Scandal la Inspectoratul pentru Imigrări. Angajații cer demiterea lui „Lukașenko”, așa cum l-au poreclit pe șeful instituției. Care este motivul

Scandal la Inspectoratul pentru Imigrări. Angajații cer demiterea lui „Lukașenko”, așa cum l-au poreclit pe șeful instituției. Care este motivul
Fotografie cu caracter ilustrativ. Sursa: Alexandru Dobre/MEDIAFAX FOTO
Publicat: 24/08/2022, 22:49
Actualizat: 24/08/2022, 22:49

Sindicatul Național al Polițiștilor și Personalului Contractual (SNPPC) solicită, prin intermediul unui comunicat, Ministerului de Interne, revocarea șefului Inspectoratului General pentru Imigrări (IGI), Marius Florin Mihăilă.

Mihăilă, împuternicit în această funcție, este acuzat de sindicaliști că ar comite abuzuri asupra personalului IGI.

Aceștia susțin că șeful instituției, pe care îl poreclesc „Lukașenko”, o aluzie la dictatorul din Belarus, și-ar fi amenințat subalternii.

Unele surse din Ministerul Afacerilor Interne au declarat, pentru GÂNDUL, că Mihăilă a fost directorul de cabinet al ministrului Bode, iar ulterior, crezând că urma să fie remaniat, ministrul l-ar fi mutat șef la Imigrări pe acesta.

Tot potrivit acelorași surse, Mihăilă ar fi fost colegul de bancă al ministrului Bode în liceu.

„Motivul îl constituie, în primul rând, abuzurile comise asupra personalului din cadrul Inspectoratului General pentru Imigrări, delegările/misiunile abuzive dispuse, lipsa pontării (ca să nu spunem pontările care nu corespund realității), ceea ce naște suspiciuni rezonabile de abuz în serviciu, fals în înscrisuri, dar și din cauza lipsei (dovedite –  a se vedea atașamentul pdf) de transparență și dialog cu sindicatele.

Din spusele lucrătorilor, acest «Lukașenko» de la IGI a amenințat mai mulți polițiști să nu comenteze ordinele, într-o convocare organizată în țară, spunându-le clar: «Aici eu dau dispoziții și dvs. executati!». Mai mult, se spune ca pe șefi i-ar fi consemnat într-o unitate de jandarmi din care nu aveau dreptul să iasă decât cu bilet de învoire… semnat de ‘mnealui.

Cu alte cuvinte, auzim deja celebra expresie: «Ciocu’ mic!»

Conform surselor noastre, destul de numeroase, de cateva săptămâni a pretins unor șefi din aparatul central al IGI, titulari pe post, să-și părăsească funcțiile de conducere, avansând și un termen în care aceștia să se conformeze. Unii cedează, alții rezistă… în cazul unora dispunând cercetări prealabile până au cedat și au acceptat să își dea demisia din funcția publică și să plece în altă parte.

Solicităm MAI să ancheteze în regim de urgență acest caz, să verifice cheltuielile efectuate cu aceste misiuni/delegări, atât de IGI, cât și de structurile de poliție în baza Ord. 521/2008, precum și eficiența lor, și să prezinte românilor cetățeniile imigrantilor din ultimele 6 luni!! Românii vor rămane surprinsi sa vadă că, în țară, nu a existat doar problema efectelor războiului din Ucraina – problema refugiaților ucraineni, ci se depun constant cereri vizând drept de sedere/muncă de către cetățeni ale unor state africane, de pakistanezi, sri lankezi, indieni, nepalezi, thailandezi etc.”, se arată într-un comunicat al SNPPC de marți.

Astfel, sindicatul îi cere ministrului de Interne, Lucian Bode, încetarea împuternicirii lui Mihăilă la conducerea Inspectoratului General pentru Imigrări.

SNPPC: Un fan al chestorului Mihăilă a sărit la „gâtul” liderului teritorial al sindicatului

Ulterior, miercuri, SNPPC a revenit cu un nou comunicat, în care lansează noi acuzații la adresa chestorului.

Iată comunicatul, în integralitate:

„Urmare comunicatului și a solicitării noastre de ieri, către ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, de a revoca împuternicirea, în fruntea IGI, a chestorului Mihăilă, pentru unele motive pe care le-am prezentat, deja, unul dintre posibilii fani ai lui (altfel nu se justifică gestul) a sărit, în această dimineață, la «gâtul» liderului teritorial SNPPC din cadrul IGI, chiar în biroul acestuia, deși erau de față și alți colegi, iritat, foarte probabil, de dezvăluirile făcute de SNPPC. Așa ceva nu este admis într-o instituție a MAI și vom proceda în consecință!

