Un supliment alimentar popular printre tineri ar putea crește riscul de cancer de colon. Un medic oncolog avertizează: „Evitați complet!”
Astfel, consumul regulat de shake-uri proteice ar putea crește riscul de cancer de colon, este avertismentul unui important medic oncolog. Cercetările indică faptul că, în ultimii 30 de ani, diagnosticele recente ale acestei boli au crescut cu 80%.
Oamenii de știință au sugerat că o serie de factori sunt probabil la originea acestui fenomen, de le creșterea poluării la creșterea obezității, dar și particulele invizibile de plastic din apa potabilă.
De asemenea, și pudrele proteice au fost legate de un risc crescut de cancer intestinal.
Dr. James Kinross, chirurg colorectal la Imperial College din Londra, a precizat pentru LadBible, citată de Daily Mail faptul că cei care folosesc aceste suplimente populare își pot crește riscul de inflamații care cauzează cancer.
„Aceste pudre proteice sunt vești proaste și foarte rele pentru intestinul tău”, a spus doctorul, care a adăugat că: „Atunci când (corpul dumneavoastră) descompune și metabolizează proteinele, unul dintre produsele secundare sunt toxinele care provoacă inflamații și cancer intestinal”.
Acesta susține că astfel de pudre proteice „modifică profund microbiomul intestinal”, comunitatea de „bacterii prietenoase” care trăiesc în intestine, provocând inflamații și eliberând toxine. Specialiștii au avertizat că acești compuși nocivi cresc riscul de deteriorare a ADN-ului din celule, fapt care, la rândul său, crește șansele ca acestea să devină canceroase.
De asemenea, cercetările au mai arătat de mult timp că dietele bogate în alimente ultraprocesate, inclusive pudrele proteice, pot să perturbe echilibrul natural al bacteriilor din intestin, declanșând inflamații care pot să ducă la o serie de complicații de sănătate, chiar și cancerul intestinal.
De aceea, Dr. Kinross, care a tratat pacienți bolnavi de cancer de peste 20 de ani, a sfătuit să se renunțe la pudra proteică și să se opteze pentru protein vegetale.
„Evitați complet fibrele sub formă de pudră… sunt îngrozitoare pentru intestinul dumneavoastră”, a avertizat el.
Alte alimente ultraprocesate despre care medicul a atras atenția include carnea roșie procesată, cum ar fi slănina și șunca. Și acestea au fost legate de cancerul intestinal.
„Dacă aveți de gând să consumați carne roșie, puteți să consumați carne roșie de înaltă calitate”, a explicat oncologul, care susține că aceasta ar trebui consumată o dată pe săptămână.
„Dacă puteți înlocui doar o porție de carne roșie cu niște pește sau pui, vă veți reduce semnificativ riscul de cancer intestinal”, a spus el.
„Nu trebuie să fii vegan pentru a avea un intestin sănătos. Cu siguranță nu este adevărat, dar ceea ce nu ar trebui să faceți este să mâncați carne la fiecare masă”, mai susține medicul.
Cancerul de colon, comsiderat mult timp o boală a vârstei înaintate, afectează tot mai mult persoanele de 20, 30 și 40 de ani. Astfel, în ultimii 30 de ani, diagnosticele de boală la tineri au crescut cu 80% în întreaga lume.
CITEȘTE ȘI: