Reguli noi pentru comercianți. De miercuri devine obligatoriu să informeze consumatorii cu privire la alergenii prezenți în produsele neambalate

Reguli noi pentru comercianți. De miercuri devine obligatoriu să informeze consumatorii cu privire la alergenii prezenți în  produsele neambalate
ANPC reglementează vânzarea produselor neambalate (FOTO: Alexandra Pandrea)
Publicat: 13/07/2021, 08:00

Comercianții vor fi obligați, începând cu data de  14 iulie 2021, să-și informeze clienții cu privire la prezenţa unor substanţe sau produse care pot cauza alergii sau intoleranţă în cazul produselor neambalate. Această prevedere este valabilă fie dacă produsele respective sunt puse la vânzare direct, în magazine sau restaurante, fie pe internet.

Astfel, Ordinul Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor nr. 163/2021 stabilește modul în care se va face transmiterea de informații legate de prezenţa unor substanţe sau produse care pot cauza alergii sau intoleranţă pentru produsele alimentare neambalate. Ordinul se va aplica din 14 iulie 2021, adică de miercuri.

Informațiile despre substanţele  care pot cauza alergii sau intoleranţă trebuie să apară într-un loc vizibil

“Indicarea substanţelor sau a produselor care pot cauza alergii sau intoleranţă (…) se face astfel încât informaţiile să fie disponibile şi accesibile direct la locul de desfacere/ oferire a produselor alimentare nepreambalate sau, în cazul comercializării la distanţă, înaintea achiziţionării produselor alimentare”, se arată în Ordinul ANPC.

Informațiile despre substanţele sau produsele care pot cauza alergii sau intoleranţă trebuie să apară într-un loc vizibil, uşor accesibil, lizibil, de neşters şi nu trebuie să fie ascunse de alte materiale scrise sau fotografice.

Apoi, în funcție de modul în care sunt vândute sau distribuite produsele alimentare vrac, respectiv în magazine ori restaurante sau terase, informațiile trebuie prezentate diferit. Mai exact, dacă sunt vândute în magazin, la raft sau în vitrina frigorifică, pe eticheta de preţ, dar şi în orice material publicitar, după denumirea fiecarui produs alimentar ori băutură care are în compozitie substanţe sau produse care pot cauza alergii sau intoleranţă se va scrie “conține: ” urmat de numele alergenului.

În restaurante sau terase, informațiile privind alergenii se vor scrie în meniu, panou, afiş

Când sunt vândute ori distribuite în restaurante sau terase, același mesaj de mai sus se va scrie în meniu, panou, afiş sau ecran, etichetă de preţ sau ambalajul de transport, dar şi în orice material publicitar.

Pe de altă parte, când vorbim de vânzarea online a produselor alimentare neambalate, informațiile despre substanţele sau produsele care pot cauza alergii sau intoleranţă vor trebui să fie prezente pe website, pe eticheta de preţ sau ambalajul de transport, dar și, de asemenea, în orice material publicitar.

Lista substanţelor sau produselor care pot cauza alergii sau intoleranţă se găsește în Regulamentul (UE) nr. 1.169/2011.

Lista substanţelor sau produselor care pot cauza alergii sau intoleranţă se găsește în Regulamentul (UE) nr. 1.169/2011. În această listă se află, printre altele, cerealele cu gluten (grâu, secară, orz, ovăz etc), crustaceele, ouăle, peștele și produsele derivate, soia, laptele și altele.

Prevederile ordinului se vor aplica din 14 iulie 2021.

Ce prevede, integral, actul normativ emis de ANPC

Președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor emite următorul ordin:
Art. 1. –
Prezentul ordin stabilește modalitățile conform cărora furnizarea de informații privind prezența unor substanțe sau produse care pot cauza alergii sau intoleranță menționate la art. 9 alin. (1) lit. (c) din Regulamentul (UE) nr. 1.169/2011 al Parlamentului European și al Consiliului din 25 octombrie 2011 privind informarea consumatorilor cu privire la produsele alimentare, de modificare a Regulamentelor (CE) nr. 1.924/2006 și (CE) nr. 1.925/2006 ale Parlamentului European și ale Consiliului și de abrogare a Directivei 87/250/CEE a Comisiei, a Directivei 90/496/CEE a Consiliului, a Directivei 1999/10/CE a Comisiei, a Directivei 2000/13/CE a Parlamentului European și a Consiliului, a Directivelor 2002/67/CE și 2008/5/CE ale Comisiei și a Regulamentului (CE) nr. 608/2004 al Comisiei, denumit în continuare Regulamentul (UE) nr. 1.169/2011, trebuie efectuată pentru produsele alimentare nepreambalate.

Art. 2. –
În sensul prezentului ordin, termenii și expresiile de mai jos au următoarele semnificații:

a) ingredient, unitate de restaurație colectivă și mijloc de comunicare la distanță – conform definițiilor prevăzute la art. 2 alin. (2) lit. (f), (d) și (u) din Regulamentul (UE) nr. 1.169/2011;

b) comercializare de produse alimentare nepreambalate prin comunicare la distanță – comercializarea de produse alimentare nepreambalate de către unitățile de restaurație colectivă sau comercianți detailiști consumatorilor care comandă produse alimentare prin mijloace de comunicare la distanță, așa cum sunt definite la art. 2 alin. (2) lit. (u) din Regulamentul (UE) nr. 1.169/2011.

Art. 3. –
(1) Indicarea substanțelor sau a produselor care pot cauza alergii sau intoleranță menționate în anexa II la Regulamentul (UE) nr. 1.169/2011 se face astfel încât informațiile să fie disponibile și accesibile direct la locul de desfacere/oferire a produselor alimentare nepreambalate sau, în cazul comercializării la distanță, înaintea achiziționării produselor alimentare.

(2) Informațiile privind substanțele sau produsele care pot cauza alergii sau intoleranță menționate în anexa II la Regulamentul (UE) nr. 1.169/2011 trebuie să fie înscrise într-un loc vizibil, ușor accesibil, lizibil, de neșters și nu trebuie să fie ascunse de alte materiale scrise sau fotografice, astfel:

a) prin indicarea locului sau a dispozitivului prin care informația privind substanțele sau produsele care pot cauza alergii sau intoleranță menționate în anexa II la Regulamentul (UE) nr. 1.169/2011 este disponibilă sau, dacă este cazul, pentru elemente suplimentare, o informație care invită consumatorul să se adreseze personalului unității. La raft sau în vitrina frigorifică, pe eticheta de preț, precum și în orice material informativ, după denumirea fiecărui produs alimentar/băutură care are în compoziție substanțe sau produse care pot cauza alergii sau intoleranță menționate în anexa II la Regulamentul (UE) nr. 1.169/2011, se va înscrie „conține:…” urmat de numele substanței sau al produsului care poate cauza alergii sau intoleranță menționat în anexa II la Regulamentul (UE) nr. 1.169/2011;

b) prin indicarea substanțelor sau a produselor care pot cauza alergii sau intoleranță menționate în anexa II la Regulamentul (UE) nr. 1.169/2011 din produsele alimentare/băuturile comercializate de unitățile de restaurație colectivă, în locurile unde sunt prezentate preparatele (precum meniu, panou, afiș sau ecran). În meniu/lista meniu, panou, afiș sau ecran, eticheta de preț sau ambalajul de transport, precum și în orice material informativ, după denumirea ingredientului component al porției de mâncare/băutură se înscrie între paranteze „conține:…” urmat de numele substanțelor sau al produselor care pot cauza alergii sau intoleranță menționate în anexa II la Regulamentul (UE) nr. 1.169/2011.

(3) Dacă produsele alimentare nepreambalate sunt oferite spre vânzare în mai multe locuri diferite în cadrul aceleiași unități, aceste informații sunt prezentate consumatorului la fiecare dintre aceste locuri.

(4) Pentru produsele alimentare nepreambalate oferite spre vânzare prin intermediul unei tehnici de comunicare la distanță, informațiile privind substanțele sau produsele care pot cauza alergii sau intoleranță menționate în anexa II la Regulamentul (UE) nr. 1.169/2011 figurează pe suportul de vânzare la distanță, sub forma prezentată la alin. (2) lit. a) și b), pe eticheta de preț sau ambalajul de transport, precum și în orice material informativ.

(5) Informațiile privind substanțele sau produsele care pot cauza alergii sau intoleranță menționate în anexa II la Regulamentul (UE) nr. 1.169/2011 se înscriu cu caractere grafice diferite de restul înscrisurilor, astfel încât să fie puse în evidență.

Art. 4. –
Prezentul ordin intră în vigoare în termen de 30 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I.

*Prezentul ordin a fost adoptat cu respectarea procedurii de notificare prevăzute de Directiva (UE) 2015/1.535 a Parlamentului European și a Consiliului din 9 septembrie 2015 referitoare la procedura de furnizare de informații în domeniul reglementărilor tehnice și al normelor privind serviciile societății informaționale, transpusă în legislația română prin Hotărârea Guvernului nr. 1.016/2004 privind măsurile pentru organizarea și realizarea schimbului de informații în domeniul standardelor și reglementărilor tehnice, precum și al regulilor referitoare la serviciile societății informaționale între România și statele membre ale Uniunii Europene, precum și Comisia Europeană, cu modificările și completările ulterioare.

ŞOC! Telefonul Dianei, devenită peste noapte vedetă în ţară, a fost "spart". Imagini intime au...
BREAKING NEWS! „Rusia va ataca Ucraina!” Când începe războiul?
FOTO. Simona Gherghe, în costum de baie! Apariție rară a vedetei TV: cum arată
„Bărbații se tem de mine pentru că sunt prea frumoasă”. Cum arată una dintre cele...
FOTO. Simona Gherghe, în costum de baie! Apariție rară a vedetei TV: cum arată
ADEVĂRATA MIZĂ DIN SPATELE CONFLICTUL RUSIA-UCRAINA. Generalul (r) american Ben Hodges: „O nouă ofensivă din...
Lada pregătește viitorul rival de temut pentru Dacia Duster - GALERIE FOTO cu modelul rusesc
BANCUL ZILEI – Doi francezi fac dragoste în cabinetul medical. Doctorul privește acțiunea și dintr-o...
De ce se teme, de fapt, Vladimir Putin: „Nu de NATO. Știe că nu noi...
BREAKING NEWS! „Rusia va ataca Ucraina!” Când începe războiul?
Vârsta la care FEMEILE sunt cele mai ATRACTIVE în pat pentru bărbaţi
Restaurantul Papa Ricardo, amendat pentru că a aruncat gunoiul pe domeniul public!
A primit mii de dolari pentru a ieși cu el. Când a aflat cine e,...
Cine i-a ucis, de fapt pe studenții de la Iași? Descoperirea ȘOC a polițiștilor
Dezastrul pe care nu l-a prevăzut nimeni la nivel mondial. Anunțul a fost făcut acum:...
Anunț pentru utilizatorii WhatsApp! Ce se întâmplă dacă folosești această combinație
Este oficial: Un nou mare retailer cu preţuri foarte mici vine în România
Unde se află regiunea denumită "OAZA TINEREŢII", unde oamenii nu se îmbolnăvesc niciodată şi arată...