România, sub cod de VREME severă: drumuri închise, activitate suspendată în porturi, evenimente rutiere în toată țara! / Zonele cele mai afectate – FOTO&VIDEO

Publicat: 05/02/2023, 11:45
Actualizat: 05/02/2023, 14:34

Ninsorile care s-au intensificat sâmbătă noapte au dat peste cap traficul rutier în bună parte din țară. Vremea nefavorabilă a dus la închiderea unor porțiuni de drumuri din mai multe județe, precum și la suspendarea activităților în porturile de la Marea Neagră.

Astfel, duminică dimineață, potrivit datelor furnizate de Centrul Infotrafic al Poliției Române, pe mai multe artere importante erau probleme.

UPDATE 13:55 – Guvernul monitorizează situația

Într-un mesaj postat pe Facebook, premierul Nicolae Ciucă anunță că autoritățile monitorizează „situația generată de fenomenele meteorologice periculoase din această perioadă” și continuă să intervenim „în sprijinul cetățenilor care au nevoie de ajutor”.
„Am stabilit împreună cu ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, și cu șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, secretarul de stat Raed Arafat, o serie de măsuri pentru optimizarea misiunilor de răspuns, la nivel național. Forțe ale Ministerului Afacerilor Interne – pompieri, polițiști, jandarmi – , alături de serviciile de Ambulanță, Salvamont, precum și personal specializat din cadrul Administrației Drumurilor sunt în misiune pentru deblocarea traficului rutier pe drumurile blocate și pentru sprijinirea oamenilor. Mijloacele si echipamentele sunt operative și, în 14 județe am activat Centrele Județene de Coordonare și Conducere a Intervenției, la nivelul Inspectoratelor pentru Situații de Urgență.
Suntem în legătură și cu autoritățile locale pentru a răspunde solicitărilor semnalate de cetățeni și, la nevoie, echipaje de salvatori, cu tehnică aflată în dotare să se deplaseze în sprijinul acestora.
Totodată, la nivelul Guvernului am luat măsuri pentru asigurarea energiei necesare consumului cetățenilor și mediului de afaceri. Avem rezervele necesare de gaze naturale pentru a trece cu bine iarna. Gradul de umplere a depozitelor este astăzi la peste 62% din capacitate, ceea ce asigură consumul necesar populației și economiei, indiferent de condițiile meteorologice ale acestei ierni”, a transmis Nicolae Ciucă.

UPDATE 13:30 – Femeie lovită de tren în Bacău

Duminică dimineață, pompierii băcăuani au intervenit în comuna Răcăciuni, sat Răcăciuni, în urma unui apel primit prin 112, care anunța faptul că o persoană a fost lovită de tren. La locul solicitării s-a deplasat o autospecială de stingere cu apă și spumă și o ambulanță SAJ. Din nefericire, în ciuda eforturilor depuse de echipajul medical prezent la fața locului, victima, o persoana de sex feminin (aproximativ 70 de ani), prezenta leziuni incompatibile cu viața, fiind declarat decesul.

În tren se aflau aproximativ 30 de călători care nu au avut nevoie de îngrijiri medicale.

UPDATE 13:00 – Circulație reluată pe A1

După acțiunile drumarilor, s-a reușit redeschiderea circulației pentru toate categoriile de autovehicule pe A1 între Cunța și Cisnădie (km 229+000 – km 238+000), anunță CNAIR.

Conducătorii auto sunt sfătuiți să circule prudent, să adapteze viteza la condițiile din trafic, să plece la drum doar dacă au autovehiculele echipate corespunzător pentru condiții de iarnă și să se informeze în prealabil cu privire la condițiile de trafic din zonele tranzitate.

UPDATE 12:00 – ANM, coduri galbene de viscol

Meteorologii au emis două coduri galbene de viscol valabilee până luni seara.

Un cod galben de viscol în Carpații Meridionali și Orientali este valabil din 5 februarie, ora 10:00, până în 6 februarie, ora 20:00. În Carpații Meridionali și Orientali, local și temporar va mai ninge, iar vântul va avea intensificări cu viteze, în general, de 60…70 km/h, iar la altitudini de peste 1700 m, rafalele vor depăși 80…90 km/h. Vor fi perioade cu transport de zăpadă, viscol și vizibilitate redusă.

Un al doilea cod galben, de intensificări ale vântului și perioade cu transport de zăpadă în jumătatea de sud a Moldovei, jumătatea de est a Munteniei și Dobrogea, este valabil până luni, 6 februarie, ora 20:0.0 În jumătatea de sud a Moldovei, jumătatea de est a Munteniei și Dobrogea vor fi intensificări temporare ale vântului, cu rafale, în general, de 50…70 km/h, astfel că vor fi perioade cu transport de zăpadă și vizibilitate redusă.

Ce drumuri sunt închise

Concret, erau semnalate precipitații sub formă de ninsoare pe raza județelor Alba, Bacău, Buzău, Dolj, Gorj, Olt, Prahova, Sibiu și Vrancea, iar în județul Brăila sunt sectoare de drumuri unde partea carosabilă este alunecoasă din cauza poleiului, anunță Centrul Infotrafic.

Din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile, este închisă circulația pe următoarele tronsoane de drumuri: A1 Sibiu – Deva, tronsonul Boița – Cunța, din județul Sibiu; DN 22 Râmnicu Sărat, județul Buzău – limita cu județul Brăila; DN 2B municipiul Buzău – limită județul Brăila. Pe DN 2 Mărăcineni – Oreavul, județul Buzău și ieșire din municipiul Râmnicu Sărat – limită cu județul Vrancea, se circulă dirijat, controlat, cu antemergător.

Traficul este restricționat (autovehicule cu masa mai mare de 7,5 tone) pe DN 22 limită județul Buzău – municipiul Brăila și pr DN 2B limită județul Buzău – municipiul Brăila. De asemenea, sunt restricții de circulație pentru autovehiculele cu masa mai mare de 3,5 tone pe DN 2C Costești, județul Buzău – limită cu județul Ialomița.

IGSU: 40 de localități, din 18 județe, afectate de viscolul puternic

IGSU transmite că, în urma manifestării fenomenelor meteorologice caracterizate prin viscol, ninsori abundente și vânt puternic, în ultimele 24 de ore au fost afectate 40 de localități din 18 județe.

Pompierii, împreună cu celelalte structuri și autorități implicate în gestionarea situațiilor generate de vremea rea, au intervenit pentru deblocarea mai multor autovehicule înzăpezite, precum și pentru degajarea a 48 copaci, 6 stâlpi de electricitate și mai multe cabluri electrice, care au avariat 11 autoturisme, 3 case, 13 imobile, 1 anexă gospodărească

În zonele afectate de vremea severă au fost luate următoarele măsuri, mai arată IGSU:

  • menținerea în stare de operativitate a tuturor categoriilor de mijloace și echipamente pentru asigurarea acțiunilor de răspuns astfel încât, la ordin, manevra de forțe și mijloace să se realizeze în cel mai scurt timp;
  • asigurarea permanenței la nivelul autorităților locale din zonele aflate sub incidența codurilor de vreme rea;
  • activarea Centrelor Județene de Coordonare și Conducere a Intervenției parțial prin operaționalizarea Grupelor Operative la nivelul Inspectoratelor pentru Situații de Urgență din 14 județe;
  • realizarea manevrei de forțe și mijloace la nivelul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență prin suplimentarea capabilităților de la ISU Constanța cu 2 șenilate din cadrul ISU Giurgiu și USISU Ciolpani, respectiv 2 autospeciale pentru transport personal și victime multiple din cadrul ISU București-Ilfov.

Totodată, echipajele intervin în județele Alba, Argeș, Bihor, Brăila, Buzău, Caraș-Severin, Cluj, Constanța, Galați, Gorj și Sibiu pentru deblocarea mai multor autoturisme blocate în zăpadă, pentru degajarea copacilor căzuți pe carosabil, cât și pentru îndepărtarea zăpezii de pe carosabil.

DJ 106A Sibiu – Păltiniș, blocat pe ambele sensuri

Începând cu ora 00:00 a zilei 5 februarie, DJ 106A Sibiu- Păltiniș a fost închis pe ambele sensuri.

Utilajele de deszăpezire acționează pentru redeschiderea circulației în condiții de siguranță imediat ce condițiile meteorologice o vor permite. Polițiștii fac apel la conducătorii auto să respecte restricția de trafic. Se circulă în condiții de iarnă pe toate sectoarele de drum național și județean, context în care șoferii trebuie să circule prudent, să adapteze viteza la condițiile din trafic, să plece la drum doar dacă au autovehiculele echipate corespunzător pentru condiții de iarnă și să se informeze în prealabil cu privire la condițiile de trafic din zonele tranzitate.

În ultimele 24 de ore, pompierii militari sibieni au intervenit pentru:

  • limitarea și lichidarea unui incendiu de autoturism;
  • 3 misiuni de aplicare a măsurilor de prevenire și stingere a incendiilor (PSI);
  • 48 de intervenții medicale de acordare a primului ajutor calificat.

Dintre cele 48 de intervenții medicale, echipajele SMURD au intervenit la 3 solicitări de acordare a primului ajutor medical calificat pentru persoane aflate în hipotermie.

  • aseară în jurul orei 01:00, pe raza localității Cisnădie, un bărbat de aproximativ 50 de ani a fost găsit căzut în stradă. Acesta a suferit un stop cardio-respirator și avea hipotermie. S-au aplicat manevre de resuscitare cu succes și temperatura corpului a fost adusă la limitele normale, acesta fiind transportat la UPU Sibiu;
  • în Păltiniș, azi-noapte în jurul orei 03:00, echipajele salvamont au găsit în zăpadă o persoană care avea nevoie de asistență medicală. Echipajul SMURD a acordat îngrijiri medicale unui bărbat în vârstă de 27 de ani, care prezenta degerături la nivelul membrelor inferioare și l-au transportat la UPU Sibiu;
  • în această dimineață în jurul orei 07:30, două echipaje SMURD dintre care unul cu medic au intervenit în localitatea Axente Server, pentru a acorda asistență medicală unui bărbat căzut în stradă care prezenta hipotermie și era în stop cardio-respirator. Echipajele medicale au aplicat protocolul de resuscitare al persoanelor hipotermice  aflate în stop cardio-respirator. Mai bine de 4 ore salvatorii au aplicat manevre de resuscitare reușind să aducă temperatura corpului la limitele normale, însă din nefericire bărbatul în vârstă de 76 de ani nu a răspuns manevrelor, medicul declarând astfel decesul acestuia.

Totodată, în jurul orei 03:00, un apel pe numărul unic de urgență 112 solicita intervenția pompierilor, întrucât pe strada Vasile Aaron din municipiul Sibiu erau degajări de fum de la etajul 1 al unui imobil. La fața locului au fost mobilizate două autospeciale de stingere, o autospecială de intervenție și salvare la înălțime și un echipaj SMURD. În urma recunoașterii făcute de pompieri s-a identificat o oală uitată pe aparatul de gătit.

Probleme în Alba

Pe fondul manifestărilor meteorologice periculoase, în județul Alba s-au înregistrat următoarele evenimente:

  • un arbore a căzut pe carosabil în localitatea Cugir, pe DJ 704, în zona barajului Râul Mic.  SVSU Cugir a intervenit pentru degajarea acestuia;
  • doi stâlpi au căzut pe carosabil la ieșirea din localitatea Măhăceni, pe DC86. SVSU Unirea a intervenit pentru degajarea acestora de pe carosabil;
  • un accident rutier în zona 3 poduri, cu un autoturism implicat;
  • un autoturism a rămas blocat pe DJ107, între Hăpria și Straja. Echipajul de la Drumurile Județene a intervenit pentru acordarea ajutorului;
  • autostrada A1, între localitățile Boița și Cunța, este închisă circulației pe ambele sensuri din cauza ninsorii și a viscolului.

De asemenea, tot în Alba, un echipaj SMURD din cadrul Stației de pompieri Câmpeni, în cooperare cu o ambulanță SAJ cu medic, au fost solicitați să intervină în localitatea Scărișoara, acolo unde o persoană se afla în stare inconștientă. Persoana preluată de către pompierii militari și predată echipajelor medicale era o femeie de 33 de ani care născuse acum 3 zile (a 7-a sarcină). Medicul echipajului SAJ i-a acordat imediat primul ajutor, dar în ciuda tuturor eforturilor femeia nu a mai putut fi salvată.

Totodată, a fost preluat de către echipajul SMURD Câmpeni și nou-născutul, în vârstă de 3 zile, în vederea evaluării medicale a acestuia. Bebelușul este conștient, fără probleme medicale.

