Prof. Radu Gologan, reacție după declarația lui Sorin Cîmpeanu despre olimpiade: „Nu voi lăsa la mâna birocrației această minunată tradiție a școlii românești”

Prof. Radu Gologan, reacție după declarația lui Sorin Cîmpeanu despre olimpiade: „Nu voi lăsa la mâna birocrației această minunată tradiție a școlii românești”
Profesorul Radu Gologan
Publicat: 06/01/2022, 23:51
Actualizat: 07/01/2022, 00:52

Profesorul Radu Gologan, președintele Societății Române de Științe Matematice, a reacționat, pe pagina sa de Facebook, la declarațiile recente ale ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, referitoare la organizarea olimpiadelor școlare.

Acesta s-a declarat „siderat” de afirmațiile ministrului și spune că organizațiile profesionale din domeniu au făcut eforturi mari pentru a asigura participarea elevilor români la aceste competiții.

Mai mult, acesta spune că Ministerul Educației nu a oferit sprijin în acest sens.

„Mă uit siderat la afirmațiile făcute relativ la olimpiade și participarea Romaniei la olimpiadele internaționale. Puteți verifica că organizațiile profesionale de matematică, fizică, informatică, chimie, ș.a. au reușit în cei doi ani de pandemie să organizeze competițiile naționale, să selecteze loturi și să fie prezente online sau direct la competițiile internaționale.

Societatea de Științe Matematice, fondatoare a Olimpiadei Internaționale de Matematică, este membră a comunității Olimpiadei Internaționale de Matematică (invitațiile de participare fiind adresate ei, în numele României) și prin urmare, a organizat cele trei faze ale olimpiadei naționale de matematică și a selecției și pregătirii loturilor fără niciun sprijin al Ministerului pe care îl conduceți, care de altfel, neoficial a apreciat și a susținut demersul.

Sprijinul firmelor private a fost esențial și neinteresat, iar impresia generală a fost că organizarea și rezultatele au fost impecabile și neinfluențate de birocrația sistemului oficial. În plus, sistemul IT produs a dovedit că poate fi utilizat la examenele naționale”, spune profesorul Radu Gologan.

Radu Gologan: Olimpiadele trebuie să fie în organizarea societăților profesionale

El mai spune că prin acest mesaj nu își propune să aducă acuzații la adresa Ministerului Educației, ci doar să atragă atenția asupra faptului că olimpiadele ar trebui să fie organizate de societățile profesionale, cu sprijinul logistic al Ministerului Educației.

„Afirmațiile mele nu sunt o acuzație la adresa ministerului pe care îl gestionați, ci o dovadă că olimpiadele trebuie să fie în organizarea societăților profesionale cu sprijinul logistic al ministerului, așa cum au pornit în 1902 prin Societatea Gazeta Matematică, actuala Societate de Științe Matematice.

Iar ca presedinte al Societății de Științe Matematice din Romania, reprezentant al celor 7000 de dascăli matematicieni, iubitori de copii excepționali, nu voi lăsa la mâna birocrației această minunată tradiție a școlii românești”, mai spune acesta.

Ministerul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a precizat, luni, referitor la organizarea olimpiadelor şi concursurilor şcolare, că, din păcate, contextul epidemiologic nu permite reluarea tuturor acestor competiţii în condiţii de siguranţă.

„După doi ani de întrerupere, Ministerul Educaţiei a decis reluarea etapizată a olimpiadelor şi concursurilor şcolare. La momentul suspendării competiţiilor şcolare, urmau să se organizeze: 78 de olimpiade naţionale, 67 de concursuri naţionale, 171 de concursuri educative cu finanţarea Ministerului Educaţiei, precum şi 150 de concursuri educative naţionale şi 1.839 de concursuri regionale şi interjudeţene fără finanţarea Ministerului Educaţiei.

Din păcate, contextul epidemiologic nu permite reluarea tuturor acestor competiţii în condiţii de siguranţă, motiv pentru care principiul care a stat la baza primei selecţii a fost prioritizarea participării României la competiţiile internaţionale anunţate pentru anul 2022. Toate competiţiile listate în prima etapă sunt competiţii care prevăd etape internaţionale.

În perioada următoare, listele competiţiilor vor fi actualizate cu alte olimpiade şi concursuri care nu prevăd etape internaţionale, dar au tradiţie şi participare naţională în sistemul de învăţământ preuniversitar, precum olimpiadele de istorie sau de limba şi literatura română”, a transmis, luni, Ministerul Educaţiei.

Ulterior, ministrul  a respins vehement informaţia potrivit căreia s-ar fi anulat olimpiadele. Sorin Cîmpeanu a explicat că e nevoie ca aceste competiţii să fie reluate după doi ani de întrerupere din cauza pandemiei, deoarece „avem elevi foarte buni care au vrut să participe la olimpiade internaţionale şi n-au fost recunoscute doi ani în România”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Regele Charles al III-lea este „mai bolnav decât lasă să se vadă”