Prima zi de vaccinare anti-COVID la medicii de familie

Prima zi de vaccinare anti-COVID la medicii de familie
Sursă FOTO: Shutterstock - caracter ilustrativ
Publicat: 04/05/2021, 07:30
Actualizat: 05/05/2021, 00:01

Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a anunțat – luni – că, începând de marți, 4 mai, România va beneficia de încă 3.035 de fluxuri noi de vaccinare, după ce medicii de familie se alătură campaniei anti-covid și încep imunizarea în propriile cabinete cu vaccinul Johnson&Johnson (Janssen).

Potrivit acestuia, administrarea vaccinului Janssen va fi într-o singură doză, deci nu este nevoie de rapel, iar serul poate fi administrat tuturor persoanelor peste 18 ani.

În țara noastră există deja și centre drive-thru de vaccinare, în București, Cluj-Napoca, Deva și Arad, iar în curând va exista câte unul în fiecare sector al Capitalei.

Prefectul Capitalei, Alin Stoica, a confirmat luni seară, la Digi 24, faptul că, din data de 10 mai, vor exista asemenea centre de vaccinare drive-thru în sectoarele 2, 3 și 6, urmând ca în celelalte sectoare să fie găsite locații, cât de curând.

Contactat de Libertatea, acesta a detaliat unde vor fi amplasate. Spre deosebire de centrul drive-thru din Piața Constituției, unde a fost nevoie de o decizie din partea Consiliului General al Municipiului București (CGMB), pentru schimbarea destinației unui spațiu public, noile centre vor fi organizate pe spații private.

Astfel, primele trei noi centre de vaccinare drive-thru din sectoarele Capitalei vor fi organizate la Plaza Drumul Taberei (sectorul 6), Mall Vitan (sector 3) și la Cora Pantelimon (sectorul 2).

„Urmează săptămâna viitoare să stabilim și pentru celelalte sectoare. Mai întâi să identificăm spațiile și apoi le operaționalizăm în cel mai scurt timp”, arată Alin Stoica.

Centrul din Piața Constituției a fost deschis de joi, 29 aprilie, iar de atunci peste 3.000 de persoane au reușit să facă aici prima doză de vaccin de la Pfizer.

În plus, vor fi și evenimente punctuale de acest gen, cum ar fi maratonul vaccinării din următorul weekend, 7-9 mai, organizat de Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) la Sala Palatului și Biblioteca Națională.

Marți, 4 mai, începe maratonul de vaccinare în mai multe centre ale Ministerului Apărării Naționale, care constă în imunizări care se fac non-stop până pe 11 mai.

Incidență scăzută în București

Incidența a scăzut, luni, la 2,42 la mie în București, iar prefectul și-a exprimat speranța că va scădea în această lună și sub 1,5 și se vor putea lua noi măsuri de relaxare.

Tot azi, după multă vreme, a scăzut numărul cazurilor noi de COVID-19. Grupul de Comunicare Strategică (GCS) a anunțat luni, 3 mai 2021, că 682 de români s-au infectat cu SARS-CoV-2, o scădere față de raportarea de ieri, din  2.731 de teste RT-PCR  și 3.259 de teste rapide antigenice. 1.214 sunt internate la ATI, fiind și aici o ușoară scădere.

În acest moment, niciun județ nu se mai află în scenariul roșu. Acum, doar Bucureștiul si 12 judete mai sunt în scenariul galben.

De luni, restaurantele s-au redeschis la interior, cu o capacitate de 30%, și va fi permisă și activitatea în teatre și cinematografe.

Câteva dintre măsurile respective sunt creșterea capacității sălilor de spectacole și a restaurantelor, ele ar putea funcționa la capacitate de 50%, de asemenea, spectacole de tip drive-in sau spectacole în aer liber cu cel mult 300 de participanți. Având în vedere că vine vara și așteptăm genul acesta de evenimente, spectacole, coroborat cu un număr mai mare de oameni care sunt vaccinați, lucrurile ar putea să arate chiar bine”, a declarat Alin Stoica.

Spectacole-pilot la Teatrul Național București și Opera Română

Prefectul Alin Stoica a mai precizat și că „vor exista niște programe-pilot, acele spectacole la Teatrul Național și Opera Română, în care vom testa cum anume vom putea să redeschidem, cu accesul persoanelor care sunt testate sau vaccinate, în așa fel încât să vedem care este efectul și cum putem să funcționăm în felul acesta”.

Experimentele vor avea loc în weekendul 15-16 mai și vor fi organizate de Ministerul Culturii.

Totuși, prefectul a spus că există și posibilitatea pesimistă de a reveni în scenariul roșu, în următoarele săptămâni, în urma minivacanței de Paște și 1 Mai, când nu toți oamenii au respectat măsurile sanitare.

Ieri seară, România a primit cea mai însemnată tranșă de vaccin de la compania AstraZeneca, care constă în 643.200 doze de vaccin. Astăzi, țara noastră va primi un lot de aproape 700.000 de doze de la Pfizer.

Peste 66.500 de români au fost vaccinați împotriva Covid-19, în ultimele 24 de ore

Peste 66.500 de persoane au fost vaccinate în ultimele 24 de ore, conform statisticii realizate de Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19.

De la debutul campaniei, au fost vaccinați, în total, 3.378.699 de români, dintre care 1.349.089 cu o doză și 2.029.610 cu două doze.

CNCAV anunță că, potrivit datelor furnizate de Institutul Național de Sănătate Publică, prin aplicația Registrul Electronic Național al Vaccinărilor, luni, la ora 17.00 situația vaccinărilor în România este următoarea: număr de doze administrate în ultimele 24 de ore împotriva COVID-19 Pfizer BioNTech – 55.463, Moderna – 5.746, iar AstraZeneca – 5.358.

Dragoș Tănase
Dragoș Tănase are o experiență de aproape 20 de ani în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
A crezut că a înghițit un os, dar medicii au fost oripilați când au văzut...
Casa Regală a făcut anunțul. În ce stare se află Kate Middleton, de fapt
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Rusia amenință România și spune că monitorizează Baza Kogălniceanu: Întărirea NATO în Europa de est...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Mărturia Alinei, mama fetiţelor de 2 şi 4 ani otrăvite de tată, în Spania. Stă...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Ai văzut-o? Copilă de doi ani dispărută în Serbia, căutată pe teritoriul României. Autoritățile fac...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Cum merge Duster 2024 în off-road? Test REAL cu noul SUV românesc – VIDEO
UE cere ca Facebook şi TikTok să identifice şi să eticheteze falsurile generate cu AI,...
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Putin CUTREMURĂ Europa! Ce țări poate ATACA Rusia: E legitim
Ouăle vopsite din supermarketuri, contaminate
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a...
Cum va fi înmormântată Andreea, studenta la Medicină ucisă la Timișoara! Detaliul neașteptat la care...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Imagini tulburatoare! Andreea Morega, condusă pe ultimul drum de sute de oameni și un sobor...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Un studiu arată că sărăcia poate accelera îmbătrânirea creierului