Scandal politic la nivelul Uniunii Europene după ce premierul sloven ar fi postat pe Twitter o listă cu politicieni acuzați că sunt „marionetele lui Soros”. Ce a dezvăluit o anchetă în acest sens

Scandal politic la nivelul Uniunii Europene după ce premierul sloven ar fi postat pe Twitter o listă cu politicieni acuzați că sunt „marionetele lui Soros”. Ce a dezvăluit o anchetă în acest sens
Sursă FOTO: Profimedia Images
Publicat: 18/10/2021, 20:32
Actualizat: 18/10/2021, 20:33

Premierul sloven Janez Jansa a declanșat o furtună politică la cel mai înalt nivel al Uniunii Europene după ce ar fi postat pe Twitter o listă cu eurodeputații despre care afirmă că sunt „marionetele” miliardarului american George Soros, relatează Euractiv. Ulterior, după ce imaginea a fost ștearsă, rețeaua de socializare a anunțat că postarea a provenit de pe un blog radical de extrema dreaptă.

Printre eurodeputații atacați de Jansa s-a numărat și Sophie in ‘t Veld, șefa delegației Parlamentului European care investighează respectarea statului de drept și a libertății presei în Slovenia.

„Îi cerem urgent lui Jansa să înceteze provocările împotriva unor membri ai Parlamentului European. Atacurile asupra membrilor acestei încăperi sunt și atacuri asupra cetățenilor europeni”, a notat pe Twitter David Sassoli, președintele Parlamentului European.

„O colaborare constructivă cu Președinția Rotativă (a Uniunii Europene, deținută în prezent de Slovenia) se poate baza doar pe încredere și respect reciproc”, a adăugat acesta.

„Marionetele lui Soros”

Afirmațiile lui Sassoli au venit după ce Jansa a distribuit pe Twitter o imagine pe care scria „13 dintre cele 226 de marionete cunoscute ale lui Soros din parlamentul UE”, făcând referire la miliardarul american născut în Ungaria George Soros.

Jansa, care adesea și-a acuzat adversarii politici că ar fi plătiți de Soros, a șters ulterior postarea. Utilizatorii Twitter au descoperit ulterior că imaginea a provenit de pe un blog radical de extrema dreaptă.

Unii dintre oficialii ce apar în imagine nici măcar nu mai sunt parlamentari europeni în timp ce un altul, fostul eurodeputat Hans van Baalen, s-a stins din viață.

Unele persoane, printre care și eurodeputatul olandez Malik Azmani, l-au acuzat pe Jansa de antisemitism. Amzani a afirmat că imaginea arată „un stereotip antisemit mizerabil”.

Germanul Daniel Freund, vicepreședinte al grupului Renew Europe, a afirmat la rândul său că Jansa „vinde teorii ale conspirației antisemite” asemănătoare cu cele susținute de premierul ungar Viktor Orban.

Prim-ministrul olandez Mark Rutte a descris postarea ca fiind „de prost gust”, adăugând că guvernul său a transmis același mesaj ambasadorului sloven din Haga.

Eurodeputatul liberal Guy Verhofstadt i-a cerut lui Jansa să înceteze promovarea de teorii ale conspirației „antisemite, anti-democrație și anti-UE” care sunt distribuite de „persoane ale căror sfori sunt trase de [Vladimir] Putin”.

„Aceste lucruri nu își au locul în nicio democrație și cu siguranță nu în UE!”, a subliniat pe Twitter Verhofstadt.

Înainte de a distribui imaginea care a provocat indignarea oficialilor europeni, Jansa a atacat de asemenea partidul de opoziție sloven Levica, afirmând pe Twitter că membrii săi reprezintă „aripa politică a terorismului #antifa”.

Eurodeputatul de stânga Kostas Arvanitis a catalogat atacul ca fiind „sinistru” și a spus despre Jansa că este laș deoarece refuză să răspundă întrebărilor parlamentarilor europeni despre respectarea statului de drept în Slovenia.

Arvanitis a afirmat că premierul sloven a anunțat în ultimul minut că a decis să nu participe la o întâlnire cu eurodeputații Grupului de Monitorizare a Democrației, Statului de Drept și Drepturilor Fundamentale (DRFMG) din cadrul Parlamentului European”.

„Este atacul unui laș deoarece primul-ministru a anulat în ultimul minut întâlnirea programată din cauza perspectivei de a fi confruntat cu întrebările DRFMG cu privire la acuzațiile de corupție, ingerință în justiție și tentativelor de a manipula presa”, a afirmat acesta.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Decizie finală pentru plata cu BANCNOTE. Noua regulă devine OBLIGATORIE
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Începând de astăzi, turiștii trebuie să plătească taxă de intrare în Veneția