Shanghai, în lockdown total pe o perioadă nedefinită de timp. Autoritățile chineze au testat de coronavirus toți cei aproape 26 de milioane de locuitori

Shanghai, în lockdown total pe o perioadă nedefinită de timp. Autoritățile chineze au testat de coronavirus toți cei aproape 26 de milioane de locuitori
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 05/04/2022, 11:24

Autoritățile chineze au extins marți lockdown-ul din Shanghai pentru toți cei 26 de milioane de locuitori ai orașului, după ce testele au arătat că noile cazuri de COVID-19 au crescut la peste 13.000 pe zi, scrie Reuters

Cel puțin 38.000 de angajați au fost dislocați în Shanghai din alte regiuni în ceea ce presa de stat a descris ca fiind cea mai mare operațiune medicală la nivel național de la închiderea orașului Wuhan la începutul anului 2020, după primul focar cunoscut de coronavirus. Politica de carantină a orașului a fost criticată pentru că a separat copiii de părinți și a plasat cazurile asimptomatice printre cei cu simptome.

Unii experți în sănătate publică spun că nu mai este o strategie eficientă. „Nu cred că aceasta este o idee bună, deoarece după mai mult de 24 de luni de pandemie știm mult mai multe”, a spus Jaya Dantas, profesor de sănătate internațională la Universitatea Curtin din Australia, adăugând că strategiile Chinei pentru combaterea COVID-19 trebuiau revizuite. Chinezii au împărtășit videoclipuri pe rețelele sociale, exprimându-și îngrijorarea cu privire la izolare.

Sun Chunlan, vicepremierul Chinei responsabil cu prevenirea COVID, a îndemnat organizațiile de partid să „facă tot posibilul” pentru a ajuta rezidenții să-și rezolve problemele, cum ar fi asigurarea accesului la medicamente, alimente și apă. Mii de locuitori din Shanghai au fost închiși în unități rudimentare de „carantină centrală” după ce au fost testați pozitiv, fie că sunt simptomatici sau nu.

Într-un interviu acordat sâmbătă la ziarul People’s Daily al Partidului Comunist, Chen Erzhen, un medic responsabil de o unitate de carantină din Shanghai, a spus că este posibil ca China să revizuiască abordarea și să permită pacienților asimptomatici să rămână acasă, mai ales dacă numărul cazurilor va continua să crească.

Shanghai a impus restricții dure săptămâna trecută, deoarece autoritățile s-au luptat să țină sub control ceea ce a devenit cel mai mare focar de COVID-19 din oraș. „În prezent, prevenirea și controlul epidemiei din Shanghai se află în etapa cea mai dificilă și cea mai critică”, a declarat Wu Qianyu, un oficial al comisiei municipale de sănătate, la un briefing de marți.

Shanghai a raportat un record de 13.086 de noi cazuri asimptomatice de coronavirus pe 4 aprilie, au declarat autoritățile pe canalul lor WeChat, în creștere față de 8.581 în ziua precedentă, după ce un program de testare la nivel de oraș a a fost impus la peste 25 de milioane de oameni în 24 de ore. Guvernul a declarat că a colectat luni 25,7 milioane de probe în 2,4 milioane de eprubete și aproape 80% din acestea au fost testate până marți dimineața. Toate rezultatele pozitive sunt urmărite la nivel individual.

Proporția cazurilor asimptomatice este mult mai mare în Shanghai decât în ​​restul lumii, fapt care a fost atribuit unui proces de screening care prinde persoanele infectate înainte de a se îmbolnăvi. Cu toate acestea, experții au spus că nu se explică de ce cazurile simptomatice au scăzut luni la 268, de la 425 cu o zi mai devreme.

Analiştii din afara Chinei avertizează asupra costurilor economice ale campaniei de reducere a infecţiilor. „Ceea ce este cel mai frapant în Shanghai este dificultatea pe care o întâmpină autoritățile în gestionarea logisticii, în special condițiile din unitățile centralizate de carantină”, a declarat Michael Hirson, analist pentru China la consultanța Eurasia Group.