Acțiune „în forță” la Suceava

Secția Drumuri Naționale Suceava anunță că a acționat cu utilajele prestatorului de servicii și cele proprii pentru deszăpezirea drumurilor aflate în administrare începând cu data de 04.02.2023, ora 11.00. În această perioadă de timp s-au consumat 636 tone sare.

Drumurile naționale din zona administrată de SDN Suceava sunt curate, cu mici porțiuni cu zăpadă viscolită (DN17A, CRD, 2H, 2E, 15C, 29A), în timp ce DN29, DN17, VO2P sunt curate și umede cu mici porțiuni de zăpadă frământată mai mică de 1cm.

Pe căile de circulație rutiere administrate de Secția Drumuri Naționale Câmpulung Moldovenesc circulația este asigurată în condiții de iarnă, fără probleme deosebite. Carosabilul este acoperit cu zăpadă frământată 0÷1cm pe DN 17A, DN 17B și DN 18 și umed pe celelalte sectoare de drum administrate. Există zone cu zăpadă viscolită pe DN 2E, unde se acționează până la încetarea vântului.

Activitate suspendată în porturile de la Marea Neagră

În toate porturile de la Marea Neagră au fost suspendate activitățile.

Altfel, la nivelul județului Constanța, sâmbătă noapte, un autoturism a rămas înzăpezit în afara părții carosabile la o distanță de aproximativ 1 km de Negru-Vodă, direcția de deplasare spre Cerchezu. În autorutism se aflau doi adulți și un copil. Un buldoexcavator de la  grupa operativă din Negru-Vodă a intervenit de urgență.

Tot în cursul acestei dimineți, în municipiul Constanța, un copac a căzut pe partea carosiblă, Detașamentul de Pompieri Constanța-Port intervenind pentru  degajarea aceastuia.

Între localitățile Cuza-Vodă și Mihail Kogălniceanu, un autoturism s-a răsturnat în afara părții carosabile, dar nu s-au înregistrat victime, din fericire.

În mai multe localități din județul Constanța se circulă în condiții de iarnă, iar în unele porțiuni carosabilul este umed. În satul Potârnichea, este oprită alimentarea cu energie electrică.

MAI are pregătit să intervină un contingent de 10.000 de angajați

Peste 10.000 de angajați ai Ministerului Afacerilor Interne – pompieri, polițiști și jandarmi, cu aproximativ 6.500 de mijloace tehnice – sunt pregătiți să intervină și astăzi, în sprijinul cetățenilor, precum și în sprijinul autorităților administrației publice locale din cele 18 județe afectate de fenomenele meteorologice nefavorabile.

Efective ale MAI au intervenit, în cursul nopții trecute, pentru limitarea efectelor fenomenelor meteorologice periculoase (viscol, ninsori abundente și vânt puternic), care au afectat 40 de localități din 18 județe, se arată într-un comunicat de presă.

Astfel, în județele Alba, Arad, Bihor, Brăila, Buzău, Caraș-Severin, Cluj, Constanța, Dolj, Galați, Gorj, Hunedoara, Mureș, Sălaj, Sibiu, Timiș și Tulcea pompierii, împreună cu celelalte structuri și autorități implicate în gestionarea situațiilor generate de vremea rea, au intervenit pentru deblocarea mai multor autovehicule  înzăpezite, precum și pentru degajarea a 48 copaci, 6 stâlpi de electricitate și mai multe cabluri electrice, care au avariat 11 autoturisme, 3 case, 13 imobile, 1 anexă gospodărească.

În ceea ce privește traficul rutier, 1 tronson de autostradă (A1 Sibiu-Deva, tronsonul Boița-Cunța), 3 drumuri naționale și 5 drumuri județene sunt blocate din cauza zăpezii. De asemenea, traficul este restricționat pe 3 drumuri naționale.

MAI menționează că traficul maritim și fluvial a fost suspendat în toate porturile, inclusiv în Bara Sulina, din cauza vântului puternic.

Traficul aerian a fost parțial afectat, fiind înregistrate întârzieri la 3 curse.

Totodată, potrivit MAI, sâmbătă noapte s-au produs două avalanșe în munții Făgăraș, una dintre ele afectând Cabana Capra, unde se adăposteau aproximativ 50 de persoane. Conform ultimelor informații, turiștii nu prezintă probleme medicale.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Restricții la o mare bancă din România. Cum vor fi afectați clienții
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Hugh Grant a renunțat la procesul împotriva tabloidului The Sun