TEST auto-IQ | Care dintre cele trei vehicule va trece ultimul prin intersecția din imagine?

TEST auto-IQ | Care dintre cele trei vehicule va trece ultimul prin intersecția din imagine?
Publicat: 08/03/2022, 12:28

Prioritatea de trecere este un capitol esențial pentru siguranța participanților la trafic – fie ei șoferi, pasageri sau pietoni – și există numeroase resurse online pentru cei care vor să meargă la examenul pentru carnetul auto, dar și pentru cei care vor să își testeze sau împrospăteze cunoștințele.

Una dintre întrebările Direcției Regim Permise De Conducere și înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV) la categoria B, B1, Tr vizează regulile de prioritate de trecere în intersecție.

De exemplu: Care dintre cele trei vehicule va trece ultimul prin intersecția din imagine? Autorismul, autocamionul sau motocicleta?

Care este ordinea de trecere?

Rezolvarea se regăseste printre prevederile din Codul Rutier, așa cum indică publicația de specialitate SoferOnline.

Art. 57

(1) La intersecțiile cu circulație nedirijată, conducătorul de vehicul este obligat să cedeze trecerea tuturor vehiculelor care vin din partea dreaptă.

Art. 59

(2) În intersecții, conducătorii vehiculelor care virează spre stânga sunt obligați să acorde prioritate de trecere vehiculelor cu care se intersectează și care circulă din partea dreaptă.

Așadar, potrivit utilizatorilor, răspunsul A este cel corect: autoturismul va trece ultimul prin intersecție conform regulii priorității de dreapta. El trebuie să îi acorde prioritate autocamionului deoarece acesta îi vine din partea dreaptă. De asemenea, autoturismul îi va acorda prioritate și motocicletei, pentru că, executând virajul la stanga și aceasta îi va veni din partea dreaptă. La rândul său, autocamionul îi va acorda prioritate motocicletei deoarece ea îi vine din partea dreaptă. Așadar, ordinea de trecere prin intersecție este următoarea: motocicleta, autocamionul și autoturismul.

La data de 31 decembrie 2021, parcul auto al României era format din peste 9,6 milioane de vehicule, dintre care peste 7,6 milioane de autoturisme, conform statisticilor oficiale ale DRPCIV.