Premierul Florin Cîţu anunță restricțiile pentru persoanele nevaccinate. Certificatul verde pentru copii, cerut doar celor peste 12 ani (VIDEO)

Publicat: 23/09/2021, 13:08
Actualizat: 23/09/2021, 14:32

Premierul Florin Cîţu a anunțat înaintea ședinței de Guvern că doar „câteva măsuri anti Covid-19 vor fi modificate”. Guvernul a aprobat în ședința de joi, pe baza hotărârii CNSU, noi măsuri necesare pentru prevenirea răspândirii și controlul infecțiilor generate de virusul SARS-CoV-2.

Premierul Florin Cîţu a anunţat, joi, că, în zonele carantinate noaptea, cei care au certificat de vaccinare vor putea ieşi din casă, iar magazinele nu se vor închide la ora 18:00, atunci când incidenţa ajunge într-o localitate la 4 la mie şi se va merge cu această măsură până la 6 la mie.

„Vom avea o şedinţă de Guvern la prânz pentru a adopta o hotărâre de Guvern care să modifice câteva dintre aceste măsuri. Aş vrea să le spun românilor că nu se vor închide magazine la ora 18:00 la peste 4 la mie, vom elimina această cerinţă, vom merge până la 6 la mie.

Iar propunerea mea, şi sper că aşa a rămas, în zonele care sunt carantinate noaptea cei care au certificat de vaccinare pot să iasă din casă. Nu mi se pare, dacă te-ai vaccinat şi ai certificat de vaccinare, să ţi se restricţioneze în vreun fel activitatea, am cerut ca hotărârea CNSU să includă această modificare. Şi copiii între 6 şi 12 ani nu vor mai fi testaţi dacă vor să meargă…peste 3 la mie”, a declarat Florin Cîţu joi, la o conferință de presă

El a menţionat că persoanele vaccinate nu pot fi restricţionate deoarece unele persoane nu vor să se vaccineze.

„Vreau ca România să rămână deschisă, economia să rămână deschisă, doar aşa putem să avem resurse să plătim pentru tot ceea ce trebuie să plătim în această iarnă şi în viitor, iar cei care sunt vaccinaţi nu pot să fie restricţionaţi pentru că unele dintre persoanele din România nu vor să se vaccineze. Trebuie să mergem mai departe. (…) Mi se pare normal ca atunci când eşti vaccinat şi vrei să ieşi din casă cu o declaraţie pe propria răspundere trebuie să ieşi din casă, dacă ai certificatul de vaccinare poţi să îţi permiţi să îţi vezi de viaţă”, a explicat premierul.

În zonele de food court de la malluri vor putea intra persoanele care au certificat verde

„În mall-uri vom pune la food court, vom cere să fie izolate şi să poţi să intri cu certificatul verde, deci rămân deschise, dar cu certificatul verde. Iar acolo unde se ajunge la 6 la mie şi se face carantinarea pe timp de noapte voi permite ca cei care au certificat de vaccinare, aici vorbim de certificat de vaccinare, nu de altceva, să poată să iasă să se plimbe liber dacă doresc”, a mai transmis Florin Cîţu.

Ce prevede Hotărârea de Guvern numărul 73
  • Introducerea unei noi excepții de la interdicția deplasării în afara locuinței la nivelul localităților unde incidența cumulată la 14 zile depășește pragul de 6/1000 de locuitori, pentru persoanele vaccinate care fac dovada îndeplinirii acestei condiții prin intermediul certificatului de vaccinare sau certificatului digital ale Uniunii Europene privind COVID-19.
  • Creșterea pragului incidenței cumulate la 14 zile de la care se aplică măsura interzicerii circulației persoanelor în afara locuinței, în zilele de vineri, sâmbătă și duminică, de la 4/1.000 de locuitori în prezent la 6/1.000 de locuitori.
  • Creșterea pragului incidenței cumulate la 14 zile de la care se aplică măsura de limitare a programului de lucru cu publicul la intervalul orar 5:00-18:00, pentru operatorii economici care desfășoară activități de comerț/prestări de servicii în spații închise și/sau deschise, publice și/sau private, de la 4/1.000 de locuitori în prezent la 6/1.000 de locuitori.
  • Delimitarea, la nivelul centrelor comerciale în care își desfășoară activitatea mai mulți operatori economici, a zonelor de servire a preparatelor alimentare sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, astfel încât să poată fi realizat accesul controlat doar pentru persoane testate, vaccinate și trecute prin boală.

HCNSU 73(1) by Gandul.info on Scribd

Certificatul verde COVID-19 nu mai este necesar pentru copiii sub 12 ani

Potrivit Hotărârii de Guvern, certificatul verde COVID-19 nu mai este necesar pentru copiii sub 12 ani, ceea ce înseamnă că el rămâne obligatoriu doar pentru copiii cărora vârsta le permite să se vaccineze:

„(3) Obligaţia de a prezenta rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2, nu mai vechi de 72 de ore, sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2, nu mai vechi de 48 de ore, nu se aplică în cazul persoanelor care au vârsta mai mică sau egală cu 12 ani.”

Hotărârea aprobată astăzi intră în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al României.

Deciziile adoptate astăzi de Guvern sunt fundamentate pe propunerile făcute de Comitetul Național pentru Situații de Urgență, prin Hotărârea nr.73/23 septembrie 2021.

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) a reglementat, miercuri, printr-o hotărâre, măsura ca activităţile economice din anumite domenii să fie închise la ora 18,00 în localităţile unde rata de incidenţă este cuprinsă între 4 şi 6 la mia de locuit.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Ultimele cuvinte pe care Ana-Maria a reușit să le rostească mamei sale, înainte să fie...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Ce au descoperit anchetatorii în mașina presupusului criminal din Orhei. Polițiștii au luat în calcul...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Vicepreşedintele Comisiei de Apărare: Rusia a urlat din toţi şoşocii în Parlamentul României
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Anunț pentru PROPRIETARII de case și terenuri. Guvernul PREGĂTEȘTE schimbări majore
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Telescopul Spaţial Hubble împlineşte 34 de ani de funcţionare