Un fost translator al armatei americane din Afganistan a fost decapitat de talibani. Bărbatul primise ameninţări cu moartea

Un fost translator al armatei americane din Afganistan a fost decapitat de talibani. Bărbatul primise ameninţări cu moartea
Publicat: 23/07/2021, 19:36

Sohail Pardis, fost traducător al armatei americane în Afganistan, a fost decapitat săptămâna trecută, în timp ce se îndrepta spre regiunea Khost.

În timpul călătoriei cu maşina, Pardis, în vârstă de 32 de ani a fost blocat la un punct de control de către militanţii talibani, potrivit CNN.

Cu doar câteva zile înainte, bărbatul povestise prietenilor săi că primeşte ameninţări cu moartea din partea talibanilor. Aceştia au descoprit că a lucrat ca traducător pentru armata Statelor Unite pentru o perioadă de 16 luni.

Îi spuneau că este spion pentru americani, că este ochii americanilor şi că este necredincios, iar pentru asta îi vor ucide şi pe el şi pe familia lui”, a povestit colegul de serviciu al lui Sohail.

CNN a raportat că Paradis se numără printre miile de interpreți afgani, care erau angajați de armata SUA și acum se confruntă cu persecuții din partea talibanilor, deoarece grupul câștigă controlul asupra unor părți ale țării.Luptătorii talibani și-au blocat mașina la un punct de control pe 12 mai, în timp ce se afla în drum din capitala Afganistanului, Kabul, către provincia Khost din apropiere, pentru Eid. Cei care au asistat la incident au spus că talibanii au tras asupra mașinii sale înainte ca aceasta să se abată și să se oprească. Pardis a fost apoi tras din vehicul și decapitat.

El i-a mărturisit prietenului său cu câteva zile mai devreme că primește amenințări cu moartea de la talibani după ce au aflat că a lucrat ca traducător al armatei timp de 16 luni în timpul conflictului de 20 de ani. Într-o declarație emisă în iunie, talibanii au spus că nu vor face rău persoanelor care lucrează alături de trupele străine.

Retragerea SUA-NATO din Afganistan este finalizată cu peste 95% și se așteaptă să fie terminată până la sfârșitul lunii august

După săptămâni de ofensive conduse de grupul islamist dur în timp ce forțele străine se retrag, un purtător de cuvânt al talibanilor a declarat joi că controlează 90% din granițele afganiste.

„Frontierele Afganistanului cu Tadjikistan, Uzbekistan, Turkmenistan și Iran, sau aproximativ 90% din graniță, sunt sub controlul nostru”, a declarat Zabihullah Mujahid agenției de știri RIA Novosti.

Nu există nicio verificare independentă pentru afirmație.

Militanții talibani avansează rapid în Afganistan, preiau teritoriul, confiscă punctele de trecere a frontierei și înconjoară orașele, retragerea trupelor americane și NATO apropiindu-se de încheiere.

Deși talibanii spun că nu vor să monopolizeze puterea, ei susțin că nu va exista pace în Afganistan până când nu va exista un nou guvern la Kabul și când președintele Ashraf Ghani va fi destituit.

Aproximativ jumătate din cele aproximativ 400 de districte ale Afganistanului se află sub controlul militanților care revin.

RIA Novosti l-a menționat în continuare pe Mujahid spunând că talibanii nu vor tolera gruparea Statului Islamic (ISIS) din Afganistan.

„Vă asigurăm că nu vom permite ISIS să devină activ în țară, în zonele aflate sub controlul nostru”, a spus el, adăugând: „Nu există militanți din Asia Centrală sau China”.

Mujahid a mai spus că talibanii nu vor tolera trupele străine din țară după retragere, inclusiv forțele turcești care au discutat cu SUA despre încercarea de a prelua conducerea aeroportului Kabul.

„Am respins deja poziția Turciei și am spus că, după retragerea SUA din Afganistan, nu vom permite ca alte forțe străine să rămână în țară sub nici un pretext”, a spus Mujahid.

Fosta țară sovietică Tadjikistan, care are graniță cu Afganistanul, a organizat joi prima inspecție militară națională în 30 de ani. Refugiații afgani și trupele guvernamentale au fost forțați să treacă granița tadjică din cauza ofensivelor talibane dinn ultimele săptămâni. Între timp, Rusia a anunțat planuri de a efectua exerciții lângă granița cu Afganistan cu Tadjikistan și Uzbekistan luna viitoare.

Peste 18.000 de afgani, care au lucrat pentru armata SUA, au aplicat pentru programul de viză specială pentru imigranți care îi poate duce în Statele Unite.

În iulie, Casa Albă a anunțat „Operațiunea Refugiul Aliaților”, o mișcare de a reloca zeci de mii de interpreți și traducători afgani care au lucrat pentru SUA și ale căror vieți au fost recent periclitate. Jen Psaki, secretarul de presă de la Casa Albă, a declarat într-un briefing că evacuarea va începe în ultima săptămână a lunii iulie pentru solicitanții care se află deja în curs de obținere a vizelor speciale pentru imigranți.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Restricții la o mare bancă din România. Cum vor fi afectați clienții
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Hugh Grant a renunțat la procesul împotriva tabloidului The Sun