Primul caz suspect de „variola maimuței” a fost depistat în Grecia. Cine este pacientul „zero” din statul elen

Primul caz suspect de „variola maimuței” a fost depistat în Grecia. Cine este pacientul „zero” din statul elen
Sursa: AP/MEDIAFAX FOTO
Publicat: 22/05/2022, 08:34

Un prim caz suspect de „variola maimuţei” a fost depistat în Grecia, la un turist englez, a anunţat organizaţia greacă de sănătate publică.

Cetăţeanul englez şi partenerul său de călătorie au fost transferaţi la spital într-o cameră de izolare, a anunţat organismul grec într-un comunicat. Analizele de laborator ar trebui să confirme acest caz până luni, scrie lefigaro.fr, citat de News.ro.

Mai multe ţări occidentale, inclusiv Franţa, Germania, Marea Britanie, Statele Unite, Spania şi Suedia au identificat cazuri.

Variola maimuței este un virus care provoacă simptome de febră, precum și o erupție cutanată distinctă. Este de obicei ușoară, deși există două tulpini principale: tulpina Congo, care este mai severă – cu o mortalitate de până la 10% – și tulpina vest-africană, care are o rată a mortalității în aproximativ 1% din cazuri.

Ce este variola maimuței?

Variola maimuței este o infecție virală rară, care este de obicei ușoară și din care majoritatea oamenilor se recuperează în câteva săptămâni, potrivit Serviciului Național de Sănătate din Marea Britanie.

Virusul nu se răspândește cu ușurință între oameni, iar riscul pentru publicul larg este considerat foarte scăzut. Primul caz de boală în Marea Britanie a fost raportat la 7 mai. Pacientul călătorise recent în Nigeria, unde se crede că a contractat virusul înainte de a călători în Anglia, a declarat Agenția de Securitate Sanitară din Marea Britanie, potrivit who.int.

Sursa: Twitter Dr Chibuzo

Cazuri suspecte de „variola maimuței” sunt investigate în mai multe țări europene, SUA, Canada și Marea Britanie

Cazuri suspecte și confirmate de „variola maimuței” sunt în curs de investigare în mai multe țări europene, în SUA, Canada și Marea Britanie, potrivit autorităților sanitare și presei locale.

Cele mai recente cazuri confirmate au fost raportate în Italia și Suedia. Acestea urmează confirmării miercuri a unor cazuri în SUA, Spania și Portugalia, precum și investigării a 13 cazuri suspecte în Canada.

Variola maimuței este cel mai frecventă în zonele îndepărtate din Africa Centrală și de Vest. Cazurile de boală din afara regiunii sunt adesea legate de călătoriile în zonă.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și la săptămânalul 7Est, în anul 2010. Ulterior, citeste mai mult