VIDEO | Tanczos Barna: Aerul poluat este din cauza traficului, din cauza încălzirii cu centrale individuale și arderile necontrolate

Publicat: 17/11/2021, 22:09
Actualizat: 17/11/2021, 22:30

Ministrul demis al Mediului, Tanczos Barna, a declarat, miercuri, la Digi24, că traficul rutier reprezintă cel mai important factor de poluare. Totodată, el a precizat că odată cu venirea frigului, centralele proprii produc poluare, dar mai ales arderile necontrolate pe care anumite comunități de produc în mod intenționat pentru a extrage metale pe care le valorifică ulterior și care nu mai sunt deloc speriate de amenzi, dosare penale sau chiar arestări.

„În primăvară, am comandat un studiu de la un institut de cercetare şi am avut câteva rezultate care confirmă faptul că în continuare una dintre cele mai importante surse de poluare rămâne traficul. Sunt măsurători ştiinţifice din preluarea din filtre a compuşilor chimici care au fost adunate PM 10, PM 2,5 în staţiile oficiale şi au fost duse la laboratoarele de specialitate”, a declarat ministrul Mediului.

Ministrul susține că deși controalele s-au înmulțit în ultima perioadă, poluarea continuă să crească din pricina iresponsabilității celor care o produc, neținând seama de consecințe.

„Am constatat că în anumite perioade, foarte ciudat, în zilele de weekend, sâmbătă de cele mai multe ori apare acea contribuţie a unor incendieri. Împreună cu Consiliul Judeţean Ilfov şi Garda de Mediu am stabilit pentru această toamnă patrule în punctele roşii, în acele sate unde împreună cu Poliţia din judeţul Ilfov, poliţiile locale din comune astfel încât să ţinem sub control acest fenomen. Vor mai fi, din păcate, pentru că iresponsabilitatea e uriaşă, controalele s-au înmulţit, am avut din 17 octombrie până în 17 noiembrie aproape 200 de controale în acest domeniu”, a spus Barna.

El a precizat că aceste controale se vor intensifica în perioada următoare.

„Vom intensifica controalele în jurul Bucureştiului, exact în zonele unde au fost asemenea arderi şi sperăm să reducem contribuţia acestui factor la poluarea aerului din Bucureşti”, a afirmat Tánczos Barna.

Ministrul Mediului declară, vădit neputincios, că există comunități pentru care amenda, dosarul penal sau chiar și arestările nu mai reprezintă nimic și continuă să ignore cu bună știință și nepăsare să polueze mediul înconjurător prin arderi de cabluri și materiale pentru a extrage metale pe care mai apoi le valorifică.

„Există comunităţi unde nu contează. Unde nici amenda, nu contează, nici arestarea nu contează, cătuşele nu sunt o sperietoare. Trebuie mers acolo aproape zilnic. Zilnic controlat, verificat, confiscate aceste materiale, este foarte important ca aceste materiale să fie confiscate, că este un minus pentru acei cetăţeni care încearcă să le valorifice după ardere”, a spus ministrul.

Tánczos Barna speră să se instaleze un Guvern pentru a putea lua o decizie prin care ar putea fi eliminată posibilitatea achiziţionării materialelor rezultate din arderi la firmele care le comercializează mai departe pentru a putea fi stopat acest fenomen care poluează zilnic aerul.

„Dacă reuşim să instalăm noul Guvern va trebui să luăm o decizie tranşantă şi să eliminăm posibilitatea achiziţionării materialelor rezultate din arderi la firmele care le comercializează mai departe pentru că trebuie să urmărim şi traseul banilor. Foarte multe din aceste incendieri se fac cu scopul de a obţine nişte venituri, din păcate foarte mici pentru acele comunităţi, dar importante pentru ei”, a explicat Tanczos Barna.

Ministrul susține că traficul rutier reprezintă un factor major de poluare, însă și centralele proprii reprezintă un factor de poluare. El spune că ar trebui interzise centralele individuale și instalate în locul lor panouri fotovoltaice.

„Aerul poluat va fi poluat din cauza traficului, din cauza încălzirii, foarte multe centrale individuale – este o situaţie de fapt – nu poţi să te duci în trecut să le scoţi din apartamente, dar măcar pentru blocurile noi. Trebuie să interzicem să fie instalate centrale individuale pentru construcţiile noi, să începem de undeva”, a mai transmis Tánczos Barna.