Sebastian BURDUJA răspunde ONG-urilor care se opun proiectelor din energie: România a investit până acum 4,63 miliarde de lei în hidrocentrale

Sebastian BURDUJA răspunde ONG-urilor care se opun proiectelor din energie: România a investit până acum 4,63 miliarde de lei în hidrocentrale
Foto: Facebook/Sebastian Burduja
Publicat: 11/10/2024, 10:38
Actualizat: 11/10/2024, 10:54
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a răspuns, vineri, unor organizații de mediu care, potrivit acestuia, blochează proiecte strategice pentru securitatea energetică a României. Burduja a precizat că România a investit până în prezent 4,63 miliarde de lei în proiecte de hidrocentrale, sistate de ani de zile din cauza contestațiilor și proceselor inițiate de aceste ONG-uri.
Nu-mi pasă câte interese deranjez. Am un singur interes: interesul românilor. În ultimele zile, câteva organizații de mediu au declanșat un atac la adresa mea, a ministrului mediului, Mircea Fechet, și a colegilor noștri din cele două ministere. Nu este primul, nu va fi ultimul, a scris Sebastian Burduja pe Facebook.
Burduja a informat că nu poate confirma sau infirma dacă a depus o plângere penală împotriva ONG-urilor implicate, dar a lăsat să se înțeleagă că există suspiciuni serioase cu privire la motivațiile și finanțările acestora: „Acestea se bazează pe informația ‘pe surse’ că aș fi sesizat organele de urmărire penală cu privire la acțiunile desfășurate de câteva ONG-uri, prin care sunt sabotate, de ani de zile, proiectele energetice. În interesul cui, oare? Și pe banii cui, oare?”
Potrivit ministrului Energiei, România a investit până acum 4,63 miliarde de lei în hidrocentrale blocate de ani de zile: Răstolița (90% finalizată), Surduc-Siriu (89% finalizată), Cornetu-Avrig (95% finalizată), Pașcani (75% finalizată).
În total, peste 300MW noi pentru sistemul energetic național, plus toate beneficiile aferente acestor investiții, mai ales protecția împotriva efectelor inundațiilor.
Despre ce efecte asupra mediului poate fi vorba pentru investiții care sunt atât de aproape de finalizare?, a detaliat el.
În mesajul său, Burduja a amintit și de proiectul Neptun Deep din Marea Neagră, o investiție de 4 miliarde de euro care ar dubla producția de gaz românesc, ar crea locuri de muncă și ar reduce dependența energetică a Europei de gazul rusesc.
Toate aceste investiții sunt atacate și blocate la fiecare pas, la fiecare procedură, la fiecare acord/aviz sau ordin de ministru, de câteva organizații,” a acuzat Burduja, menționând că dacă aceste proiecte ar fi fost finalizate, România ar fi avut astăzi o energie mai sigură și mai ieftină, mii de locuri de muncă noi și o industrie mai competitivă.
Ministrul Energiei a respins criticile potrivit cărora aceste proiecte sunt moșteniri comuniste, afirmând că ele reprezintă o necesitate pentru independența energetică a României.
Nu sunt proiectele “lui Ceaușescu”, după cum afirmă unii. Sunt proiectele pe care vrem să le lăsăm moștenire generațiilor viitoare, pentru o Românie independentă energetic, puternică, fără influențe din Est, a menționat el.
Burduja a reafirmat susținerea pentru societatea civilă și pentru demersurile de bună-credință, dar a avertizat că acțiunile care contravin interesului național nu vor fi tolerate.
Cei care încalcă legea trebuie să răspundă exemplar. Toate presiunile, amenințările și campaniile negative nu ne intimidează, ne motivează. Iar adevărul și dreptatea înving întotdeauna, mai devreme sau mai târziu.
România trebuie să fie independentă și sigură în și prin sectorul energetic, fără să mai depindă vreodată de cei care au folosit energia, decenii la rândul, ca armă de șantaj, a adăugat ministrul Energiei.
CITEȘTE ȘI:
Olga Borșcevschi
Absolventă a Universității de Stat din Republica Moldova, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Borșcevschi Olga a debutat în presă la televiziunea Realitatea TV Moldova și la site-ul Evenimentul mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Moscova, atacată cu drone. Cel mai mare atac ucrainean de până acum
Calcul complet. Câți ani trebuie să ai pe cartea de muncă, pentru a primi la...
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
Ce se întâmplă dacă mori într-un vis. Oamenii de știință au găsit răspunsul
Ce a trăit Raluca Pastramă alături de Ibrahim Ibru! Motivul pentru care s-a căsătorit cu...
Doi soți din Cluj s-au mutat la țară și au construit un „cartier” idilic de...
„Planuri pentru cel mai rău scenariu”. Pentagonul se pregătește pentru ordine controversate ale lui Trump
Vedeta care a sărăcit după un mare scandal! Acum locuiește la o fermă unde crește...
Cele mai sexy vedete din România trecute de 50 de ani. Au pozat și-n reviste...
"Un nenorocit de om, cum să facă aşa ceva". Filmul teribilului accident din Suceava, soldat...
Polițist de 21 de ani, găsit mort în baia secției de poliție unde lucra. Cum...
Cum a fost surprinsă Kate Middleton, la două luni de la încheierea tratamentului pentru cancer....
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Care e amenda pentru depășirea limitei de viteză cu 20 km/h
Liderul opoziţiei din Germania l-a numit pe Olaf Scholz o „raţă şchioapă”. Merz e încrezător...
S-a găsit un tunel INTERSTELAR lângă Pământ și se știe EXACT unde duce
Permisul auto trebuie schimbat. Ce teste trebuie să dea persoanele care au sub 25 de...
Rezultate Loto azi, 10 noiembrie 2024. Numerele câștigătoare duminică la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super...
VIDEO El este polițistul care a murit chiar în secție! Flavius avea doar 21 de...
Ce rochie ar fi trebuit Cristina Șișcanu să poarte la aniversarea ei? De ce a...
Horoscop săptămânal 11 noiembrie - 17 noiembrie 2024: Influențele planetare prezic noi începuturi în zona...
BANCUL ZILEI. Profa către Bulă:- Vorbește-mi despre Creangă..
Un fizician crede că a găsit ecuația mișcărilor pisicilor