Șeful NATO spune că alianța își va spori prezența în Marea Baltică dacă Suedia va depune cererea de aderare

Șeful NATO spune că alianța își va spori prezența în Marea Baltică dacă Suedia va depune cererea de aderare
sursa foto: Pixabay
Publicat: 05/05/2022, 18:57

NATO își va spori prezența în jurul granițelor Suediei și în Marea Baltică în timp ce se procesează o potențială cerere de aderare la alianță, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Suedia și Finlanda au rămas benevol în afara alianței, dar anexarea Crimeei de către Rusia în 2014 și invazia Ucrainei au determinat aceste țări să își regândească politicile de securitate, iar aderarea la NATO pare din ce în ce mai probabilă.

Ambele țări caută să obțină asigurări de protecție militară în timpul unui proces de cerere, care ar putea dura până la un an pentru a fi aprobat de toți membrii NATO.

„Sunt convins că vom găsi soluții pentru nevoile de securitate pe care Suedia le va avea într-o perioadă de tranziție”, a declarat Stoltenberg, potrivit Agerpres.

„Din momentul potențial în care Suedia depune cererea, iar NATO spune că dorește ca Suedia să adere, există o obligație foarte puternică din partea NATO de a putea garanta securitatea Suediei”, a spus Stoltenberg, adăugând că aceasta va include o prezență sporită în jurul Suediei și în Marea Baltică.

Moscova a avertizat Suedia și Finlanda de „consecințe grave” și că ar putea desfășura arme nucleare și rachete hipersonice în exclava europeană Kaliningrad dacă Suedia și Finlanda devin membre NATO.

Miercuri, ministrul suedez de externe, Ann Linde, a declarat că SUA au oferit Suediei „asigurări de securitate” pentru perioada de aplicare, dar „nu garanții concrete de securitate”.

Suedia și Finlanda sunt așteptate să ia o decizie privind solicitarea de aderare la NATO în această lună.

Alexandru Tosa
Student al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând din mai 2021 face parte din echipa GÂNDUL, unde tratează subiecte politice, atât laciteste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase