VIDEO | Rafila: Nu am discutat niciodată despre obligativitatea vaccinării. Nu sunt adeptul acestei abordări

Publicat: 08/12/2021, 22:46
Actualizat: 08/12/2021, 23:00

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat, că el nu susține măsura obligativității vaccinării, așa cum deja în unele țări din Europa se discută din ce în ce mai serios. Rafila mizează pe o mai bună comunicare și informare a importanței vaccinării pentru a convinge populația să se imunizeze împotriva Covid-19.

„Nu am discutat niciodată despre obligativitatea vaccinării. Reacția împotriva vaccinării se induce din cauza ideii de obligativitate. Cred că aici trebuie să existe un echilibru, o informare și o comunicare corectă.  Nu am auzit nicio discuție nici în zona publică, nici în zona politică pe care o frecventez eu despre această obligativitate”, a declarat ministrul Sănătății, miercuri , la Antena 3.

Alexandru Rafila a recomandat cetățenilor să protejeze persoanele vulnerabile din familie, fie prin testare, fie prin vaccinare, un apel pe care l-a mai lansat către populație în contextul sărbătorilor de iarnă, când tradițional familiile se adună la aceeași masă.

„Am un sfat pentru toată lumea: să încerce să-și protejeze vârstnicii sau persoanele cu boli cronice din familie. De multe ori acest lucru se întâmplă în perioada sărbătorilor și ar fi bine ca persoanele să se vaccineze sau să se testeze și dacă constată că sunt infectate să se izoleze.

„Eu nu sunt adeptul acestei abordări. Discuția este mai degrabă direcționată mai spre o anumită categorie de populație care se află într-un risc mai mare să facă forme complicate și la risc de deces. În general persoane peste 60 de ani, la ele se pune problema”, a declarat ministrul Sănătății.

Dacă măsurile sanitare vor fi respectate, a continuat ministrul, relaxările vor fi menținute pe o perioadă cât mai lungă.