EXCLUSIV | Peste jumătate dintre polițiștii care s-au sinucis în ultimii zece ani s-au împușcat cu armele din dotare. Toți trecuseră testările psihologice

EXCLUSIV | Peste jumătate dintre polițiștii care s-au sinucis în ultimii zece ani s-au împușcat cu armele din dotare. Toți trecuseră testările psihologice
Caracter ilustrativ/Sursa/Facebook
Publicat: 24/11/2021, 09:00
Actualizat: 26/11/2021, 14:31

Peste 40 de polițiști s-au sinucis în ultimii zece ani, dintre care mai bine de jumătate au ales să-și pună capăt zilelor cu armele de serviciu. 

  • Specialiștii susțin că numărul mare de sinucideri în rândul polițiștilor este o consecință a testelor psihologice de slabă calitate, dar și a faptului că șefii nu cunosc problemele personale ale subordonaților.
  • Pe acest fond, au existat situații în care, înainte să se împuște, polițiștii cu probleme psihice i-au omorât și pe unii membri de familie.

Poate unul dintre cele mai șocante cazuri de crimă urmată de sinuciderea autorului este cel care a avut loc în noiembrie 2018, când un ofițer din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Pitești și-a ucis băiețelul în vârstă de trei ani și patru luni, după care s-a sinucis.

De altfel, în ziua dinaintea tragediei, ofițerul de la Crimă Organizată a luat acasă, pe semnătură, arma de serviciu, un pistol Glock, de calibru 9 milimetri.

Într-un moment în care soția, care este și ea polițistă, nu era acasă, ofițerul a scris trei bilete de adio, după care și-a băgat copilașul în sacul de dormit în care obișnuia să-l culce. Apoi, ca să nu-și vadă victima, i-a acoperit capul cu o pernă și l-a executat cu un glonț în tâmplă. Apoi, fără să zăbovească, s-a împușcat în cap.

Judiciariștii care au făcut cercetarea la fața locului au găsit trei bilete de adio, din care reieșea tulburarea care îl chinuia pe ofițerul de poliție, deși acesta fusese testat de psihologii instituției în care lucra și trecuse de evaluare.

Într-un răspuns transmis la solicitarea Gândul, Inspectoratul General al Poliției Române spune că, în perioada 1 ianuarie 2010 – 31 decembrie 2020, s-au sinucis 41 de polițiști. Dintre aceștia, 25 s-au împușcat cu armele din dotare, 12 s-au spânzurat, doi s-au aruncat de la înălțime, unul s-a înecat și unul s-a otrăvit.

Fost ofițer specialist în cadrul Serviciului Omoruri al Poliției Capitalei, colonelul (r) Niculae Mitrea, a explicat, pentru Gândul, că munca specifică polițiștilor este una deosebit de stresantă.

„Coroborat cu problemele de natură sentimentală, financiară sau de alt fel, stresul poate genera stări depresive grave, care pot conduce la suicid”, spune ofițerul în rezervă.

Vor să fie siguri că nu mai pot fi salvați

Criminologul Niculae Mitrea susține că modul violent prin care își pun capăt zilelor angajații Ministerului de Interne este, de fapt, specific bărbaților, care vor să fie siguri că nu mai pot fi salvați.

Fostul ofițer specializat în investigarea infracțiunilor de omor trage un semnal de alarmă cu privire la numărul mare de polițiști care și-au pus capăt zilelor, chiar dacă statistica se raportează la o perioadă de zece ani.

Este vorba despre un număr foarte mare de oameni. Este mare și cifra de 25 de polițiști care au folosit armamentul de serviciu, în condițiile în care tulburările îi pot împinge să ia și alte vieți, așa cum, de altfel, s-a și întâmplat uneori”, susține Mitrea.

Specialistul a explicat că, deși cadrele operative ale Poliției sunt persoane care poartă arme letale, testele psihologice la care sunt supuse la serviciu sunt slabe și de multe ori interpretate de mântuială.

Din păcate bateriile de teste psihologice reprezintă un set de întrebări simple. Persoanele care susțin aceste probe își dau seama, din context, cum ar trebui să răspundă astfel încât să obțină punctajul care asigură promovarea”, a mai spus fostul polițist.

Niculae Mitrea a adăugat că o metodă eficientă practicată în trecut era cunoașterea vieții private a subordonaților de către șefii direcți.

În acest fel, se cunoștea că un polițist are probleme cu banii, are probleme în familie sau alte necazuri care îl pot afecta psihic. Iar atunci când depresia părea să-l doboare, primea ajutor de specialitate”, a mai spus specialistul criminolog.

Andrei Dumitrescu
Andrei Dumitrescu este un jurnalist specializat în realizarea de articole legate, în special, de activitatea Ministerului Afacerilor Interne și toate mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Familia lui Costel Corduneanu refuză să deschidă sicriul cu trupul neînsuflețit. Motivul pentru care apropiații...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Prințul cuceritor s-a despărțit de șatena sexy din Cluj și… din nou lângă marea iubire
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Reacţia unui clujean după ce s-a trezit cu maşina lovită de o trotinetă electrică aruncată...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Cât a ajuns să coste un kilogram de roșii românești în piețele din București! Ce...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Studiu: Aproape jumătate dintre români preferă să aibă în case între 22 şi 24°C
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
S-a dat lege pentru toți proprietarii de TEREN din România. Regula imposibil de ocolit
Mari probleme în dragoste. Aceste zodii riscă să se despartă
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Gazul înghețat de pe Uranus și Neptun ne-ar putea spune cum s-au format aceste planete