Pacienți cărora li s-au implantat stimulatoare cardiace prelevate de la cadavre fac MĂRTURII tulburătoare: „Am început să fac infecții și de șapte ori m-a operat” / „Nu m-am gândit niciodată că poate să facă un medic așa ceva”

Pacienți cărora li s-au implantat stimulatoare cardiace prelevate de la cadavre fac MĂRTURII tulburătoare: „Am început să fac infecții și de șapte ori m-a operat” / „Nu m-am gândit niciodată că poate să facă un medic așa ceva”
Publicat: 19/02/2023, 19:19
Actualizat: 19/02/2023, 19:23

Unii dintre bolnavii care au ajuns fără știrea lor să primească stimulatoare cardiace reciclate de la cadavre mărturisesc calvarul prin care au trecut de când au acceptat să li de implanteze aparatele despre care credeau să o să le ofere o mai bună calitate a vieții.

Unii dintre sutele de pacienți care au suferit operații de implantare a unor dispozitive cardiace recuperate de la persoane decedate povestesc despre numeroasele complicații pe care le-au suferit și care au dus apoi la alte intervenții chirurgicale.

„În loc să mă ajute, mi-au distrus viața”

Aproape 240 de astfel de dispozitive au fost montate în decurs de cinci ani, mai exact între 2017 și vara lui 2022, când Casa Județeană de Sănătate din Iași a descoperit rețeaua condusă de medicul Dan Tesloianu, care a fost reținut vineri și se află, de sâmbătă, în arest preventiv. Este vorba de pacienți care nu aveau nevoie de ele, dar au fost convinși prin diagnostice agravate în scris sau induse prin medicație

„Acel dispozitiv nu a funcționat niciodată, din prima secundă, nu funcționează nici acum, dar complicațiile care s-au creat atunci, mi-au distrus… În loc să mă ajute, mi-au distrus viața, pentru că eu sunt acum mai rău decât înainte să fie montat. Au apărut complicații foarte mari. Am făcut pericardită și pleurezie, deci s-a umplut toracele cu lichid, care mi-a provocat scădere de tensiune, aproape moartea”, povestește o pacientă care a acceptat să își facă experiența traumatizantă cunoscută, citată de Digi24.

Conform sursei citate, pacienta este convinsă că de vină pentru toate complicațiile este dispozitivul primit, care i-a ridicat suspiciuni încă de atunci. „Aparatele au certificat, pur și simplu, o foaie A4, în care sunt descrise toate detaliile despre aparat și se completează niște căsuțe. Toate detaliile erau completate cu pixul. Semnat, ștampilat. El are un cod, acuma, știu eu cât este de adevărat sau fals?! Numai Dumnezeu știe!”, spune ea.

Un alt caz este al unei bolnave care a fost tratată de medicul arestat timp de peste 10 ani, perioadă în care a fost operată de mai multe ori, după ce fiecare stimulator cardiac implantat i-a provocat infecții care îi puneau viața în pericol.

„Oribil, oribil, nu m-am gândit niciodată că poate să facă un medic așa ceva. În 2013 m-a operat, mi-a pus un aparat, când mi-a băgat aparatul mi-a făcut și resuscitare. După aparatul… a început să iasă, să fac infecții și de șapte ori m-a operat. Mi-a schimbat după 4,5 ani de zile. Iar îl punea, iar ieșea, făceam infecție, crăpa. De șapte ori m-a operat. Și ultima dată mi l-a pus pe stânga pe mușchi și mi-a dat carnet la el”, a spus femeia.

Avocatul medicului așteaptă motivarea deciziei Tribunalului București, pentru a solicita cercetarea în libertate. „Nimeni nu precizează că s-au salvat și vieți. Domnul doctor a declarat în fața judecătorilor că s-au făcut peste 4.000 de intervenții”, spune Marius Todeanca.

Ce spune legea

Ministerul Sănătății a transmis, duminică, un set de precizări, ca urmare a numeroaselor solicitări primite din partea presei privind clarificări referitoare la legalitatea reimplantării dispozitivelor medicale din categoria stimulatoare/ defibrilatoare cardiace.

