Premierul Florin Cîțu, la summit-ul Platformei Internaționale Crimeea: „România va susține în continuare suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei”

Publicat: 23/08/2021, 13:43

Premierul Florin Cîțu a avut o intervenție în cadrul Summitului Platformei Internaționale Crimeea, desfășurat luni la Kiev. „România va continua să susțină suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei”, a declarat acesta în cadrul evenimentului.

Declarația integrală a premierului Florin Cîțu:

„Este o onoare să mă aflu la Kiev și să particip la acest eveniment important pentru Ucraina, dar și pentru comunitatea internațională. Anunț, cu această ocazie, că România se alătură Platformei Internaționale Crimeea.

După cum știți, România a susținut și va susține în continuare suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei. În același timp, România rămâne în acordul implementării politicii de nerecunoaștere a anexării ilegale a Peninsulei Crimeea de către Federația Rusă.

România susține aspirațiile Ucrainei de a deveni membru al NATO. România a fosrt primul membru UE care a ratificat Acordul de Asociere între UE și Ucraina. De asemenea, în cadrul Summi-tului NATO de la București, a fost recunoscut dreptul Ucrainei de a deveni membru al Alianței, când vor fi îndeplinite condițiile.

Știm din propria experiență că îndeplinirea obiectivelor necesită viziune, susținere puternică publică și voință politică. Ca vecin și partener al Ucrainei, încurajez puternic leadership-ul din Ucraina să accelereze reformele economice și sociale necesare, pentru a duce la transformarea democratică a societății și la prosperitatea ei pe termen lung.

De beneficii se va bucura întreaga societate ucrainiană, dar și minoritățile de români din Ucraina, care vor stimula armonia socială, stabilitatea și prosperitatea.

Domnule președintele Zelenski, suntem complet conștienți de actualele provocări și amenințări la adresa valorilor noastre și a stabilității și securității de la Marea Neagră. Summitul de astăzi este dovada clară. Aceste provocări pot fi depășite doar prin răspunsuri consistente, prin consolidarea rezilienței și îmbunătățirea cooperării noastre.

Cel mai eficient răspuns este consolidarea democrațiilor noastre, prin conservarea drepturilor de bază și a libertăților fiecărui cetățean, indiferent de context, prin asigurarea bunei funcționării a instituțiilor statului și a legii.

Încurajăm solidaritatea și dialogul. România a făcut eforturi consistente pentru a avea o agendă bilaterală cu Ucraina. Am încredere că diferențele vor fi depășite și o să avem o abordare constructivă, deschisă, cu valori și interese comune.

Urez succes Ucrainei în coordonarea acțiunilor Platformei Internaționale Crimea”, a declarat Florin Cîțu la summit.

Știrea inițială. Prim-ministrul Florin Cîțu va face, luni, o vizită în Ucraina, la Kiev, pentru a lua parte la Summitul de lansare a Platformei Internaționale Crimeea.

Din delegația va face parte și ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu.

„În cadrul Summitului, prim-ministrul român va susţine intervenţia naţională şi va participa la ceremonia de adoptare a Declaraţiei comune a Platformei Internaţionale Crimeea. În marja evenimentului, premierul Florin Cîţu va avea o întrevedere cu omologul ucrainean, Denys Shmyhal”, a transmis, duminică seara, Guvernul.

Platforma Internațională Crimeea reprezintă o inițiativă recentă a Ucrainei menită să consolideze politica de nerecunoaștere a anexării ilegale a peninsulei Crimeea de către Rusia și, în consecință, să faciliteze revenirea Crimeii în componența Ucrainei.

La manifestarea de la Kiev vor participa numeroși șefi de stat și de guvern, miniștri ai afacerilor externe și ai apărării, dar și oficiali ai Uniunii Europene și ai altor organizații internaționale, transmite sursa citată.

Joe Biden a anunțat că Ucraina ar putea adera la NATO

Președintele Statelor Unite, Joe Biden, a declarat, în cadrul unei conferințe de presă la Bruxelles, din luna iunie, că Ucraina va putea intra în NATO după ce va elimina corupția.

Totodată, liderul de la Casa Albă a mai spus că Ucraina va trebui să mai îndeplinească și alte condiții necesare pentru aderare, informează Adevărul.

Biden spune că Ucraina ar urma să fie acceptată în NATO chiar dacă Peninsula Crimeea a fost anexată de către Rusia.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Regele Charles al III-lea este „mai bolnav decât lasă să se vadă”