Studenții la Drept au dat examen pentru intrarea în Barou în zgomot de motoare turate la maxim și probe de sunet. Reacția șefului UNBR

Studenții la Drept au dat examen pentru intrarea în Barou în zgomot de motoare turate la maxim și probe de sunet. Reacția șefului UNBR
Sursa foto - ARHIVĂ: Alexandra Pandrea/Gândul
Publicat: 20/09/2021, 14:02

Absolvenții de Drept care au susținut examenul de intrare în avocatură au avut parte, duminică, la Romexpo, de probe de sunet și de un concurs de drift-uri, astfel că au fost nevoiți să susțină o probă definitorie pentru cariera lor într-un vacarm de nederscris. Studenții vor organiza un protest luni, la ora 17.00, în fața Curții de Apel București și au lansat o petiție online pentru reluarea examenului de admitere în Barou.

Traian Briciu, președintele Uniunii Naționale a Barourilor din România (UNBR) a declarat pentru GÂNDUL că memoriul studenților nu a ajuns la el, dar a fost informat că studenții ar fi avut parte de zgomot între 5 și 20 de minute.

În petiție, studenții spun că zgomotul a durat 3 ore, aproape pe toată perioada în care au susținut examenul. Ei sunt revoltați, mai ales că taxa de examen a fost de 1.400 de lei.

Șeful UNBR: „Organizatorii au luat măsuri de reducere a zgomotului. Au reușit în 15-20 de minute”

„Eu am fost informat că pentru aproximativ 15-20 de minute a fost un zgomot pe care cei care au organizat l-au înlăturat. Am să fac o analiză exactă în Comisia permanentă, cât de curând, pe baza plângerilor și petițiilor lor (ale studenților – n.r.). Nu le-am văzut, nu le-am primit încă, dar am înțeles că sunt și vor fi tratate cu toată seriozitatea”, a declarat pentru GÂNDUL avocatul Traian Briciu, șeful UNBR.

Reporter: Se va reorganiza examenul?

Av. Traian Briciu: Nu vă pot spune așa ceva. Dacă v-aș spune, ar fi o depășire a tuturor atribuțiilor mele pentru că nu eu decid lucrul ăsta, decide Consiliul Uniunii, sunt o sută și ceva de oameni. Eu, cel mult, pot să le expun situația și pot să am o susținere anume, pe care o să o am după ce văd probele. Știu că a existat așa ceva, am fost informat. Am mai fost informat că au încercat să ia imediat măsuri privind reducerea zgomotului generat de alte activități care se defășurau acolo. Se vede că au reușit cam în 15-20 de minute. Acum, care a fost impactul, părerea mea este că trebuie văzut. Pe baza memoriului lor, pe baza a cee ace pot să relateze și cei care au fost prezenți – că au fost mulți, și din comisiile noastre – și, sigur, voi susține o soluție în Comisia permanentă a Uniunii și în Consiliu.

Reporter: Am citit ce au scris studenții în petiție și ei spun că, din 4 ore cât a durat examenul, au avut liniște 1 oră.

Av. Traian Briciu: Aici nu concordă declarațiile. Eu am ascultat și variante cu 5, și variante cu 15, și variante cu 20 de minute. Acum mi-ați spus și dvs. cu 3 ore.

Reporter: Cine a organizat examenul, cine este responsabil?

Av. Traian Briciu: Responsabilă e Uniunea națională (a Barourilor din România – n.r.), evident, noi am organizat.

Reporter: La Romexpo, programele sunt afișate acolo: cine are concert, cine are eveniment de drift.

Av. Traian Briciu: Am înțeles lucrul ăsta.

Reporter: Deci se vor lua măsuri.

Av. Traian Briciu: Evident, asta trebuie să discut cu toți decanii prezenți și atunci o să luăm cele mai bune măsuri. Deocamdată, memorial nici nu a ajuns la mine. Evident, examenul își parcurge toate etapele, trebuie terminat, după care vedem ce măsuri se iau.

Ce au scris studenții la Drept în petiție

O petiție pentru reluarea examenului de admitere în profesia de avocat – sesiunea septembrie 2021a fost postată pe internet și a strâns deja sute de semnătruri.

„Având în vedere condițiile improprii de desfășurare a examenului din 19 septembrie 2021, în toate sălile de examen auzindu-se extrem de tare repetițiile pentru concertul 5Gang, dar și drifturile din cadrul European Car Festival, solicităm reexaminarea în condiții normale, apte pentru concentrarea ce este obligatorie și necesară pentru promovarea acestui examen dificil, costisitor și extrem de important pentru toți cei ce îl susțîn, în următoarele 30 de zile!”, se arată în petiție.

„În ultimele 2 ore, capacitatea de concentrare era redusă considerabil din cauza concursului de mașini organizat în cadrul Romexpo, plus proba de sunet de pe scena montată. Ambele erau sub 100 m distanță și zgomotoase peste măsură”, scrie un student care a susținut examenul.

„Este imposibil să susții un examen de dificultate ridicată în condiții de zgomot intens și continuu! Este împotriva firii, învățam la bibliotecă, unde nu se aude musca, dar dăm examen în concerte și concursuri de drifturi!”, scrie unul dintre studenții la Drept care a semnat petiția.

„Condițiile de examen au fost execrabile: la puțin timp după începerea acestuia, au început zgomote de motoare turate, probe de sunet, care au durat până la sfârșitul examenului. Foarte puțini s-au putut concentra asupra subiectelor, în zgomotele asurzitoare”, a scris un alt student.

Selly: „Dacă am fi știut, am fi amânat acele probe de sunet”

Artistul Andrei Șelaru, cunoscut drept „Selly”, și-a cerut scuze și a explicat că, în momentul repetițiilor, nu știa că studenții la Drept susțin un examen într-un pavilion alăturat.

„Mie mi se pare complet nedrept față de cei care au dat examenul de Barou, pentru a deveni avocați, față de studenții care au învățat un an de zile pentru un examen extrem de greu. Fără să vreau am fost implicat în situația asta și vreau să fac câteva clarificări. Pentru cei care nu știu, noi am avut probele de sunet la Romexpo undeva pe la ora 14.00. În timp ce noi aveam probele de sunet, un alt organizator închiriase acel pavilion central – să-i spunem așa – pentru un eveniment cu drifturi. Era foarte zgomotos, era fum de la cauciucuri, înțeleg că s-a declanșat chiar și o alarmă de fum. În tot acest timp – noi nu aveam habar, eu am aflat abia după – studenții de la Drept dădeau examenul de Barou. Mi se pare complet iresponsabil din partea celor care au organizat acel examen să nu se intereseze ce alte evenimente aveau loc în Romexpo la acel moment. Organizatorul evenimentului nostru și noi, formația, nu am fost informați că în timp ce dădeam probele de sunet niște tineri dădeau un examen extrem de greu acolo. Dacă am fi știut treaba asta – și îmi pare extrem de rău că n-am știut – am fi făcut tot posibilul să amânăm acele probe de sunet. (…) Considert că responsabilitatea este a organizatorului examenului,nu știu dacă este Baroul Buucrești sau altcineva. (…) Mi se pare un derapaj și o bătaie de joc la adresa unor studenți care au învățat o grămadă pentru examenul ăla, îmi pare rău că  nu am știut că se organizează examenul respective (…) și consider că toți studenții care au dat examen acolo ar trebui să își ceară drepturile și ar trebui să denunțe această bătaie de joc”, a spus Selly.

Ionut Muresan
Ionuț Mureșan este reporter pe domeniul Justiție-Afaceri Interne din 2006 și a lucrat de atunci pentru publicațiile NewsIn, Gardianul, Puterea, Mediafax, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Ion Iliescu și Petre Roman, acuzați de infracțiuni împotriva umanității în dosarul Mineriadei. Ce riscă...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Traian Băsescu spune adevărul despre Ion Iliescu: Este prea târziu
Profeția lui Elon Musk: „A mai rămas doar un an”
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”