INS: Energia electrică, în fruntea scumpirilor din ultimul an. S-au ieftinit serviciile mai puțin folosite în timpul pandemiei

INS: Energia electrică, în fruntea scumpirilor din ultimul an. S-au ieftinit serviciile mai puțin folosite în timpul pandemiei
Publicat: 13/04/2021, 13:01
Actualizat: 24/04/2021, 11:30

Energia electrică s-a scumpit cu 16,97% în martie faţă de perioada similară din 2020, conform datelor Institutului Naţional de Statistică (INS) publicate marţi.

În martie 2021, raportat la aceeaşi lună a anului anterior, la mărfuri nealimentare se constată ieftiniri la gaze, 2,18%, şi la energie termică, de 0,21%, în timp ce combustibilii s-au scumpit cu 2,11%.

În cazul mărfurilor alimentare, fasolea boabe şi alte leguminoase s-au scumpit cel mai mult, cu 12,53%, în luna martie, raportat la aceeaşi perioadă a anului anterior, în timp ce cartofii s-au ieftinit cu 34,26%.

De asemenea, în martie 2021 comparativ cu perioada similară din 2020, serviciile de igienă şi cosmetică s-au scumpit cu 5,98%. În schimb, serviciile de transport aerian s-au ieftinit în perioada menţionată cu 12,45%.

Rata anuală a inflaţiei a coborât la 3,1% în luna martie a acestui an, de la 3,2% în luna februarie, în condiţiile în care mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 4,37%, mărfurile alimentare cu 1,59%, iar serviciile cu 2,21%.

BNR estimează o inflaţie de 2%, la sfârşitul primului trimestru din acest an

Banca Naţională a României (BNR) estimează o inflaţie de 2% la sfârşitul primului trimestru din acest an, de 2,2% la finalul trimestrului II şi de 2,4% la sfârşitul trimestrului III. La finalul anului se estimează o inflaţie de 2,5%, notează spotmedia.ro.

SPRIJIN: APIA plătește ajutorul de stat pentru motorina folosită în agricultură, în 2020. Peste 300 milioane lei vor ajunge la fermieri

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a început să efectueze plăţile aferente ajutorului de stat la motorina utilizată în agricultură în perioadele 1 iulie – 30 septembrie 2020 (trimestrul III) şi 1 octombrie – 31 decembrie 2020 (trimestrul IV).

Suma totală care urmează să fie plătită către fermieri este de 303,089 milioane de lei, din care 197,9 milioane de lei pentru trimestrul III, sumă care va ajunge la un număr de 17.249 de beneficiari. Pentru trimestrul IV, sunt alocate fonduri de 105 milioane de lei pentru 13.644 de beneficiari, potrivit unui comunicat al instituţiei.

Fermierii au cerut în nenumărate rânduri aceste plăți, mai ales că după un an așa de dificil cum a fost 2020 din cauza secetei, acum fiecare ban primit contează foarte mult. După cum se știe, există mulți agricultori care nu dispun de resursele financiare necesare pentru a înființa culturile, la acest moment, punând astfel în pericol chiar anul agricol.

RECOMANDĂRI ANSVSA: Românii să cumpere carne de miel numai din locuri și spaţii autorizate. Unde se face sacrificarea mieilor

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) recomandă cetăţenilor să achiziţioneze carne de miel numai din locuri sau spaţii autorizate, pentru că există garanţia controlului sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor.

În perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), prin intermediul structurilor de control de la nivel naţional, desfăşoară controalele tematice specifice, pentru a preveni apariţia de toxiinfecţii alimentare şi a asigura cetăţenilor un comerţ civilizat, cu alimente sigure, se arată într-un comunicat al Autorității.

Dragoș Tănase
Dragoș Tănase are o experiență de aproape 20 de ani în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară s-a dus în Dubai ca să mediteze copiii miliardarilor. Un băiat i-a făcut...
Scandal în familia lui Mădălin Păduran, după înmormântare. Narcisa, iubita tânărului, acuzată că a deschis...
FOTO. Imagini incendiare cu Cristina ICH! S-a răzbunat pe Piți jr. și s-a pozat într-un...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 56 de ani. Cum s-a dat de gol...
Când și unde va fi înmormântat Costel Corduneanu. Familia interlopului a stabilit toate detaliile
Vești TRISTE despre Kate Middleton! Starea de sănătate a Prințesei de Wales nu este deloc...
O nouă taxă ar putea mări preţul biletelor de avion. Pasagerii ar primi în schimb...
Mireasa de 38 de ani a murit la propria ei nuntă, într-o tragedie care a...
Mirela Biftoi ar fi fost ucisă pentru o datorie de mii de lei! Sora ei...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Sutienele sunt o necesitate de bază care ar trebui să fie scutite de TVA, spun...
EȘEC răsunător pentru cea mai AȘTEPTATĂ misiune de la NASA
Devine OBLIGATORIU în România. Klaus Iohannis a promulgat legea astăzi, 16 Aprilie
ȘOC ÎN PNL. A fost găsit spânzurat în casă
Ramore și soția lui divorțează la doar 2 luni de la nuntă. Câștigătorul sezonului 13...
Cine este tânărul de 23 de ani care a încetat din viață într-un cumplit accident...
Patrick nu crede în atracția lui Robi față de Julia! Ce au spus Virginia și...
"Mie nu îmi place să ling, după ce am scuipat o dată". Gheorghe Turda, despre...
BANCUL ZILEI. Polițistul către Bulă: - De ce mergeți cu 160 km la oră?
NASA bate în retragere! Aducerea mostrelor de pe Marte costă prea mult