Prima pagină » Actualitate » Schimbări în Cod Rutier 2025. Șoferii NU mai au prioritate în anumite cazuri. Amenzile ajung la 1.620 lei și suspendarea permisului pentru 60 de zile

Schimbări în Cod Rutier 2025. Șoferii NU mai au prioritate în anumite cazuri. Amenzile ajung la 1.620 lei și suspendarea permisului pentru 60 de zile

Schimbări în Cod Rutier 2025. Șoferii NU mai au prioritate în anumite cazuri. Amenzile ajung la 1.620 lei și suspendarea permisului pentru 60 de zile
Sursa foto: Profimedia images

Atenție șoferi! Noul Cod Rutier 2025 vine cu precizări importante privind obligațiile șoferilor în raport cu pietonii. Conducătorii auto care nu respectă noile reglementări riscă amenzi usturătoare și suspendarea permisului de conducere pentru 2 luni, scrie Capital.ro.

Conform reglementărilor actualizate din Noul Cod Rutier 2025, șoferii sunt obligați să oprească doar dacă pietonul este angajat în traversare pe sensul lor de mers sau a ajuns aproape de jumătatea drumului.

În lipsa acestor condiții, oprirea nu este obligatorie – dar pot apărea excepții, în funcție de configurația drumului și de comportamentul pietonilor.

Când sunt obligați șoferii să acorde prioritate

Legea stabilește clar: pietonii aflați în traversare au prioritate doar dacă se află pe sensul de mers al șoferului sau dacă au ajuns aproape de mijlocul drumului, fiind considerați deja într-o zonă de risc.

Traversarea de pe sensul opus nu impune oprirea șoferului, cu excepția momentului în care pietonul atinge zona mediană a drumului.

„Deși pietonul se află pe sensul opus, dacă ajunge la mijlocul drumului, deja ești obligat să oprești. Foarte mulți pietoni traversează fără să se mai asigure din dreapta. Așa pot ajunge, în câteva secunde, direct în fața mașinii tale”, explică instructorul auto Marian Croitoru.

De asemenea, pentru trecerile de pietoni care intersectează linii de tramvai, obligația de acordare a priorității revine și vatmanilor, nu doar șoferilor. Mai mult, conducătorii auto trebuie să manifeste o prudență sporită, mai ales când tramvaiul este oprit în stație.

„Este o regulă nescrisă: dacă vezi un tramvai oprit, redu viteza. Chiar dacă e pe sensul opus, pietonii pot apărea brusc, din spatele acestuia”, avertizează instructorul.

În cazul trecerilor cu scuar, regulile sunt și mai stricte. Astfel, dacă pietonul este în scuar sau intenționează să treacă mai departe, șoferii trebuie să oprească, iar dacă pietonul nu a ajuns încă în scuar, oprirea nu e obligatorie.

Când este vinovat pietonul

Dacă pietonul traversează neregulamentar – pe roșu, în afara trecerii sau fără asigurare – iar șoferul a respectat toate regulile de circulație, răspunderea accidentului revine exclusiv pietonului.

Nerespectarea priorității pietonilor este încadrată ca contravenție gravă, fiind sancționată cu amendă între 1.215 și 1.620 de lei (clasa a II-a de sancțiuni) și uspendarea permisului de conducere pentru 60 de zile.

Numele meu este Denis Andrei, sunt un jurnalist cu o pregătire solidă și o pasiune neîncetată pentru informare. Am absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității din București și, de ... vezi toate articolele