Un judecător din statul New York anulează măsura obligativității purtării măștii anti-Covid. Guvernatorul și Ministerul american al Sănătății vor face apel

Un judecător din statul New York anulează măsura obligativității purtării măștii anti-Covid. Guvernatorul și Ministerul american al Sănătății vor face apel
Publicat: 25/01/2022, 18:48

Un judecător din New York a anulat luni, cu o săptămână înainte de expirarea obligativității privind măștile de protecție, hotărând că guvernatoarea și-a depășit autoritatea prin impunerea unei reguli care trebuia să fie aprobată de legislativul statului, relatează Reuters.

Judecătorul Thomas Rademaker de la Curtea Supremă a statului New York din Long Island a constatat că legislativul statului a limitat anul trecut capacitatea guvernatorului de a emite decrete, cum ar fi mandatul privind masca, pe fondul unei stări de urgență declarate.

Acesta a fost cel mai recent eșec pentru oficialii ramurii executive la nivel statal și federal. La începutul acestei luni, Curtea Supremă a SUA a blocat mandatul președintelui Joe Biden privind vaccinarea sau testarea pentru marile întreprinderi. Săptămâna trecută, un judecător din Texas a decis că Biden nu poate cere ca angajații federali să fie vaccinați.

Guvernatorul Kathy Hochul a promis să riposteze, afirmând într-o declarație: „Nu suntem deloc de acord cu această hotărâre și urmărim toate opțiunile pentru a o anula imediat”.

„Responsabilitatea mea în calitate de guvernator este de a proteja locuitorii din New York pe parcursul acestei crize de sănătate publică, iar aceste măsuri ajută la prevenirea răspândirii COVID-19 și la salvarea de vieți”, a declarat Hochul.

Dezacordurile și acțiunile în instanță cu privire la mandatele din mai multe state au devenit un punct fierbinte al răspunsului la pandemie în Statele Unite, divizând adesea democrații și republicanii.

Cerințele din statul New York, în care locuiesc aproximativ 20 de milioane de persoane, includ purtarea măștilor în școli, în mijloacele de transport în comun și în alte spații publice închise.

Hochul a declarat starea de urgență aproape imediat după ce Organizația Mondială a Sănătății a numit Omicronul ca variantă îngrijorătoare pe 26 noiembrie.

La momentul respectiv, media de șapte zile a noilor cazuri zilnice din statul New York era de aproximativ 6.400 de cazuri noi. Acest număr a crescut rapid până când a atins un vârf de 73.815 la 10 ianuarie. De atunci, a scăzut la aproximativ o treime din acest număr.

Când Hochul a impus regula la 31 decembrie, ea a spus că este temporară. Ulterior, ea a prelungit data de expirare inițială de la 15 ianuarie până la 1 februarie.

Rademaker a scris că hotărârea sa nu are intenția de a pune la îndoială sau de a se pronunța în vreun fel asupra eficacității, necesității sau cerinței măștilor ca mijloc sau instrument de combatere a virusului COVID-19, ci că „promulgarea oricăror legi în acest scop este încredințată exclusiv Legislativului de stat”.

Alexandru Tosa
Student al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând din mai 2021 face parte din echipa GÂNDUL, unde tratează subiecte politice, atât la citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase