EXCLUSIV VIDEO | Șeful ISC dezvăluie neregulile descoperite la construcțiile din Năvodari. 25% din lucrările la hotelurile și blocurile verificate au fost oprite

Publicat: 19/02/2023, 10:00

Inspectorul general al Inspectoratului de Stat în Construcții (ISC), Paul Racoviță, a detaliat, într-un interviu la GÂNDUL EXCLUSIV, stadiul anchetei de amploare privind investițiile din Năvodari, dispusă de Corpul de Control al premierului, după o serie de nereguli apărute în spațiul public. Raportul este în curs de finalizare, iar șeful ISC nu exclude ca pe viitor să fie verificată și zona de sud a litoralului, unde spune că au început să se mute marii dezvoltatori.

Controlul tematic al inspectorilor în costrucții a vizat obiective – hoteluri, blocuri de apartamente, aparthoteluri – din stațiunea Năvodari, așa cum este stipulată prin lege, la nord de Mamaia.

Presa locală scria, în primăvara anului trecut, că toate clădirile care au fost autorizate și se aflau în curs de execuție din zona Mamaia Nord sunt verificate de o echipă de specialiști din cadrul Inspectoratului de Stat în Construcții. Se întâmpla la nici o lună după ce Garda Națională de Mediu anunța că 98% din șantierele de construcții de pe litoralul Mării Negre, verificate în cadrul unui controlul dispus de Comisariatul General, nu respectă legislația de mediu.

Mai mult, amintea presa locală, în aprilie 2021, la un incendiu care a afectat fațada unui imobil nou, pompierii constănțeni nu au putut interveni ca la carte pentru localizare și stingere, din cauza imobilelor construite haotic, înghesuite și a lipsei de spațiu. Reprezentanții ISU transmiteau că autospecialele nu au putut interveni frontal, ci au rămas în spatele construcției, pompierii fiind nevoiți să care echipamentele de stingere pe jos.

Sute de sancțiuni pentru calitatea în construcție la Năvodari

Șeful ISC a precizat că inspectorii au controlat 200 de obiective de construcție aflate în execuție, unde au fost găsite nereguli cât să fie date 300 de sancțiuni.

Am cam terminat partea de calitate la ceea ce însemna execuție pe obiective cel puțin de la patru etaje în sus, neavând capabilitatea de a ne ocupa de absolut tot ce înseamnă. Au fost undeva la 200 de obiective în execuție verificate – hotel, bloc, aparthotel de la patru etaje în sus. Pe aproape 200 de obiective, numai în execuție s-au aplicat aproape 300 de sancțiuni. Nu înseamnă că toate sunt catastrofale, poate n-a avut diriginte, poate nu a întocmit documentele”, a precizat șeful ISC, organul tehnic specializat care exercită controlul de stat în domeniul construcțiilor.

Potrivit lui Paul Racoviță, activitatea de control în etapa de execuție a fost finalizată, dar cea care vizează evaluarea autorizațiilor de construire a rămas un pic în urmă, asta și din cauza „numărului total insuficient de arhitecți pe care instituția îi are”.

La sfârșitul anului trecut, inspectorul general atrăgea atenția asupra lipsei acute de personal, mai ales asupra deficitului de arhitecți, care erau 20, în toată țara. În plus, Paul Racoviță a declarat la GÂNDUL EXCLUSIV că personalul ISC nu poate asigura prezența pe toate șantierele țării.

„S-au verificat aproape 30 de obiecte, asta însemnând construcții efective. Suntem, la acestea 30, la peste 80 de acte de control, asta înseamnă certificat, una, două, trei autorizații, depinde câte au avut fiecare. Din cele 28 de obiecte, sunt aproape 30 de sancțiuni date pe emitere cu încălcarea prevederilor legale”, a detaliat Paul Racoviță.

Autorizații de construcție ilegale în Mamaia Nord-Năvodari

Conform statisticilor Inspectoratului de Stat în Construcții, până în prezent, în urma controalelor din zona de nord a litoralului, au fost date 36 de sancțiuni contravenționale persoanelor responsabile cu emiterea autorizațiilor, într-un cuantum de 224.000 de lei.

În cazul a 11 obiective de investiții s-a constatat că 17 autorizații au fost emise cu încălcarea prevederilor legale.

Întrebat dacă, având în vedere că emiterea autorizațiilor este atributul autorităților locale, astea au fost emise fără ca beneficiarii să aibă toate documentele în regulă, Paul Racoviță a prezentat situații minore sau la limita acestor reglementări.

Și aici este o mare discuție și putem încadra aceste neconformități pe emiterea autorizațiilor în trei zone mari: lipsește un aviz, nu este cererea completată, nu am avizul de la Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI), extrasul la zi, nu e o catastrofă, nu putem spune: «Casa aia stă aiurea acolo».

Mai sunt chestiuni la cât se poate de limită. Avem un caz pe care îl vom trata cu înțelegere: spune regulamentul 20 de metri front stradal al parcelei, eh, omul ăla are 19,80 și ceva, vorbim de undeva de 10 centimetri, da?”, a explicat Paul Racoviță.

”Marii dezvoltatori se mută pe la Neptun, Olimp, ajungem și acolo”

Inspectorul general al ISC a vorbit și de „interpretări mai mult sau mai puțin corecte ale administrației publice” în emiterea autorizațiilor de construire, care vor fi incluse în raportul final, aflat în curs de elaborare.

Mai mult, conducerea ISC a înaintat Instituției Prefectului județului Constanța aproximativ 15 documentații pentru a fi atacate în instanța de contencios.

„Și aici este un pic de inechitate a legii, dacă vreți, pentru că titularul de autorizație – vorbim de lucruri normale, s-a dus, a cerut o autorizație, i s-a dat așa -, că nu i s-a cerut avizul, că nu a respectat documentația de urbanism, până la urmă trebuie să luăm și prezumția de nevinovăție, de ce să răspundă un beneficiar de autorizațiile acestea?”, a afirmat Paul Racoviță.

Pe segmentul controlul calității în construcții, la Năvodari au fost dispuse la 55 de obiective de investiții măsura opririi lucrărilor, până la remediere.

„Este vorba de undeva la 25% din totalul controlat”, a precizat inspectorul șef al ISC cu privire la controlul din Năvodari, una dintre cele mai scumpe zone ale litoralului românesc.

Mai sunt și alte zone de interes, văd că se mută pe partea de sud marii dezvoltatori, pe la Neptun, pe la Olimp, tot așa, cu documentații, și probabil că vom ajunge să ne uităm și la aceste lucruri”, a precizat Paul Racoviță.

Mii de amenzi pe șantiere unde se încalcă reguli

Raportul de activitate pe anul 2022, pus la dispoziție de șeful Inspectoratului de Stat în Construcții, arată că din totalul de peste 69.500 de activități, inspectorii ISC au constatat peste 13.000 de deficiențe – cu diferite grade de gravitate -, au dispus peste 12.700 de măsuri și au aplicat peste 2.300 de sancțiuni contravenționale, cu o valoare de peste 22 de milioane de lei.

Raportul arată că, în toată țara, lucrau 378 de inspectori cu atribuții de control la data de 31 decembrie 2022, astfel că media a fost de 178 de activități pentru fiecare dintre ei anul trecut.

Defalcat, la categoria activitate de control în execuție, au fost aproape 15.600 de controale anul trecut, în cazul cărora s-au constatat peste 7.300 de deficiențe și s-au dispus tot atâtea măsuri, aproape 2.000 de sancțiuni contravenționale, în valoare de aproape 19 milioane de lei.

Separat, la subcategoria controlul privind autorizarea executării lucrărilor de construcții, au fost efectuate peste 2.100 de verificări, în urma cărora s-au constatat aproape 2.000 de deficiențe, s-au dispus peste 1.600 de măsuri și s-au aplicat 228 de sancțiuni contravenționale, în cuantum de aproximativ 1,25 milioane de lei.

Urmăriți interviul integral:


CITEȘTE ȘI:

EXCLUSIV VIDEO | Cât de pregătită este România pentru un cutremur major? Paul Racoviță, inspector general ISC: „Dă, Doamne, să nu se întâmple”

EXCLUSIV VIDEO | Planșeul de la Piața Unirii riscă să se prăbușească. Paul Racoviță: „Imaginile din interior sunt departe de a fi liniștitoare. Pe o zonă mare, capacitatea de rezistență e depășită”

EXCLUSIV VIDEO | Care este, de fapt, stadiul zonelor construite protejate? Paul Racoviță (ISC): „Luăm multe din planșele de la nivelul anului 2000 și cu Google Maps vedem unde s-a ajuns”

EXCLUSIV VIDEO | Cum se construiește în România. Paul Racoviță, inspector general ISC: „Nu putem nici să mergem să legitimăm vecinul, nici să intrăm în casă peste cineva”

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Ancuţa Popoviciu rămâne judecătoarea dosarului de la 2 Mai. Judecătoria Mangalia a respins defintiv cererea...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Cum s-a îmbogățit peste noapte un cuplu de britanici! Cei doi au găsit un vas...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Oana Roman suferă din nou. Tragedie infinită, după ce şi-a pierdut mama: Să sărbătorești în...
Noi taxe și impozite. Românii care rămân cu mai puțini bani
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Nepotul lui Florin Salam, Adrian Petrache, reușită uriașă în carieră: "'Cu bucurie și recunoștiință, vă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Sateliții lui Elon Musk ar putea distruge câmpul magnetic al Pământului