Un colţ de mamut de stepă, care are aproape 3 metri, a fost scos la lumină din subsolurile Palatului Culturii din Iaşi pentru restaurare.
Exemplarul este unicul de acest gen descoperit vreodată la noi în ţară şi, potrivit specialiştilor, ar avea mai bine de 350.000 de ani. În câteva luni, fildeşul va fi gata pentru expunere, drept mărturie a unei lumi de mult apuse, potrivit Observator TV.
Fildeşul stă din 2008 în depozitele Palatului Culturii din Iaşi și în prezent, restauratorii fac o listă cu materialele refacerii fildeșului.
Procesul de restaurare va dura două luni ca mai apoi acesta să poată fi văzut de toți cei care vin să viziteze Palatul culturii din Iași. Colţul de mamut a fost găsit în 1956 într-o lutărie din Holboca, la 6 kilometri de Iaşi.
„Ajungea chiar la înălțimea de 4,5 metri, de stepă, pentru că îi plăcea să trăiască în zonele deschise. A fost cel mai mare mamut de pe teritoriul Europei. Cele mai dese piese sunt molarii, pentru că, conținând smalț, smalțul este cea mai puternică substanță organică din lume”, spune Bogdan Haiduc, doctor inginer geolog.
Din patrimoniu face parte şi mamutul preistoric de la Muzeul Antipa din Capitală, conservat aproape în întregime şi descoperit tot în Moldova.
FOTO – Captură video: Observator TV