Prețul carburanților a crescut constant, în ultimul an. Cu cât s-au majorat benzina și motorina și care a fost cauza

Prețul carburanților a crescut constant, în ultimul an. Cu cât s-au majorat benzina și motorina și care a fost cauza
FOTO cu caracter ilustrativ: Pixabay.com
Publicat: 24/04/2021, 10:59
Actualizat: 24/04/2021, 11:31

O analiză Digi 24 arată faptul benzina și motorina s-au scumpit într-un ritm accelerat, în ultimele 12 luni, ca urmare a creșterii prețului petrolului.

De exemplu, spre deosebire de anul trecut – în luna aprilie – șoferii lasă acum la pompă cu un leu mai mult, pentru un litru de benzină, care a trecut din nou de 5 lei și 50 de bani.

Astfel, anul trecut, în luna aprilie, un litru de benzină costa 4,51 de bani, iar cel de motorină era 4,71 de bani. La un an distanță, la pompă se înregistrează o creștere de 22% în cazul benzinei și de 14,8% în cazul motorinei. Asta înseamnă că un șofer plătește pentru un litru de benzină 5,50 lei, iar pentru un litru de motorină aproximativ 5,42 lei.

Creșterea prețului carburanților din România trebuie pusă în legătură cu avansul prețului petrolului de la nivel mondial care crește de la o lună la alta. Anul trecut pe vremea aceasta petrolul era undeva la 22 de dolari, acum este undeva la 65 de dolari”, a declarat analistul economic Adrian Negrescu, pentru sursa citată.

Prețurile la pompă au început să crească din noiembrie

Potrivit datelor Oil Bulletin, serviciul de monitorizare a prețurilor la carburanți al Comisiei Europene, românii plătesc, în continuare al doilea cel mai mic preț din Europa la benzină și motorină, după bulgari.

Scumpiri ale carburanților au avut loc și în alte state din Uniunea Europeană, chiar dacă gradul de utilizare a şoselelor de pe continent este, în medie, cu 30% sub nivelul înregistrat înaintea pandemiei.

O altă explicație o reprezintă întreruperile de producţie, în contextul în care mai multe rafinării din nord-vestul Europei au fost scoase recent din funcţiune pentru lucrări de mentenanţă sau întreruperi neprogramate.

INS: Energia electrică, în fruntea scumpirilor din ultimul an. S-au ieftinit serviciile mai puțin folosite în timpul pandemiei

Energia electrică s-a scumpit cu 16,97% în martie faţă de perioada similară din 2020, conform datelor Institutului Naţional de Statistică (INS) publicate marţi.

În martie 2021, raportat la aceeaşi lună a anului anterior, la mărfuri nealimentare se constată ieftiniri la gaze, 2,18%, şi la energie termică, de 0,21%, în timp ce combustibilii s-au scumpit cu 2,11%.

În cazul mărfurilor alimentare, fasolea boabe şi alte leguminoase s-au scumpit cel mai mult, cu 12,53%, în luna martie, raportat la aceeaşi perioadă a anului anterior, în timp ce cartofii s-au ieftinit cu 34,26%.

SPRIJIN: APIA plătește ajutorul de stat pentru motorina folosită în agricultură, în 2020. Peste 300 milioane lei vor ajunge la fermieri

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a început să efectueze plăţile aferente ajutorului de stat la motorina utilizată în agricultură în perioadele 1 iulie – 30 septembrie 2020 (trimestrul III) şi 1 octombrie – 31 decembrie 2020 (trimestrul IV).

Suma totală care urmează să fie plătită către fermieri este de 303,089 milioane de lei, din care 197,9 milioane de lei pentru trimestrul III, sumă care va ajunge la un număr de 17.249 de beneficiari. Pentru trimestrul IV, sunt alocate fonduri de 105 milioane de lei pentru 13.644 de beneficiari, potrivit unui comunicat al instituţiei.

Fermierii au cerut în nenumărate rânduri aceste plăți, mai ales că după un an așa de dificil cum a fost 2020 din cauza secetei, acum fiecare ban primit contează foarte mult. După cum se știe, există mulți agricultori care nu dispun de resursele financiare necesare pentru a înființa culturile, la acest moment, punând astfel în pericol chiar anul agricol.

Dragoș Tănase
Dragoș Tănase are o experiență de aproape 20 de ani în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
GALERIE FOTO „Am 61 de ani, dar am corpul unui bărbat de 38”. Dave explică...
Ce salariu primește un angajat la 'împinge tava' în Mamaia, acum, în 2024. Are o...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Mișcarea strategică a lui Putin în Marea Neagră. Fotografii din satelit arată unde și-au mutat...
Anunțul făcut de Lavinia Pîrva după 7 ani de mariaj cu Ștefan Bănică Jr.: ”Întotdeauna...
Vedeta celebră, diagnosticată cu CANCER la sân. A suferit 4 operații în doar 10 luni
Afacerea cu care investitorii arabi ar putea da lovitura în România. Şeicii vor să facă...
Adio, doamnă! Vestea morții ei a picat ca un trăsnet
Ce a făcut Mădălin Paul Păduran cu câteva ore înainte de accident! Dezvăluirile făcute de...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
Ceva CIUDAT se întâmplă cu SATELIȚII lui ELON MUSK! De ce NU trebuie lăsați să...
S-a dat INTERDICŢIE de la Guvern. A devenit ILEGAL chiar din 2024
Soluția eficientă pentru a elimina buruienile. Rezultate în doar 24 de ore, fără chimicale
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
"Dumnezeu s-o ierte!" De ce a murit, de fapt, Naomi! Acum s-a aflat!
Gabriela Cristea, despre sacrificiile prin care a trecut pentru a ajunge un antreprenor de succes:...
"A scos o canistră şi a turnat pe el". Cine este bărbatul care și-a dat...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Chiar și șefii se tem că Inteligența Artificială le va lua locul de muncă!