Republica Moldova sărbătorește 30 de ani de independență. Președintele Klaus Iohannis este prezent la ceremoniile de la Chișinău

Republica Moldova sărbătorește 30 de ani de independență. Președintele Klaus Iohannis este prezent la ceremoniile de la Chișinău
Republica Moldova - foto cu caracter ilustrativ
Publicat: 27/08/2021, 13:15

Republica Moldova sărbătorește vineri 30 de ani de independență. Președintele României se află la Chișinău pentru a participa la ceremonii. Tot la Chișinău sunt prezenți și președinții Poloniei și Ucrainei.

Cu acest prilej, la Chișinău vor avea loc mai multe evenimente culturale, dar și o paradă militară, la care vor fi prezenți și președinții României, Ucrainei și Poloniei. De dimineață, șeful statului, Maia Sandu, i-a felicitat pe moldoveni cu prilejul sărbătorii naționale Ziua Independenței.

”În această zi, legământul nostru este că vom construi o Moldovă prosperă și liberă, o casă primitoare pentru toți cetățenii și oaspeții ei. O vom construi împreună. E datoria noastră față de înaintașii luptei pentru independență și e făgăduința pe care o facem copiilor de astăzi. Țara noastră are oameni luminoși, muncitori și buni – și doar cu ei, are viitor. Să trăiți, dragi concetățeni! La mulți ani, Republica Moldova”. Este mesajul Maiei Sandu, cu prilejul Zilei Independenței R.Moldova.

Evenimentele dedicate împlinirii a 30 de ani de la declararea independenţei Republicii Moldova, la care participă şi preşedintele Klaus Iohannis, au început cu întârziere, din cauza condiţiilor meteo, care nu au permis delegaţiilor oficiale să aterizeze pe aeroportul din Chişinău.

Potrivit acestora, nici aeronava cu care se deplasează preşedintele Klaus Iohannis, nici cea a preşedintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, nu au putut ateriza la Chişinău, din cauza ceţii. Astfel, manifestările au început la ora 11,00.

Iohannis va avea întrevederi cu preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, cu preşedintele Republicii Polone, Andrzej Duda, şi cu preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, potrivit Administraţiei Prezidenţiale. De asemenea, va susţine declaraţii de presă comune, alături de aceştia.

Klaus Iohannis va participa la ceremonia depunerii de coroane de flori la Monumentul lui Ştefan cel Mare şi la manifestarea desfăşurată în Piaţa Marii Adunări Naţionale.

Vizita lui Klaus Iohannis la Chișinău este a doua din ultimele 12 luni. Șeful statului a mai fost în Republica Moldova în luna decembrie, imediat după ce Maia Sandu a câștigat alegerile prezidențiale.

În cursul acestei zile, pe străzile din Chișinău vor defila peste 1.200 de militari și polițiști.

După parada militară, cei patru șefi de stat se vor retrage pentru discuții la Administrația Prezidențială și vor avea declarații comune de presă.

Ziua Națională a Republicii Moldova

Republica Moldova sărbătorește pe 27 august, Ziua Națională. Această dată marchează momentul în care provincia de dincolo de Prut și-a declarat independența față de Rusia în 1991.

”Republica Moldova este un stat suveran, independent și democratic, liber să-și hotărască prezentul, viitorul fără nici un amestec din afară, în conformitate cu idealurile și năzuințele sfinte ale poporului în spațiul istoric și etnic al devenirii sale naționale”, se arată în Declaraţia de Independenţă, care a fost adoptată în unanimitate de către cei 278 de deputaţi prezenţi în primul parlament independent de la Chișinău.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
ILEGAL în România! N-ai voie să deții aceste ANIMALE acasă
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
EXCLUSIV! Cum se simte acum fiul lui Kamara? Leon face progrese notabile: ”Este un mic...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Experții avertizează că bolile transmise de țânțari se răspândesc în Europa din cauza crizei climatice