Ce s-a întâmplat, în fapt? Recent, instituția a postat o informare publică, în care (deducem noi) încearcă să justifice delegările/misiunile în cascadă dispuse cu privire la cei peste 150 de polițiști de la Imigrări (aproximativ 15% din total), care au fost delegați – în majoritatea cazurilor, câte 15 zile, în alte localități decât cele în care își desfășoară activitatea, la distanțe de cca. 500-600 km, fiind puși inclusiv să desfășoare, contrar legii, alte activități decât cele prevăzute în fișa postului. Nu a contat că este vorba despre directori sau șefi de Centre regionale, de servicii, birouri, de consilieri juridici, de lucrători în domeniul resurselor umane, financiar etc. (structuri suport care au alte sarcini, iar angajații lor nu au pregătirea profesională necesară pentru «operativ»), așa cum nu a contat nici acordul acestor oameni, care trebuie solicitat, nici OMAI 140/2016 privind activitatea de resurse umane! Ce mai contează pentru dl împuternicit legalitatea, drepturile angajaților etc.? Nici vorbă, el se comportă ca un vechil pe moșie!

Nu au contat nici resursele financiare cheltuite aiurea, pentru a disloca oameni din unele localități, să zicem Suceava, Constanța, Timișoara, Satu Mare, Giurgiu, Botoșani, care să fie detașați în alte capete de țară, la sute de kilometri de locul de muncă și de familie…doar pentru că așa a vrut inspectorul general vremelnic împuternicit!

Prezentăm materialul, din care rezultă, la un simplu calcul, «măreața» realizare, de aproximativ 0,65 verificări în teren/județ. Împărțiți cifra la 5 luni, a câte 30 de zile, apoi împărțiți rezultatul la numărul de județe. Ne și pufnește râsul cu o așa justificare…de n-ar fi trist!

Apropos: am spus 30 de zile, pentru că șeful IGI (știm sigur) a dat ordin verbal de a se face «acțiuni de control, pe teren», inclusiv în week-end, desi legea prevede că acestea se dispun în scris, cu justificarea lor.

Cerem organelor abilitate să efectueze cât mai rapid un control la Inspectoratul General pentru Imigrări, iar MAI – să prezinte public cheltuielile efectuate (pentru aceste misiuni/delegări în cascadă), atât de către IGI, cât și de IPJ-uri (care suportă unele costuri financiar-materiale, deloc neglijabile, necesare polițiștilor regionali de la Imigrări)!

Precizăm că motivele pentru care cerem, legal, revocarea împuterniciri chestorului în cauză, denotă faptul că drepturile/interesele profesionale și economico-financiare ale unor angajați ai acestei instituții nu sunt respectate, încălcându-se astfel  Legea dialogului social nr. 62/2011 și prevederile ,,Acordului privind raporturile colective de serviciu ale funcționarilor publici cu statut special din MAI – polițiști”, document cu valoare juridică bilaterală, semnat și asumat chiar de către ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode (care are competența de a-l retrage din această funcție de răspundere), dar și de conducerile Federațiilor sindicale reprezentative la nivelul MAI.

În concluzie (pentru cine se întreabă de ce am emis aceste două comunicate): în calitate de organizație sindicală reprezentativă, legal înființată, semnatară a Acordului cu MAI, avem legitimitate și chiar suntem obligați să apărăm TOATE drepturile/interesele polițiștilor în relațiile de muncă statuate între aceștia și angajatori. Iar domnul inspector general (încă împuternicit) al IGI este ordonator de credite/angajator și are multiple obligații rezultate din aceste două calități – pentru care este remunerat din bani publici -, nu doar drepturi și privilegii!

Iar una dintre obligațiile lui este și aceea de a respecta drepturile angajaților IGI!

Greșim cu ceva, domnule ministru Bode?”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Ce a putut să scrie o tânără din Gorj pe salata boeuf, de Paşte? Au...
FOTO. Andreea Prisăcariu, imagine controversată, în costum de baie, în Vinerea Mare! Rebela tenisului românesc...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Meniu de Paște al Nadiei Comăneci. Ce nu lipsește niciodată de pe masa de sărbătoare:...
Cine este poliţistul mort în accidentul de motocicletă din Galaţi. Deviza în viață a lui...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cum arată și cât costă casa lui Nea Florică, celebru pentru replica „Mi-a dat pachet”!...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertisment al serviciilor secrete europene: Rusia pregăteşte activ atentate cu bombă sub acoperire, atacuri incendiare...
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
ADIO, maestre! A murit Căpitanul din Titanic și Regele din Stăpânul Inelelor
Doliu la Hollywood. A murit un actor faimos din „Titanic” și „Stăpânul Inelelor”
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Carmen Tănase, la un pas de a rămâne paralizată. Ce diagnostic crunt i-au pus medicii
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Cum a schimbat Charles Darwin înțelegerea evoluției pe Pământ