Primarul din Zărneşti, trimis în judecată pentru tentativă la fraudă cu fonduri europene. Acuzațiile sunt de pe vremea când era viceprimar

Primarul din Zărneşti, trimis în judecată pentru tentativă la fraudă cu fonduri europene. Acuzațiile sunt de pe vremea când era viceprimar
Primarul orașului Zărnești, Alexandru Lucian Igrisan / FOTO - Facebook
Publicat: 06/12/2022, 16:06
Actualizat: 06/12/2022, 16:09

Primarul din Zărneşti, Alexandru Lucian Igrişan (PSD), a fost trimis în judecată de procurorii Direcției Naționale Anticorupţie (DNA), într-un dosar în care este acuzat de tentativă la fraudă cu fonduri europene. Concret, în perioada în care ocupa funcţia de viceprimar al oraşului, ar fi pus la dipoziţia Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP) mai multe documente false privind finalizarea unui centru de informare şi promovare turistică, în încercarea de a obţine pe nedrept fonduri nerambursabile de aproximativ 300.000 de lei.

Potrivit unui comunicat al DNA, transmis marţi, procurorii de la Serviciul Teritorial Braşov au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a lui Igrişan pentru săvârşirea infracţiunii de tentativă la folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept sau reţinerea pe nedrept de fonduri europene.

Procurorii anticorupţie notează în rechizitoriul trimis instanţei că, în cursul anului 2016, în vederea finanţării proiectului „Centrul Naţional de Informare şi Promovare Turistică în Oraşul Zărneşti”, finanţat din fonduri nerambursabile, Alexandru Lucian Igrişan ar fi depus la autoritatea finanţatoare – Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice – mai multe documente false: situaţii de lucrări, procesul verbal de recepţie, raportul dirigintelui de şantier, ce atestau, contrar realităţii, finalizarea tuturor lucrărilor.

„În demersurile sale, inculpatul Alexandru Lucian Igrişan ar fi beneficiat de sprijinul a patru persoane (trei angajaţi ai Primăriei Zărneşti şi un diriginte de şantier) care, la vremea respectivă, au întocmit şi semnat documentele menţionate”, potrivit anchetatorilor, citați de Agerpres.

Pe 10 octombrie 2016, urmare a neregulilor constatate, MDRAP a reziliat contractul de finanţare fără a efectua nicio plată către Primăria Zărneşti, informează DNA.

„Prin aceste demersuri, Igrişan ar fi încercat să obţină pe nedrept fonduri nerambursabile în valoare de 293.849 lei”, precizează procurorii.

Anterior, procurorii anticorupţie au încheiat acorduri de recunoaştere a vinovăţiei cu patru persoane:

  1. Aurelia Grosaru, la data faptei director executiv în cadrul Direcţiei Economice a Primăriei oraşului Zărneşti;
  2.  Iustina Codruţa Reit, la data faptei şef Serviciu Urbanism şi manager proiect în cadrul Primăriei oraşului Zărneşti;
  3. Mihaela Clinciu, la data faptei inspector achiziţii în cadrul Primăriei oraşului Zărneşti;
  4. o persoană fizică, la data faptei diriginte de şantier, în sarcina cărora s-a reţinut săvârşirea unor infracţiuni de complicitate la tentativă la folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene.

„În prezenţa apărătorilor aleşi, cei patru inculpaţi au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reţinute în sarcina lor, au acceptat încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mişcare acţiunea penală şi au fost de acord cu felul şi cuantumul pedepselor aplicate, respectiv 8 luni închisoare cu suspendarea executării pedepselor pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani şi interzicerea unor drepturi”, au mai afirmat anchetatorii.

Marian Popescu
Marian Popescu este pasionat de tot ce înseamnă jurnalism, de-a lungul timpului activând în tv, radio și mai ales în presa online. După ce a mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Ireal ce a putut păți o tânără de 21 de ani, după ce a băut...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Cod roșu la Casa Regală a Marii Britanii! Starea Regelui Charles e din ce în...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Îndrăgostit de România, un italian a decis să pună aici bazele unei afaceri de familie:...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Copil de șase ani din Gorj, vândut în Germania pentru 8.000 de lei. Ce se...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
DISPARE Shein din Europa? Comisia Europeană a luat decizia
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”