„Legislația în vigoare interzice în mod explicit reutilizarea dispozitivelor și materialelor de unică folosință, clasă din care fac parte dispozitivele implantabile menționate, în conformitate cu prevederile Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 46/2021 privind stabilirea cadrului instituţional şi a măsurilor pentru punerea în aplicare a Regulamentului (UE) 2017/745 al Parlamentului European şi al Consiliului din 5 aprilie 2017 privind dispozitivele medicale, de modificare a Directivei 2001/83/CE, a Regulamentului (CE) nr. 178/2002 şi a Regulamentului (CE) nr. 1.223/2009 şi de abrogare a Directivelor 90/385/CEE şi 93/42/CEE ale Consiliului

Art. 4 – (1) Este interzisă reprelucrarea în vederea reutilizării în instituţiile sanitare publice şi private a dispozitivelor şi materialelor de unică folosinţă.

(2) Este interzisă utilizarea în instituţiile sanitare publice şi private a dispozitivelor medicale de unică folosinţă, reprelucrate”, a transmis, duminică, instituția.

Conform sursei citate, în urma verificărilor efectuate la Spitalul Clinic de Urgență „Sf. Spiridon” Iași s-a constatat că dispozitivele medicale implantabile active din categoria menționată aveau înscris în mod clar în instrucțiunile de utilizare și pe ambalaj indicația producătorilor că sunt de unică folosință și nu se reutilizează/resterilizează. „Acest comunicat are ca scop informarea corectă și evitarea speculațiilor pe această temă sensibilă pentru pacienții din România”, a precizat instituția.

Scandalul a ajuns în presa internațională

Cazul medicilor care luau stimulatoare cardiace de la cadavre și le reimplantau pacienților a făcut înconjurul lumii. Știrea a fost preluată de publicații din Franța, Marea Britanie, Ierusalim, Mexic sau Australia.

Tribunalul Bucureşti a dispus sâmbătă, 18 februarie, arestarea preventivă pentru 30 de zile a medicului cardiolog Dan Tesloianu, fost șef al Laboratorului de Cardiologie intervențională din cadrul Secției de Cardiologie la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iaşi, pus sub acuzare de Parchetul General pentru că refolosea stimulatoare cardiace extrase din cadavre. Decizia instanţei nu este definitivă, însă este executorie.

Dan Tesloianu fusese reţinut vineri pentru 24 de ore, pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu, în formă continuată (238 de acte materiale), complicitate la continuarea executării lucrărilor după dispunerea opririi acestora de către organele de control competente, potrivit legii, şi luare de mită.

„În situaţia de fapt reţinută de procurori, se menţionează că inculpatul şi-ar fi exercitat atribuţiile de serviciu, cu intenţie, în mod defectuos, prin implantarea, în perioada 2017 – august 2022, a unui număr de 238 de dispozitive extrase din cadavre sau a căror sursă de provenienţă nu se cunoaşte, ignorând riscul de a provoca pacienţilor probleme medicale grave sau chiar decesul, procedând astfel la reutilizarea lor, deşi acest lucru este interzis de legislaţia primară. Totodată, producătorii dispozitivelor medicale consemnează pe ambalajul aparatelor interdicţia reutilizării acestora.

Din probele administrate în cauză până în prezent, a rezultat că inculpatul a operaţionalizat o reţea formată din cadre medicale care i-au furnizat dispozitive cardiace implantabile, extrase inclusiv de la pacienţi decedaţi, fără respectarea prevederilor legale şi fără acordul, anterior decesului, al persoanelor în cauză sau al aparţinătorilor. Ulterior, acesta a executat proceduri medicale de reimplantare a acestor dispozitive, fără a le înregistra în gestiunea spitalului (în lipsa unor documente de provenienţă) şi, în consecinţă, fără a parcurge fluxul procedural intern, neexistând avize de conformitate din partea Ministerului Sănătăţii, certificate de garanţie şi documente care să ateste parcurgerea procedurilor de sterilizare ”, arată procurorii.

