Patriarhia Română cere autorităților să nu impună certificatul verde obligatoriu pentru participarea la slujbe: Răspunde unei nevoi esențiale, de hrană spirituală şi sănătate pentru suflet

Patriarhia Română cere autorităților să nu impună certificatul verde obligatoriu pentru participarea la slujbe: Răspunde unei nevoi esențiale, de hrană spirituală şi sănătate pentru suflet
Patriarhul Daniel / Sursa: Basilica.ro
Publicat: 03/12/2021, 22:30

Participarea fizică a credincioşilor la slujbe în lăcașurile de cult răspunde unei nevoi esențiale, de hrană spirituală şi sănătate pentru suflet – arată Patriarhia Română într-un „punct de vedere explicitat” referitor la certificatul digital UE privind Covid-19.

Biserica Ortodoxă Română (BOR) cere autorităților ca acest certificat să nu fie impus obligatoriu pentru clerici sau credincioși ca o condiție pentru a participa fizic la slujbele religioase.

Într-un comunicat difuzat vineri seară pe site-ul agenției sale de știri Basilica.ro, Patriarhia Română precizează că punctul de vedere al Bisericii Ortodoxe Române referitor la certificatul digital UE privind Covid-19 a fost „exprimat succint” şi la întâlnirea cultelor religioase cu reprezentanţii Guvernului, respectiv cu premierul și cu ministrul Sănătăţii, în cursul zilei de joi.

BOR amintește că, „după cum în data de 12 noiembrie 2021 a solicitat Camerei Deputaților să nu introducă obligativitatea certificatului digital UE privind Covid-19 pentru clerici sau credincioși ca o condiție pentru a participa fizic la slujbele religioase, şi astăzi Patriarhia Română adresează autorităţilor competente aceeași solicitare”, și enumeră mai multe motive care susțin această solicitare.

„1. Așa cum acest certificat nu este solicitat pentru accesul cetățenilor în magazinele alimentare, farmacii, spitale, deoarece acestea răspund unor nevoi esențiale ale cetăţenilor, tot astfel participarea fizică a credincioşilor la slujbe în lăcașurile de cult răspunde unei nevoi esențiale, de hrană spirituală şi sănătate pentru suflet.

Prin rugăciunea comună în biserică, omul credincios intră în comuniune cu Dumnezeu și cu semenii, vindecând sufletul său de teama de boală şi de moarte.

2. Prin rugăciunea comună în biserică, se oferă omului disperat încurajare, prevenind astfel deznădejdea și depresia.

3. Participarea la sfintele slujbe în biserică oferă omului întristat şi singur bucuria comunicării și a solidarității, prevenind astfel sentimentul abandonului şi al marginalizării.”, se arată în comunicatul BOR.

În încheiere, Patriarhia Română ține să precizeze că „ia permanent măsurile necesare pentru respectarea normelor sanitare de protecție când organizează evenimente religioase”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase