SUA apreciază extinderea geostrategică a companiei elene PPC, după achiziționarea Enel România: „O viziune mai largă a Inițiativei celor Trei Mări”

SUA apreciază extinderea geostrategică a companiei elene PPC, după achiziționarea Enel România: „O viziune mai largă a Inițiativei celor Trei Mări”
Georgios Stassis – CEO al PPC (dreapta) - și Geoffrey Pyatt, secretarul adjunct al SUA pentru resurse energetice
Publicat: 15/02/2024, 11:28
Actualizat: 15/02/2024, 11:58

Compania elenă de electricitate PPC – unul dintre marii jucători de pe piața energetică europeană – a achiziționat recent Enel România, iar această mutare importantă în Balcani este parte integrantă a unui plan de perspectivă pe termen lung, apreciat și urmărit cu mare atenție de SUA. România are un rol strategic din punct de vedere energetic, iar reprezenții PPC au insistat asupra importanței acestei interconexiuni.

Aflat în SUA, pentru a participa la cel de-al 5-lea Forum pentru Europa de Sud-Est și Mediterana de Est, desfășurat la Washington și co-organizat de Kathimerini English Edition, Forumul Economic Delphi și Consiliul Hellenic American Leadership (HALC), Georgios Stassis – președinte și CEO al PPC – s-a întâlnit cu Geoffrey Pyatt, secretarul adjunct al SUA pentru resurse energetice.

Ținând cont de întreg scenariul actual, prezența PPC pe coridorul Grecia-Bulgaria-România-R.Moldova-Ucraina – fie că este vorba despre LNG sau de electricitate – este apreciată la justa valoare strategică și economică de către SUA, iar pass-media din Grecia a analizat implicațiile întâlnirii dintre CEO-ul companiei PPC, Georgios Stassis, și Geoffrey Pyatt.

Un coridor strategic, o nouă arhitectură a cooperării

Întîlnirea dintre Georgios Stassis și Geoffrey Pyatt a avut loc la Washington, fiind urmată și de participarea la o conferință pe tema cooperării din Mediterana de Est.

Noua miză a PPC în România, a spus Geoffrey Pyatt, este una foarte importantă, în contextul general, iar acum Grecia este legată printr-un coridor strategic esențial până în Republica Moldova și Ucraina. Tranziția către regenerabile, renunțarea la cărbune în Europa Centrală și de Vest, dar și – mai ales – diminuarea influenței lui Vladimir Putin sunt vitale.

Coridorul vertical care leagă Grecia până în Moldova și Ucraina este un exemplu foarte puternic al modului în care traducem acea viziune mai largă a Inițiativei celor Trei Mări în noi arhitecturi ale cooperării care, în acest caz, vor fi importante atât pentru renunțarea la cărbune în Europa Centrală și Balcanii de Vest, cât și la diminuarea influenței lui Vladimir Putin, care folosește gazul și energia drept armă. O realizarea foarte importantă, temă pe care am avut oportunitatea de a vorbi în această dimineață cu CEO-ul PPC. A fost foarte încurajator să aud cât de mult succes a avut PPC în transformarea sa, dar și noua miză a PPC în România, eforturile pe care le face pentru a accelera tranziția spre regenerabile în Grecia și în regiune”, a declarat Geoffrey Pyatt.

  • Acest coridor strategic traversează trei din cele 13 țări ale „Inițiativei celor Trei Mări”, situate în jurul Mării Baltice, Mării Negre și Mării Adriatice – Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria, Slovenia, Austria, Croația, România, Bulgaria și Grecia.
  • În luna septembrie a anului 2023, Ucraina și Republica Moldova au primit statutul de state participante asociate.

Proiectul geopolitic – sprijinit de SUA – de o importanță economică indiscutabilă fost creionat în anul în 2015 – la inițiativa Croației și Poloniei – și a cuprins, încetul cu încetul, toate statele care s-au aflat sub influența fostei Uniuni Sovietice, în spatele Cortinei de Fier. Inițiativa celor Trei Mări este o platformă politică a țărilor membre UE din Europa Centrală și de Est. Scopul acestei inițiative este stimularea cooperării în regiune, accelerarea proceselor de modernizare a infrastructurii și consolidarea independenței energetice.

Georgios Stassis: „Tranziție energetică, noi investiții de generare curată și flexibilă în Grecia, România, Bulgaria”

Georgios Stassis – președinte și CEO al PPC – a declarat după această întâlnire că subiectele discutate cu Geoffrey Pyatt au vizat planurile PPC privind tranziția energetică, noile investiții în generarea de energie curată și flexibilă în Grecia, România, Bulgaria și în restul regiunii, precum și rolul important al PPC în ceea ce privește extinderea coridoarelor energetice regionale și Inițiativa celor Trei Mări.

„L-am informat despre planurile noastre de tranziție energetică, noi investiții de generare curată și flexibilă în Grecia, România, Bulgaria și restul regiunii și despre rolul important al PPC SA în extinderea coridoarelor energetice ale regiunilor și a Inițiativei Trei Mări”, a transmis Georgios Stassis după această întâlnire.

PPC a finalizat deja achiziția ENEL România, care include rețele, activitatea de furnizare și unități SRE, în timp ce noul plan de afaceri prezentat recent include extinderea pe piața bulgară și/sau în regiunea mai largă, unde grupul intenționează să aibă 1,1 GW. capacitatea instalată până în 2030.

„PPC are o oportunitate uriașă întrucât a intrat deja în coridorul strategic al Balcanilor, având ca punct de bază România prin achiziționarea Enel, dar având și planuri de a realiza achiziții în Bulgaria, ceea ce ar însemna acces la o piață unificată de aproape 40 de milioane de consumatori, fără restricții și tranzacții transfrontaliere, ceea ce îi permite vânzarea în mod liber a energiei electrice între țări”, a notat, în urma acestei întâlniri, Liberal.gr.

Mai mult, PPC va avea acces, în România, la zăcămintele bogate din Marea Neagră. Filiala se va aproviziona, la prețuri bune, cu GNL-ul care ajunge în porturile grecești prin stațiile de la Revythoussa și Alexandroupolis, cu perspective de export ulterior către țările din „Inițiativa celor Trei Mări”.

O astfel de posibilitate este, de asemenea, apreciată de SUA.

Rol strategic al României, planuri de investiții ambițioase

Încă de la primele declarații făcute pentru presa din România, compania elenă de electricitate PPC a invocat rolul strategic al României. Reprezentanții companiei PPC au insistat asupra importanței interconexiunii energetice dintre Grecia și România via Bulgaria, dar au specificat și că au planuri de investiții ambițioase.

Confirmarea acestor declarații a venit la momentul publicarii planului strategic al PPC pentru perioada 2024-2026.

Planul prevede o accelerare a investițiilor la niveluri record. La nivel de grup, PPC are un portofoliu de proiecte de 18 GW pentru capacități de energie regenerabilă, din care o treime vizează România.

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate...
Dieta Monicăi Anghel. A slăbit enorm în ultimii ani: alimentele la care a renunțat total!...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
O cisternă cu etanol s-a răsturnat pe carosabil, în Vrancea! Șoferul a decedat
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Regula pe care șoferii NU TREBUIE să o încalce niciodată. Legea din ROMÂNIA spune clar
Mulți români riscă amenzi de 1 mai. Unde se poate ieși la grătar
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Decizia luată de autoritățile japoneze, exasperate de turiștii care vin la Muntele Fuji