Câți bani au găsit polițiștii la percheziții

„În urma celor 24 de percheziţii efectuate ieri, 17 februarie, de către poliţiştii Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice şi Direcţiei de Investigaţii Criminale, sub supravegherea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, au fost descoperiţi şi indisponibilizaţi 162.920 de lei, 116.795 de euro, 2.357 de USD, 300 de lire sterline, 300 de franci elveţieni, 3.500 de forinţi, 520 de coroane suedeze, 200 de coroane daneze, 300 de lire sterline, 19 telefoane mobile, 60 de memory stickuri, 14 laptopuri, 3 tablete, 9 hard diskuri, 250 de DVD-uri şi 25 de stimulatoare/defibrilatoare cardiac”, arată IGPR într-un comunicat de presă.

De asemenea, s-au mai găsit 36 de tablouri, semnături ale unor pictori români cunoscuți. Tablourile au fost ridicate şi depuse la Complexul Muzeal Naţional Moldova Iaşi, Muzeul de Artă.

„Totodată, în urma percheziţiilor au fost identificate mai multe bunuri mobile şi imobile, aparţinând persoanelor cercetate, bunuri asupra cărora urmează a se dispune măsura asigurătorie a sechestrului. Poliţiştii continuă cercetările şi astăzi, în vederea completării probatoriului”, au mai precizat oamenii legii.

Medicii le recomandau pacienților medicamente care le înrăutățeau ritmul cardiac, pentru a-i convinge să se opereze.

Surse din rândul anchetatorilor au explicat, pentru GÂNDUL, cum funcționa rețeaua de medici suspectați că luau dispozitive cardiace de la persoane decedate și le montau pacienților.

În momentul în care un pacient se prezenta la medic și avea nevoie de montarea unui astfel de dispozitiv electronic, doctorul îi spunea că are două variante: fie alege un produs medical care costă 5.000 de euro, fie alege unul la 2.000 de euro, pe care îl poate achiziționa cu discount. Evident, mulți bolnavi alegeau propunerea mai puțin costisitoare, încrezători că medicul îi oferă o șansă la viață mai bună, spun surse din rândul anchetatorilor, pentru GÂNDUL.

Șocant este că, unora dintre pacienți, medicii le recomandau medicamente care le influențau în rău ritmul cardiac, pentru a-i convinge că trebuie neapărat să se opereze, deoarece boala de care suferă nu răspunde la tratament.

Imediat după operație, medicii notau un cod al dispozitivului electronic montat, dar care aparținea unui aparat nou. Probabil medicii ar fi continuat să opereze în acest mod vreme îndelungată, dacă cei de la Casa de Asigurări de Sănătate nu observau, în momentul în care pacienții au venit să deconteze plata pentru dispozitivele implantate, că prețurile stimulatoarelor cardiace sau defibrilatoarelor sunt nejustificat de mici.

Atunci, CAS a pornit o anchetă internă și, mergând pe firul faptelor, au ajuns la medicii Dan Tesloianu, medic cardiolog de la Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iași, și Eduard Belu, care lucrează la Secția de Cardiologie din cadrul Spitalului Militar Brașov.

Pentru a ascunde proveniența banilor încasați în mod ilegal de la pacienți, cei doi au înființat un ONG și donau constant banii primiți de la pacienți.

Apoi, anual, ei organizau simpozioane și petreceri, în cadrul cărora se premiau și, astfel, intrau în posesia banilor murdari. Cu sumele încasate, ei și-au cumpărat și diverse opere de artă, pe care acum oamenii legii le-au ridicat și urmează să le pună sub sechestru.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Tradiții, obiceiuri şi superstiţii în prima zi de Paște. Ritualuri pentru sănătate și belșug în...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
A murit una dintre cele mai mari voci din România. Moartea sa a îngrozit toată...
Friptură de miel cu sos de portocale și rozmarin. Deliciul ideal pentru masa de Paști
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Au trecut 100 de ani de când România a câștigat prima medalie olimpică