei luni mai multe loturi de îngheţată au fost retrase de la vânzare din magazinele Carrefour și Auchan, din cauza prezenței unui compus chimic extrem de periculos.

ANSVSA a anunțat, într-o informare de presă, că lanțul de magazine Carrefour a fost notificat de producătorul înghețatei Froneri de faptul că în ingredientul gumă de carruba oxidul de etilenă este prezent într-o concentrație peste limita admisă. De asemenea, şi din Auchan au fost retrase de la vânzare unele loturi de înghețată Milka și Kit Kat.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cazul ciudat al miliardarului german care și-ar fi înscenat moartea ca să fie împreună cu...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
A fost la un pas să moară din cauza unui produs de slăbit popular la...
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au abandonat mortul pentru a-și salva viața. Un cortegiu funerar din Mureș a fost atacat...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Viorica de la Clejani este în doliu: Mereu mi-a fost frică, parcă a presimțit...
Va fi obligatoriu în toată România. Încălcarea legii se pedepsește cu amenzi uriașe
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Nepotul lui Florin Salam, Adrian Petrache, reușită uriașă în carieră: "'Cu bucurie și recunoștiință, vă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
O nouă specie de dinozauri este printre cele mai mici descoperite vreodată